Na týchto 7 fráz si dajte pozor! Kazíte nimi vzťahy medzi svojimi deťmi

Na týchto 7 fráz
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-05-28 13:30:00 |

Súrodenecké vzťahy bývajú plné rivality. Prispievame k tomu aj my rodičia nevhodne zvolenými vyjadreniami. Toto im rozhodne nehovorte!

Výchova detí je zložitá a náročná úloha. O to viac, ak ide o viacerých súrodencov, čo robí tento proces ešte zložitejším. Nielenže je potrebné vybudovať si dôveryhodné vzťahy s každým z detí, ale je tiež nevyhnutné pomôcť im udržiavať dobré vzájomné vzťahy. Bohužiaľ, niekedy sa z nezjavných vecí môžu stať prekážky. Príkladom sú frázy, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu a ktoré spôsobujú zmätok a konflikty, ako sa uvádza na brightside.me.

"Vezmi si svoju sestru alebo brata ako príklad."

Mohlo by sa zdať, že porovnávanie s inými deťmi môže slúžiť ako dokonalá motivácia. Dieťa však bude počuť len to, že ich súrodenca milujete viac, a že ono je horšie. Vytvárato  pocity závisti, ktoré môžu z dlhodobého hľadiska viesť k problémom so sebaúctou, aj k tvrdej konkurencii v súčasnosti, keď jedno dieťa začne používať nekalé triky.

"Postaraj sa o svojho mladšieho súrodenca."

Mnoho rodičov zvykne požiadať staršie deti, aby postrážili mladších súrodencov. Mali by ste však mať na pamäti, že táto činnosť by sa nemala stať povinnosťou staršieho dieťaťa, pretože nemá úplne nahradiť rodičov. V ideálnom prípade by malo ísť o sebavyjadrenie lásky.

"Musíš ho (ju) milovať."

Nová prírastok v rodine môže byť pre deti stresujúci. V ich vnútri sa objavia kontroverzné pocity a žiarlivosť. Snahy o to, aby vaše staršie deti začali milovať „nováčika“, pretože sú príbuznými, môžu odmietanie iba zhoršiť. Oveľa lepšou možnosťou je príležitostne si naplánovať čas strávený iba so starším súrodencom. Stojí za to mu vysvetliť, že má právo prežívať také emócie, a vždy ho chváliť za chvíle, ktoré tráci s mlaším súrodencom a venuje sa mu.

"Si starší, buď múdrejší a priznaj si chybu."

Časté akceptovanie mladšieho súrodenca, ako aj nútenie staršieho súrodenca, aby vydržal a ustúpil mladšiemu, môže viesť nielen k absencii vzťahu medzi deťmi, ale aj k osobným problémom staršieho dieťa. Vďaka množstvu zodpovednosti a neustáleho tlaku z neho môže vyrásť menej optimistický a úzkostlivý perfekcionista, ktorý bude zakaždým hľadať súhlas a ťažko si vytvorí priateľské väzby.

"Kto bude prvý?"

Ďalším zlyzvykom, ktorý majú mnohí rodičia, je otvorená provokácia konkurencie medzi deťmi. Pokiaľ ide o vzájomné porovnávanie detí, jedno z nich sa bude cítiť znevýhodnené. Konkurencia nie je hra pre deti a emócie, ku ktorým u nich dôjde pri prehre alebo výhre, sú skutočne silné. Preto by bolo vhodnejšie urobiť z nich tím, napríklad tak, že vy budete tretím hráčom, ktorý občas prevezme rolu toho, kto prehrá . 

„Prestaň sa hnevať!“ alebo „Vyrovnaj sa s tým.“

Zákaz emócií nielenže udržuje obavy a necháva problém nevyriešený, ale celkovo ho ešte zhoršuje. Aj dospelí musia z času na čas spracovať svoje vnútorné konflikty. Namiesto toho, aby ste svojim deťom zakazovali hnevať sa, je lepšie ich počúvať, povedať im, že ich pocity sú normálne, a pomôcť im prísť na to. S cieľom znížiť počet konfliktov, ktorým čelia, sa snažte načrtnúť tímovú prácu a vzájomnú pomoc medzi deťmi a pochváliť ich za to.

"Milujem vás všetkých rovnako."

Každý človek je individualita a preto je dôležité, aby ostatní okolo neho rozpoznali a akceptovali jeho silné a jedinečné stránky. Fráza „Milujem ťa rovnako ako tvojho súrodenca“ naznačuje, že žiadne z detí nemá v sebe nič jedinečné. Namiesto toho je lepšie pochváliť každé dieťa za jeho talent. V takom prípade má každé z nich pocit, že je vzácne a získa sebavedomie, ktoré by sa malo u dieťaťa budovať už odmalička.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/jp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia