10 znakov, že doma máte dieťa s veľmi silne vyvinutou pevnou vôľou

10 znakov, že doma
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-07-11 15:30:00 |

Aj vy ste vyčerpaní z večných bojov o moc s vaším dieťaťom? Neustále počúvate "NIE"?

Ste presvedčení, že máte doma malého tyrana a tvrdohlavca? Všetko môže byť inak. Deti s veľmi silnou vôľou sa niekedy javia ako problémové a extrémne tvrdohlavé.

Možno sa aj vy neustále pýtate sami seba, prečo aj vaše dieťa nemôže poslúchať, prečo musí byť ono stredobodom pozornosti, kričať, so všetkým nesúhlasiť a byť večne nespokojné. Možno vôbec nie je problémové ako si myslíte, ale doma máte do činenia s dieťaťom so silne vyvinutou pevnou vôľou a temperamentom. Áno, je to mimoriadne emocionálne a fyzicky vyčerpávajúce, no verte, že aj s takýmito deťmi sa dá krásne pracovať, aby boli všetky strany spokojné. Prečítajte si 10 znakov, ktoré vám pomôžu zistiť, či doma máte dieťa s pevnou vôľou.

1. Sú zúrivo tvrdohlavé a neboja sa povedať "nie"

Deti s pevnou vôľou sú tvrdohlavé, pevné a nezlomné. Vedia, čo chcú a čo nie. Neplatia na nich žiadne výchovné praktiky, ani vydieranie. Neboja sa hovoriť "nie" toľkokrát, koľkokrát to považujú za nutné. Táto črta povahy môže byť fajn, keď ste dospelý (koľko ľudí  nedokáže povedať nie), ale je pomerne ťažké zvládnuť to, keď má dieťa štyri roky.

2. Sú dirigenti a vyžadujú pozornosť

Vždy spoznáš dieťa, ktoré má silne vyvinutú pevnú vôľu v skupinke detí. Budú to vždy tí, ktorí povedia ostatným, čo majú robiť a ako to majú robiť. Musíte byť pripravení dodržiavať ich pokyny, vedia ich naformulovať dosť jasne. Stručne povedané, tieto deti majú rady kontrolu nad každým rozhodnutím, ktoré sa týka ich sveta. Ak nebude po ich, dokážu sa rozčúliť a vyrobiť nepekné scény.

3. Buď niečo majú rady alebo nie

Niektoré veci majú rady, iné nie. A týka sa to aj ľudí. Nemôžete im nanútiť, aby niekoho mali rady len na základe vašich preferencií. Ak sa im niekto nepáči, nemajú ho rady, vy to nezmeníte. Ak sa im nepáči večera, ktorú ste pripravili, nenúťte ich, aby ju zjedli. Jedlo môže skončiť na oblečení, na zemi a k tomu vám pripravia jeden veľký hysterický výstup. Svoj negatívny postoj vyjadria jasne slovami. „Nemám rád uja XY alebo to jedlo je nechutné,“. Bodka!

4. Nezabúdajú a majú silné argumenty

Málokedy, ak vôbec niekedy s nimi v slovnej prestrelke obhájite svoj argument. Majú neuveriteľne dobrú pamäť a vyťahujú tvrdenia, ktoré ste v minulosti povedali. Argumentujú do vášho vyčerpania. Dobre si premyslite, čo poviete, aby sa vaše slová neobrátili proti vám.

5. Sú energické a náruživé

Tieto deti sú veľmi energické a nikdy neobsedia, ani na jednu sekundu. Tiež sú veľmi náruživé a vášnivé, pokiaľ ide o ich záujmy. Keď sa na niečo zamerajú, len tak nepustia. Ak sa im začnú páčiť vláčiky, budete ich mať všade. Budú chcieť vláčikové hračky, oblečenie s motívom vlaku, čítať encyklopédie, budú chcieť pozerať relácie o vlakoch, kresliť len a len túto tematiku, snívať o nich.

6. Neznášajú prehry a snažia sa posúvať hranice

Rodia sa ako lídri a neznášajú byť porazení. Je im jedno, čo si o nich vy alebo ostatní myslia. Ovládaní svojimi vlastnými vášňami urobia to, čo chcú a kedy to chcú a nemyslia pritom na ostatných. Vedia sa v jednej sekunde hrať s kamarátmi, v druhej od nich odísť a robiť niečo úplne iné a v tretej strhnúť na seba pozornosť a docieliť, že sa priatelia k nim pripoja. Bez ohľadu na to, koľkokrát im poviete, aby niečo neurobili, budú sa naďalej snažiť prekročiť  hranice. Silou mocou sa snažia vytvoriť si vlastné pravidlá a nastaviť ich podľa svojich potrieb.

7. Učia sa na vlastných chybách, neustále sa pýtajú "prečo", sú super tvorivé

Stokrát im poviete, že káva je horúca, že sa šálky nesmú dotknúť, aj tak to spravia. Učia sa na vlastných chybách, všetko musia vyskúšať. Tisíckrát sa vás opýtajú prečo, kým nedostanú dostačujúcu odpoveď. Radšej všetko preskúmajú osobne, ako by o téme mali diskutovať. Sú extrémne tvorivé, ale len vo veciach, ktoré ich naozaj bavia.

8. Sú rýchle, netrpezlivé a nepočúvajú

Tieto deti kráčajú rýchlo, hovoria rýchlo, jedlo do seba hádžu, ak teda vôbec jedia. Vždy to vyzerá, že sa niekam ponáhľajú. Sú veľmi netrpezlivé a netolerujú pomalosť. Ak chcú niečo, chcú to teraz, lepšie povedané, včera bolo neskoro. Dostávajú záchvaty, ak niečo  nie je na čas. A samozrejme, nepočúvajú. Hovorí sa tomu selektívna hluchota. Budú chcieť počuť a ​​vidieť len to, čo ich zaujíma, akonáhle preladíte na niečo, čo ich nebaví, stratia záujem.

9. Majú silný cit pre to, čo je správne a nesprávne

Majú silne vyvinutý zmysel pre to, čo je správne a čo nie. Stoja si za svojim presvedčením, aj keď to nie je pre nich niekedy pohodlné. Takmer vždy prevezmú zodpovednosť za svoje konanie a nevyhovárajú sa na iných.

10. Ľahko vybuchnú

A nakoniec, deti s pevnou vôľou menia nálady a veľmi rýchlo sa môžu zmeniť z anjela na malého diabla, ak im stojí niečo v ceste, ísť za svojim cieľom a nejde podľa ich predstáv.  Rada pre rodičov: pokúste sa dopredu predvídať situácie, ktoré sa môžu stať, aby ste predišli ich výbuchom hnevu a zlosti.

Napriek tomu, že mať dieťa so silne vyvinutou pevnou vôľou je často vyčerpávajúce, ak sa s nimi zaobchádza starostlivo a rozumne, dokážu byť dokonalými, úžasnými spoločníkmi s logickým myslením, na ktoré budete patrične hrdí.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia