Zázračné formulky, ktoré fungujú na deti!

Zázračné formulky, ktoré fungujú
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-04-05 00:30:00 |

Každý rodič sa snaží, aby jeho dieťa bolo slušné a disciplinované. Často je to však vyčerpávajúce pre obe strany. Niekedy sa to skrátka nedarí.

Unavení bývame všetci, ako deti, tak aj dospelí. Vtedy väčšinou zlyháva komunikácia, dieťa nereaguje na pokyny, rodičia sú rozčúlení. Poznáte to, prídete z roboty uťahaní, doma si každý robí, čo chce, nikto vás nerešpektuje, ste atakovaní otázkami a požiadavkami z každej strany. Najradšej by ste zavreli dvere a utekali kade ľahšie. Tieto zázračné formulky vám pomôžu nájsť cestu v spoločnom dorozumievaní sa, ušetria váš čas aj nervy.

Ak nemôžeš byť milý, radšej mlč

Túto situáciu zažil asi každý rodič. Dieťa je frustrované, nahnevané, unavené a tak používa slová, ktoré by inak ani nevyslovilo, alebo neskôr oľutovalo. Použite formulku: Ak nemôžeš byť milý, radšej mlč. Určite tým dieťa zaskočíte a zamyslí sa nad sebou. Prijateľnou frázou je aj: Ak nemôžeš povedať niečo pekné, nehovor radšej nič. Aj táto veta sa dá použiť, ale skôr jej porozumejú väčšie deti.

Prečo to funguje: Tento výrok je jasný, stručný a dokonca ho pochopí aj malé dieťa. Ľahko si ho zapamätá a dokonca je možné, že ho začne používať voči svojmu okoliu. Rovnako váš potomok pochopí, že je úplne v poriadku, keď má sem tam zlú náladu, alebo je nahnevaný. Hnev je prirodzený, dokonca aj mama s otcom sa hnevajú. Problém prichádza vtedy, ak svoj hnev nevie spracovať a chŕli ho na svoje okolie.

 

Mám na to svoje dôvody

Frázu použite, keď deti spochybňujú vaše rozhodnutia, argumentujú svojim "nie" a tým prekračujú hranice. Mám na to svoje dôvody a bodkaMôžete použiť najlepšie argumenty na svete, i napriek tomu budú trvať sebecky na svojom a ani o kúsok nebudú chcieť ustúpiť. Táto odpoveď ich odzbrojí. Neexistuje na to žiadna odpoveď, argument, ďalšia ich prosba.

Tiež to pripomenie dieťaťu, že nemusí vedieť alebo chápať, prečo a ako koná dospelý. Hoci je dobré dať dieťaťu argumenty, prečo ste sa pre nejakú vec rozhodli, nie je to nutné vždy, najmä ak nemáte čas alebo energiu. Ako rodič s veľkou zodpovednosťou, máte nárok na malú iracionalitu!

Prečo to funguje: Jemným spôsobom pripomína dieťaťu, že nie je váš rovesník a vy ste autorita.

 

Ak by som sa súrodenca opýtal, čo sa stalo, čo by povedal?

Poznáte to, bežná hádka medzi súrodencami a vy ju máte rozsúdiť. Neviete kto je obeť, kto agresor. Obaja sú do určitej miery vinní. Keď jeden príde za vami a začne sa sťažovať, na to, čo urobil jeho brat, či sestra, pokúste sa ho len vypočuť bez toho, aby ste obvinili jedného, alebo druhého. Ak sa sťažovateľ upokojí, skúste sa ho opýtať,: “Ak by som sa opýtala tvojej sestry, čo sa stalo, čo by povedala?" Empatia prichádza s vyspelosťou, deti nemajú veľa praxe s vcítením sa do druhej osoby. Táto otázka ich okamžite dostane a pomáha im vidieť situáciu očami druhej osoby.

Prečo to funguje: Pomáha to dieťaťu naučiť sa empatii. Pripomína im, že nie sú centrom vesmíru, že aj ostatní ľudia majú svoje pocity.


Takto vychováte z detí osobnosti, nie ufňukancov


O čo ti ide?

Tento výrok je určený pre staršie deti. Bežná situácia, staršie dieťa neustále pohŕdavo rozpráva o niečom, čo mladšie dieťa robí. Čím viac starší súrodenec rýpe, tým viac mladší vyvádza. Rovno sa staršieho opýtajte: „O čo sa tu pokúšaš? Funguje to čo robíš? O čo ti ide?“

Prečo to funguje: Bez toho aby ste sa vyhrážali trestami, pripomína to dieťaťu že len oni sami majú kontrolu nad svojim správaním sa. Správanie detí by ste mali z času na čas analyzovať, inak budete míňate energiu s minimálnym efektom.

 

Pracoval si na tom tak tvrdo!

Použite túto frázu namiesto zaužívanej „super, dobre si to dal.“ Tým, že pochválite jeho tvrdú prácu mu podvedome dáte najavo, že výsledok nie je vždy dôležitý a celý život je plný výziev a tvrdá práca je darom. Väčšina ľudí pripisuje príliš veľkú váhu prirodzenému talentu a minimalizujú výsledky tvrdej práce. Dieťa táto formulka naučí, že je úplne v poriadku, že nie je perfektné, pretože budú vedieť, že do toho čo urobilo dalo 100 percent.

Prečo to funguje: Pretože deti budú prirodzene motivované robiť správne veci a skutky pretože je to správne pre nich samých, nie aby potešili vás a okolie.

 

Povedz to jedným slovom

Namiesto moralizovania, kázania alebo prednášania, keď vaše deti robia niečo, čo sa vám nepáči, použite jedno slovo, aby ste sa vyjadrili. Najlepšie s úsmevom na tvári! Príklad: Idete po chodbe s rukami plnými nákupu a vaša dcéra nechá topánky uprostred miestnosti, tak že sa takmer potknete. Namiesto toho, aby ste jej prednášali o tom, aké sú topánky drahé a že majú svoje miesto, oslovte ju menom a použite slovo TOPÁNKY! Dieťa okamžite pochopí, čo máte na mysli a čo po ňom chcete.

Prečo to funguje: Jednoducho to funguje a skvelo! Šetrí vám to čas, energiu a pomáha vám vyhnúť sa tomu, aby ste sa dostali do vývrtky. Vaše dieťa ocení  tento prístup, pretože deti nenávidia dlhé prednášky. 

Prečítajte si tiež:

Takto upokojíte agresívne batoľa

Robte týchto 6 vecí a uvidíte u dieťaťa zmenu

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia