Tajomstvo šťastia otcov: Spočíva v tejto jedinej veci!

Tajomstvo šťastia otcov: Spočíva
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-14 10:00:00 |

Aj keď rodičovstvo je obrovskou zodpovednosťou a výzvou pre obidvoch, otcovia ho berú s väčšou ľahkosťou. Výsledkom je častejšie prežívanie pocitu šťastia.

Kým mamy obvykle riešia pri výchove všetky praktické veci od kŕmenia, prebaľovania, rozvoja detí či vzdelávania, otcovia sa sústreďujú viac na tie príjemnejšie aspekty výchovy. Potvrdzujú to aj výsledky štúdie, podľa ktorej pri výchove detí prežívajú častejšie pocity šťastia. Dôvod? Z 18 000 sledovaných párov otcovia častejšie ako mamy uvádzali, že pri výchove sa s deťmi viac hrali. Oteckovia sú dokonca šťastnejší aj ako ich bezdetní rovesníci.

Neviditeľná práca mám

Experti pripomínajú, že aj keď sú práce v domácnosti rozdelené spravodlivo, ženy nesú tzv. neviditeľné bremeno a na ich pleciach je väčšina emocionálnej práce a teda aj duševnej záťaže prichádzajúcej s rodičovstvom. Napríklad, mama si na rozdiel od otca uvedomuje, že na toalete zostáva už iba jedna rolka toaletného papier a treba doplniť ďalšie, že batoľa potrebuje do dažďa iné topánky ako keď svieti slnko či ktorá sušienky sú pre dieťa vhodné a podobne. To sú veci, ktoré otcovia obvykle jednoducho neriešia.

Aj keď sa teda otec zúčastňuje na fungovaní dománosti, väčšina práce na premýšľaní stále pripadá na mamu. To znamená, že napriek progresívnejšiemu postoju k rodičovstvu majú mamičky tendenciu sledovať úlohy a plány, kým otcovia sa s deťmi viac hrajú..

Skrátka, mamy sú unavené a vystresované. Milujú svoje deti, ale často vzhľadom na zoznam neviditeľných povinností, hranie sa na schovávačku či s loptou, bábikami, skladačkami a podobne jednoducho "nedávajú".

Samozrejme, rovnako ako mamy, otcovia tiež prežívajú obrovské emócie, ktoré rodičovstvo so sebou prináša. Aj niektorí svetoznámi tatkovia so svojimi fanúšikmi zdieľajú nádherné situácie spojené s výchovou so štedrou dávkou humoru a irónie.

Dwayne Johnson alias The Rock

Pokúsil som sa rýchlo zdriemnuť, ale moje najmenšie milujúce tornádo sa vracalo každé dve minúty a úprimne sa ma spýtalo: "Ocko, ako spíš?" Potom, čo som po siedmykrát povedal: „Ocko spí skvele, zlato, ďakujem, že si ma skontrolovala“… hovorí, že vie, čo potrebujem...Dá mi hračku pre psa k ústam a potom mi spieva Itsy Bitsy Spider, ktorý zjavne miluje šľapanie po celej otcovej tvári 🤣🙋🏽‍♂️ Potom ma udrie s vypnutým mikrofónom 🎤👇🏾 "Dobrú noc ocko, milujem ťa" 👏🏾👍🏾 Tvárime sa otrávene, ale v skutočnosti  my oteckovia nikdy nechceme, aby sa takéto veci skončili 😉

 

David Beckham

Futbalová hviezda si nedá ujsť žiadnu príležitosť ukázať sa so svojimi štyrmi deťmi. Davidovi nemožno zobrať, že je naozaj starostlivým otcom. Aj tí najslávnejší rodičia však môžu byť pre svoje dospievajúce deti zdrojom hanby. Prezradil, že najstarší syn Brooklyn ho raz požiadal, aby ho vyhodili za rohom školy, aby ho ostatní žiaci nevideli. David si to však nenechal páčiť. Vyložil ho síce za rohom, no keď bol blízko pri škole, otvoril okineko na aute a zakričal: "Milujem ťa!"

Justin Timberlake

41-ročný spevák a jeho manželka, herečka Jessica Biel, sú rodičmi dvoch synov vo veku 7 a 2 roky. Timberlake úprimne opísal nie práve tú najočrujúcejšiu stránku rodičovstva a nazval ju "mimoriadne pokorujúcim zážitkom". Čo sa stalo? "Nikdy som na sebe nemal toľko ´hovienok", priznal.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia