Kto má vo vašej rodine väčší rešpekt, mama či otec?

Kto má vo vašej
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-09-04 11:00:00 |

Nie je to nezvyčajné, keď deti počúvajú jedného rodiča viac ako druhého. Niekedy je pre ne väčšou autoritou ten, ktorý s nimi trávi viac času, inokedy ten, ktorý viac zvýši hlas.

To, že dieťa jedného z vás poslúchne skôr ako druhého neznamená, že ste lepší alebo horší rodič. Môže to však byť pre vás signálom, že je na mieste porozmýšľať nad výchovnými technikami a skúsiť zmeniť stratégiu.

To, že dieťa rešpektuje viac jedného z rodičov zvyčajne súvisí s jedným z týchto piatich možných dôvodov:

1. Temperament jedného z rodičov je bližší temperamentu dieťaťa.

Podobnosť temperamentov je kľúčom k dobrému správaniu. Ak je vaše dieťa nabité energiou, v neustálom pohybe a má potrebu všetko komentovať, je veľmi pravdepodobné, že si viac rozumie a rešpektuje rodiča, ktorý je na tom podobne. Ten, ktorý od neho chce, aby si v tichosti kreslilo alebo hralo pokojné stolné hry, je pre takéto dieťa menšou autoritou.

Trochu snahy prispôsobiť sa temperamentu dieťaťa vám pomôže lepšie porozumieť jeho správaniu.

2. Jeden z rodičov udáva lepšie smerovanie

Existuje mnoho spôsobov, ako udávať deťom smerovanie. Niektoré sú oveľa účinnejšie ako ostatné.  A tak zatiaľ čo jeden z rodičov môže dávať jasné a priame pokyny, druhý používa napríklad zdvorilostný tón. Namiesto toho, aby povedal: „Uprac si teraz hračky!“, požiada dieťa spôsobom: „Môžeš si upratať teraz hračky?“, čo obvykle k dodržiavaniu pravidiel nevedie. Tón hlasu a výber slov je veľmi dôležitý!

3. Každý z rodičov očakáva od pravidiel niečo iné

Latku tolerancie má každý z nás niekde inde. A je to úplne v poriadku. No je veľmi dôležité, aby ste sa ubezpečili, že vaše očakávania sú podobné.

Ak sú vaše pravidlá diametrálne odlišné,  mali by ste si spolu sadnúť a spoločne vytvoriť akými „disciplinárny plán“, na ktorom sa dokážete zhodnúť. Inak bude jeden rodič druhému podkopávať autoritu, čo správanie dieťaťa negatívne ovplyvňuje.

4. Jeden z rodičov rozpráva až príliš veľa

Rodič, ktorý deti často upozorňuje, si u nich získa obvykle menší rešpekt. Neustále upozorňovanie: „Seď pokojne!“, „Prestaň klopať prstami po stole!“, „Neskáč!“ a podobne natrénuje dieťa na to, že po čase prestane tieto výzvy úplne vnímať. Rodič, ktorý má schopnosť upozorniť dieťa vtedy, keď je to naozaj dôležité, skôr pritiahne jeho pozornosť a získa jeho rešpekt.

Samozrejme, mali by ste s deťmi tráviť čas komunikáciou, no témami by mali byť všeobecné témy, zábava, rôzne spoločné aktivity a nie neustále výčitky a príkazy.

5. Dieťa má bližší vzťah s jedným rodičom

To, ako sa dieťa vo vašej prítomnosti cíti, hrá dôležitú úlohu v tom, či bude rešpektovať  vaše pravidlá a obmedzenia. Rovnako ako aj dospelí sú viac motivovaní rešpektovať toho, v prítomnosti koho sa cítia lepšie. Dieťa sa snaží pri rodičovi, ktorý je k nemu férový a milý, správať lepšie, aby ho nesklamalo.  Nie je to o tom, koľko času s dieťaťom strávte, ale ako kvalitne.

Nie je ničím nezvyčajným, keď rodič, ktorý je s dieťaťom celé dni, obmedzí komunikáciu na príkazy, zákazy a upozornenia, zatiaľ čo rodič, ktorý je s ním iba večer po práci, mu venuje síce menej, ale kvalitnejšie prežitého spoločného času. 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia