Dlhá izolácia sa na deťoch podpíše: Pozor hlavne na túto jednu vec!

Dlhá izolácia sa na
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-05 10:30:00 |

Verme, že sa už nezopakuje minulý rok, ktorý školáci a škôlkari strávili takmer celý doma. Izolovaní od kamarátov, bez denného režimu, bez krúžkov. Aký to malo dopad na detskú dušu?

„Za posledný rok u detí vidím enormný nárast úzkostne-depresívnych porúch, oveľa viac sa ich sebapoškodzuje a má samovražedné myšlienky,“ varuje MUDr. Lucia Vašková, detská psychiatrička.

Ako teda ochrániť a v krajných prípadoch aj zachrániť naše deti?

„Za najpodstatnejší problém považujem fakt, že deti nemohli napĺňať, rozvíjať a trénovať sociálne vzťahy v plnej miere - v škole, v krúžkoch, pri športe, často ani so starými rodičmi. Rok s obmedzenými sociálnymi vzťahmi sa bude doháňať veľmi ťažko. Mali by sme na to pomyslieť vždy, keď nám napadne zakázať im za trest ísť von s kamarátmi," pokračuje Vašková.

Predškolské deti potrebujú byť v materskej škole najmä kvôli tréningu komunikácie, prekonávaniu hanby. Ak im toto znemožníme, môžu z nich vyrásť ustráchaní, nesebavedomí ľudia, ktorí dokonca môžu trpieť až sociálnymi fóbiami.

Adolescenti tiež pre svoj zdravý vývoj potrebujú kontakt s rovesníkmi, ktorý im umožňuje dospieť a osamostatniť sa.

Okrem toho sa deťom prakticky zrútil každodenný stereotyp. Zmenilo sa ranné vstávanie, raňajkovanie, obliekanie, vymizla cesta do školy, študijné návyky, znížila sa interakcia a komunikácia medzi deťmi i učiteľmi, zo života im zmizli záujmové krúžky, športové aktivity aj kultúrne podujatia a s nimi spojené zážitky. Vplyvy straty stereotypov, sociálnych kontaktov a izolácie všeobecne vidí Lucia Vašková dennodenne vo svojej psychoterapeutickej praxi. "Deťom sa život zúžil na obrazovku počítača či televízora. Nemali sa na čo tešiť, nemali možnosť sa rozvíjať, mali strašne málo nových impulzov, ktoré životne potrebujú.“

Ak teda chceme naše deti v akomkoľvek veku uchrániť od psychických porúch, ak  z nich chceme mať zdravých, múdrych a sebavedomých ľudí, nemôžeme im vziať ich detstvo so všetkým, čo k nemu patrí.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia