Týchto rád sa držte a váš život s deťmi bude jednoduchší

Týchto rád sa držte
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-12-21 00:30:00 |

Každý rodič svoje deti miluje. Niekedy však dajú poriadne zabrať. Máme pre vás 7 tipov, ako si život s nimi zbytočne nekomplikovať!

Snažíte sa, aby všetko fungovalo ako hodinky. Prispôsobujete dieťaťu všetko. No i napriek tomu máte pocit, že zlyhávate. Dieťa je sem tam zafúľané, má svoje muchy a vzdory. Radíte sa s inými matkami, ako zvládať rôzne situácie, čítate odborné rady na internete. Čo tak skúsiť veci neriešiť? Spomaliť, vypnúť, relaxovať? Deti sa učia na vlastných chybách, život je ten najlepší učiteľ. Nechcite, aby všetko okolo dieťaťa fungovalo stopercentne. Nemáte doma stroj, ale živú bytosť. Týchto sedem rád uľahčí život vám, aj vášmu potomkovi.

1. Trochu špiny neuškodí

Poznáte to asi každá. Váš potomok je v období Ja sám, ja sám. A tak to aj vyzerá. Po obede by ste dieťa najradšej strčili celé do práčky, také je špinavé. Najhoršie je, že keď ho poumývate, prezlečiete, príde olovrant a môžete začať odznova. Vykašlite sa na to. Trochu špiny neuškodí. Jedna štúdia dokonca ukázala, že deti, ktoré sa hrajú s jedlom, skôr rozprávajú, používajú prídavné mená, ich slovná zásoba je oveľa väčšia, tvoria rozvité vety.

2. Opakovanie je matka múdrosti

Cestujete autom a vaše dieťa chce dookola počúvať tú istú skladbu? Pri mene Miro Jaroš sa vám dvíha žalúdok, ale váš potomok jeho skladby jednoducho miluje? Pred spaním čítate stále tu istú rozprávku? Áno, veríme, že vám to lezie na nervy, ale opakovanie je matka múdrosti. Okrem toho, že si deti zlepšujú slovnú zásobu, trénujú aj pamäť a predstavivosť. Hoci vám ide prasknúť hlava z toho nekonečného opakovania, za tú radosť vášho potomka to stojí. Deti sa neskutočne tešia z toho, keď vedia, aké slová v texte nasledujú.

3. Hovoriť NIE buduje sebadôveru dieťaťa

„Prosíš si raňajky?“  „Nie.“ „Poď, vymením ti plienku.“ „Nie.“ Večné nie býva pre rodičov frustrujúce. Komu by to neliezlo na nervy? Ale vedzte, že dieťa si takýmto spôsobom rozvíja vlastnú sebadôveru, sebapoznávanie. Čo na tom, že jeho potreby sú v rozpore s tými vašimi? A nie je to tak, že vy ste unavená počúvať detské nie? Vaše dieťa si tak rozvíja svoju nezávislosť a vlastné ja, tak neriešte.

4. Objímajte čo najviac

Deti prechádzajú v ranom období kadejakými fázami. Jednou z nich je aj že sa zrazu od vás nechcú pohnúť. Držia sa vašej nohy a sú ako prilepené. Vzdialite sa na pár krokov a spustia neskutočný plač. Čo na tom, že ste mali plány porozprávať sa s inými mamičkami a vypiť v pokoji kávu, kým sa váš potomok bude spokojne hrať. Ruku na srdce, keď na vás takto dieťa takto visí, znamená to, že sa s vami cíti bezpečne. Poskytnite mu náruč, keď to potrebuje. Objímte ho zakaždým, keď vám takýmto spôsobom dá najavo, že sa necíti komfortne. Vybuduje to medzi vami dôveru, akú dieťa potrebuje mať k svojim rodičom.

5. Zvládnite návaly hnevu

Deti niekedy nezvládajú svoje emócie alebo sú príliš unavené, tak sa správajú nevhodne. Ktorému rodičovi sa ešte nestalo, že sa dieťa od zlosti hodilo o zem v obchode, v herni? V tej chvíli sa cítite bezradne. Frustrujúce sú aj pohľady okolo stojacich, ktorý na vás pozerajú s opovrhnutím, že si neviete rady s vlastným dieťaťom. Aj toto je len vývojová fáza a prejde to časom.  Vaše dieťa je na začiatku cesty, na ktorej sme boli všetci. Naučiť sa zdravo zvládať ťažké emócie, namiesto toho, aby ich potláčali. To neznamená, že ako rodič máte byť pasívny a čakať kým hnev dieťa prejde. Skôr sa naučte byť pokojný, nekričať, prísť na to, čo vášho potomka momentálne frustruje bez kriku a hádok. Je to príležitosť naučiť sa konštruktívne riešiť hnev pre obe strany.

6. Podporujte ich v pohybe

Aj vy sa sami seba pýtate, kde tie deti berú energiu? Vyčerpáva vás už len pohľad na to, že nie sú ani sekundu v pokojikľude a stále sa premiestňujú? Berte to pozitívne, prirodzená túžba dieťaťa neustále byť v pohybe je dobrou perspektívou do budúcnosti, že budú žiť zdravšie. Štúdie dokazujú, že ľudia, ktorí nevedeli v detstve obsedieť, netrpia v dospelosti nadváhou.

7. Spomaľte

Tlačí vás čas, máte termín u lekára, nestíhate, no váš potomok musí ešte na záchod, pomaly sa obúva. Kto by s tým nemal skúsenosť? Žijeme v uponáhľanom svete, každý sa niekde ponáhľa. Dieťa je príliš malé, aby vnímalo čas, hodiny nepozná, nič pre neho neznamenajú, naháňanie ho stresuje. Prispôsobte sa jeho tempu, jednoducho spomaľte, vypnite, nič vám neutečie. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia