„Leniví“ rodičia majú šťastnejšie deti aj manželstvá

„Leniví“ rodičia majú šťastnejšie
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-07-17 16:30:00 |

Snažíte sa byť dokonalými rodičmi, ktorí venujú maximum času deťom a ich rozvoju? Pribrzdite a nájdite si čas na seba.

„Moja matka vždy hovorila, že tí najlepší rodičia sú leniví rodičia. Jej teória bola založená na presvedčení, že rodičia nemajú vyskočiť vždy, keď deti niečo potrebujú a pripravovať im program na každú voľnú chvíľu. Mali by sa venovať viac sebe, partnerovi a koníčkom. Musím jej dať za pravdu,“ hovorí uznávaná americká klinická psychologička Carol Ummel Lindquist z Bridge Coaching Institute v New Yorku. Ak deťom necháme dostatok priestoru a svojou „lenivosťou“ ich donútime nájsť si program bez našej pomoci, naučia sa baviť a stanú sa nezávislými.

Psychologička kritizuje najmä to, že rodičia sa v dnešnej dobe stávajú animátormi voľného času detí a na seba im nezostáva takmer žiadny čas. Namiesto toho, aby výsledkom boli spokojné a šťastné ratolesti, často dosiahnu opak. Deti sa nedokážu samy zabaviť, nudia sa a stále čakajú podnety od rodičov. Snaha o dokonalosť sa podľa nej občas míňa účinku.

„Súčasné vysoké štandardy pre rodičovstvo vedú k nízkym štandardom pre manželstvo. Iróniou pritom je, že zdravé fungujúce manželstvo je jedným z najväčších darov pre deti aj vás,“ je presvedčená Lindquist. Leniví rodičia, to znamená rodičia, ktorí sa neupriamujú iba na deti a ich výchovu, majú podľa nej viac času na seba a sú spokojnejší. „Nikdy však neodporúčam, aby rodičia zanedbávali novorodenca v nádeji, že raz sa stane nezávislou osobnosťou,“ zdôrazňuje.

Nájdite si čas na seba a svojho partnera

Po dokonalosti túžiaci rodičia veľmi často dopustia, aby deti úplne zničili ich kedysi zaužívané partnerské rituály. „Ak podporíte nezávislosť svojho dieťaťa, získate čas pre seba a partnera. Je to umenie, ktorému sa treba naučiť čo najskôr, samozrejme s prihliadnutím na vek a vývojové etapy detí,“ prízvukuje Lindquist. Nemajte obavy, že keď nebudete ratolesti neustále „za zadkom,“ potlačí to jej inteligenciu alebo nejako inak ublíži. Rovnako dôležité je harmonické manželstvo, v ktorom sa deti môžu zdravo vyvíjať.

Ako psychologička poukazuje, mnoho mamičiek má zaužívané jasné rituály týkajúce sa rozhovorov s deťmi po príchode zo škôlky alebo školy či počas večere a veľmi rýchlo si všimnú, že ak tento rituál viackrát za sebou vynechajú, kontakt s dieťaťom sa zhorší. Rovnako dôležitá je aj komunikácia s partnerom, no ženy si to často neuvedomujú, lebo nedostatok komunikácie a blízkosti s ním sa neprejaví okamžite ako u detí. Obvykle na to prídu, keď už je, bohužiaľ, neskoro.

Hovorte spolu

Partneri by mali spolu denne hovoriť aspoň 15 až 20 minút, aj keď pre mnohých myšlienka takéhoto rozhovoru absolvovaného bez prerušenia znie ako rozprávka. Kým ľudia nemajú deti, nevedia si ani predstaviť, že raz si nedokážu nájsť čas len tak si „pokecať,“ no realita je naozaj taká. Nie je to však nemožné. Psychologička tvrdí, že rodičia, ktorí si denne spolu minimálne tých 15 minút podebatujú, napríklad aj ráno pred zazvonením budíka, pri čaji po večeri, v noci alebo si zavolajú počas obeda, sú omnoho šťastnejší. Staršie deti by ste mali naučiť, že určitý čas z dňa jednoducho patrí iba vám a musia to rešpektovať.

Nahradiť trochu času inými aktivitami ako je starostlivosť o deti, prospeje celej rodine. Nikdy nie je neskoro. Ratolesti si zvyknú, že jednoducho si občas musia poradiť samé. Netreba sa riadiť všetkými múdrymi knihami o dokonalých rodičoch. Ak ste vyčerpaná a potrebujete si oddýchnuť, jednoducho si sadnite pred televízor alebo si čítajte. Ak ste si to doteraz pred deťmi nedovolili, zo začiatku to bude asi ťažšie, ale po čase si zvyknú. Samostatnosť, ktorú im takto doprajete, zužitkujú aj neskôr v živote.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia