Alternatívna verzus konzumná výchova: Prečo je ideálna stredná cesta?

Alternatívna verzus konzumná výchova:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-16 16:30:00 |

Dnes pribúda vyznávačov alternatívneho života, ale aj ľudí, ktorí sa, naopak, klaňajú modle značkových vecí. Kde nájsť tú správnu cestu najmä pri výchove našich detí?

„Dcéra odmietla chodiť do školy, pretože má starý mobil a oblečenie z tržnice. Vraj sa s ňou kvôli tomu prestali kamarátiť niektoré dievčatá z triedy,“ rozprávala mi nedávno mamička desaťročnej Markéty. To poznám. Ja som niekoľko rokov odolávala tlaku prostredného syna, ktorý by v tričku zo sekáča nevyšiel ani s odpadkami. Vyriešili sme to kompromisom. On si na luxusnejšie vysnívané veci čiastočne ušetril z vreckového a ja som mu doplatila zvyšok.

Nedávno mi ale kolegyňa rozprávala opačný príbeh. Išla s deťmi korčuľovať a na ľadovú plochu sa postavil aj syn jej kamarátky. No, postavil, skôr tam „dopajdal“. Nožičky sa mu v odretých korčuliach (asi po babičke) kývali a hrdzavé ostrie mu nedovolilo, aby sa vôbec rozbehol. Jeho snaha sa skončila plačom a malou traumou, s ktorou sa bude musieť vyrovnať. „Predsa mu nebudem kupovať korčule. Našla som nejaké v pivnici, tie mu musia stačiť,“ vysvetlila matka nešťastného chlapca a viac neriešila. Ale, aby bolo jasno. Nebola to žiadna chuderra, ktorú by nákup hoci aj bazárových korčulí zruinoval. Peňazí mala dosť. Korčule vraj odmietla kúpiť z princípu.

Hovoríte si, čo je správne? Podporovať deti v konzume, alebo ísť proti prúdu a trvať na prírodnom oblečení z juty? V tomto prípade, rovnako ako takmer vždy v živote, platí pravidlo zlatej strednej cesty.

Určite je dobré dieťaťu vysvetliť, že existujú aj iné hodnoty, ako len nákup nových vecí, ale na druhej strane nemá zmysel deti vyčleňovať zo spoločnosti tým, že ich od reality úplne odtrhnete,“ vysvetľuje detská psychiatrička Lucia Pacherová.

„Potomkom, ktorí sa nenaučia pohybovať v normálnom svete, totiž nikdy nenarastie ochranný pancier a budú zmätení, bezradní a zraniteľní.“

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia