Robte týchto 6 vecí a uvidíte u dieťaťa zmenu

Robte týchto 6 vecí
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-03-07 11:30:00 |

Vychovať z dieťaťa zdvorilého, láskavého a súcitného človeka je veľmi náročná úloha. Nič iné na svete však nebude nikdy také dôležité, ako keď sa vám podarí tento cieľ naozaj dosiahnuť.

K tomu, aby z našich detí vyrástli empatickí a súcitní ľudia, ktorí sa budú zaujímať nielen o seba, ale aj o ostatných, musíme dopomôcť najmä my rodičia. Psychológovia z Harvardu, jednej z najprestížnejších univerzít sveta tvrdia, že pri dodržiavaní týchto 6 princípov vo výchove sa nám to určite podarí. V čom tkvie tajomstvo?

1. Trávte čas so svojim dieťaťom

To je základ všetkého. S deťmi by ste mali tráviť čas pravidelne, zaujímať sa o ich koníčky, o ich problémy, radosti a čo je najdôležitejšie, načúvať tomu, čo majú na srdci. Naučíte sa nielen veľa o jedinečnej osobnosti svojho syna alebo dcéry, ale ukážete im, že ich vnímate a zaujímate sa o nich.

2. Hovorte často dieťaťu, čo pre vás znamená

Podľa výskumu psychológov mnohé deti nevedia, že sú pre svojich rodičov najdôležitejšou osobou na svete. Oni tieto slová potrebujú od vás počuť. Hovorte im ich tak často, ako je to možné, aby sa vaše ratolesti cítili v bezpečí, milované a cenené.

3. Ukážte dieťaťu, ako problémy riešiť a nie utekať od nich

Ak sa napríklad váš syn rozhodne skončiť s futbalovými tréningami, rozprávajte sa s ním o tom. Spýtajte sa, prečo chce skončiť a upozornite ho na záväzky voči spoluhráčom. Ak je dôvod logický, pomôžte mu nájsť iný šport, prípadne koníček, ktorému sa môže venovať.  Tak to robte v každej situácii, keď sa chce dieťa vzdať. Dôležitá je komunikácia a uistenie z vašej strany, že spolu problémy prekonáte.

4. Učte dieťa pomáhať vám každý deň a prejavte mu na to vďaku

Výskum ukazuje, že ľudia, ktorí sú zvyknutí na vďačnosť, majú viac súcitu, sú štedrejší a radi pomáhajú ostatným. Stojí pre to za to rozvíjať rad denných aktivít, s ktorými vám môže ratolesť doma pomôcť a vy jej môžete často ďakovať. Tak sa naučí uvedomovať si význam pomoci iným. Psychológovia tiež odporúčajú odmeňovať deti za úprimné prejavy láskavosti a za úsilie pomôcť.

5. Pomôžte dieťaťu vyrovnať so svojimi negatívnymi emóciami

Psychológovia sa domnievajú, že schopnosť zaujímať sa o iných je potlačená takými negatívnymi emóciami ako je hnev, nenávisť, hanba a závisť. Komunikujte s dieťaťom o nich, aby ich dokázalo pochopiť. Vnútorná analýza týchto pocitov je behom na dlhú trať, no tá vedie k empatii, súcitu a vnímaniu pocitov ostatných. Je to dôležité aj pre dosiahnutie psychickej stability.

6. Ukážte dieťaťu, že svet je oveľa väčší, zložitejší a zaujímavejší, než si dokáže predstaviť

Podľa výskumu uskutočneného psychológmi takmer všetky deti sú sústredené iba na svoj malý svet – rodinu a priateľov. Je dôležité ich učiť aj o svete nachádzajúcom sa mimo tohto obmedzeného okruhu, ktorý sa môže líšiť v závislosti od sociálnych, kultúrnych a geografických podmienok. Učte ich byť dobrými poslucháčmi a divákmi, či už prostredníctvom rozhlasu, rozprávania, fotografií či filmov. Cestujte. 

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia