Spáva váš tínedžer menej ako šesť hodín? Zbystrite pozornosť!

Spáva váš tínedžer menej
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-05-20 00:30:00 |

Kým pri malých deťoch rodičia riešia ich spánkové návyky, tínedžerom toľko pozornosti nevenujú. Zlé spánkové návyky však nesú so sebou nebezpečenstvo.

Pre vekovú kategóriu 12 až 18 rokov sa obvykle udáva optimálna dĺžka spánku 8 až 10 hodín. Ide o obdobie vývoja, ktoré je fyzicky aj psychicky náročné. Môže sa však stať, že niektorým deťom stačí na oddych menej hodín. Zistíte to tak, že nepotrebuje doháňať spánkový deficit cez deň. Keď je však často unavené a podráždené, znamená to, že spánku v každom prípade potrebuje viac.

Informácia, že nedostatok spánku u tínedžerov súvisí s množstvom času stráveného pri elektronike, asi nikoho neprekvapí. Obrazovky sa stali bežnou súčasťou domácností a mnoho dospievajúcich detí trávi pri nich takmer všetok voľný čas. Rodičia sa chlácholia tým, že rovnako fungujú aj kamaráti a spolužiaci. Deti v pubertálnom veku neraz sedia pred obrazovkou aj do polnoci. Výsledkom je permanentná únava, podráždenosť a nie práve ideálne akademické výsledky. Odborníci upozorňujú, že sme to práve my rodičia, kto by mal deti usmerňovať.

Riešenie kvalitnejšieho spánku u detí je pritom celkom jednoduché – vo väčšine prípadov stačí znížiť množstvo času stráveného pri obrazovke. Ľahko sa to povie, ťažšie zrealizujeNová štúdia z Holandska naznačuje, že dôležitú úlohu zohráva odtieň modrej farby, ktorú obrazovka vyžaruje, píše portál healthline.com.

Ideálne je vypnúť akúkoľvek obrazovku dve hodiny pred spánkom. Ak si to však neviete u vášho tínedžera predstaviť, mal by aspoň nosiť okuliare blokujúce modrý odtieň. Aj táto zmena prináša významné rozdiely v spánkových návykoch.

Výsledky prieskumu predstavili odborníci na výročnom stretnutí Európskej endokrinologickej spoločnosti vo francúzskom Lyone. Vedci si všímali 55 holandských detí vo veku od 12 do 17 rokov s rôznym stupňom denného používania obrazovky, aby otestovali účinky obrazoviek vyžarujúcich modré svetlo na mladých ľudí. Boli rozdelení do troch skupín. Niektorí používali svoje obrazovky ako obvykle, iní mali okuliare zabraňujúce prenikaniu modrého svetla a tínedžeri v poslednej skupine neboli pri obrazovkách minimálne dve hodiny pred uložením sa na spánok. Kvalita ich spánku bola hodnotená počas piatich týždňov pomocou diárov, prístrojov na sledovanie spánku a vzoriek ich hladín melatonínu, teda spánkového hormónu.

Vedci dospeli k jednoznačnému záveru, že nosenie okuliarov blokujúcich modré svetlo, ako aj ktarší čas pri obrazovke sa rovnali celkovo lepšiemu spánku.

„Dospievajúci trávia čoraz viac času na zariadeniach s obrazovkami a v tejto vekovej skupine sú časté sťažnosti na spánok,“ uviedol jeden z autorov štúdie, doktor Dirk Jan Stenvers. „Tu sme veľmi jednoducho ukázali, že tieto sťažnosti je možné ľahko zvrátiť minimalizáciou používania obrazovky pred spánkom alebo vystavenia sa modrému svetlu."

Tipy pre rodičov

Štúdia ponúka praktické informácie pre rodičov, ako naučiť tínedžerov kvalitnejšie spávať.

„I keď som presvedčená, že ani tínedžeri by nemali byť denne pred obrazovkou dlhšie ako dve hodiny, ak ich nedokážete od nej dostať, mali by aspoň teda v každom prípade používať okuliare tlmiace modré svetlo,“ odporúča pediatrička  z MemorialCare Orange Coast Medical Center vo Fountain Valley v Kalifornii Gina Posner.

Lekári upozorňujú, že pre túto vekovú skupinu je kvalitný a primerane dlhý spánok veľmi dôležitý. Jeho nedostatok sa nerovná iba únave a problémom so sústredením, ale z dlhodobého hľadiska môže viesť k chorobám, ako sú obezita, cukrovka, vysoký krvný tlak a srdcovocievne ochorenia. Rovnako prispieva k problémom s ovládaním negatívnych emócií a u detí s nedostatočným spánkom je tiež vyššie riziko sebapoškodzovania, depresií a samovraždených úvah.

Odborníci pripomínajú, že s deťmi v tomto vekovom období treba komunikovať inak ako príkazmi, rozkazmi a krikom a treba zvoliť vhodnú stratégiu. Radia porozmýšľať nad zavedením rutiny večerného hrania spoločenských hier, rozprávania sa či čítania. Porozmýšľať možno aj nad rôznymi meditačnými technikami alebo podvečernými rodinnými prechádzkami. I keď to možno znie ako sci fi, každý pozná svoje deti najlepšie a vie, čo by mohlo zabrať. V každom prípade, treba využiť všetky diplomatické schopnosti :)

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia