Týchto 7 vecí potrebuje k spokojnosti "náročné" dieťa

Týchto 7 vecí potrebuje
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2021-08-03 00:29:00 |

Deti sú občas riadne tvrdohlavé. Vedia, čo chcú, nevzdávajú sa a urobia všetko pre to, aby to získali. Nemusí ísť o tvrdohlavosť, ale o pevnú vôľu.

Áno, niekedy sa za tvrdohlavosťou detí skrýva silne vyvinutá pevná vôľa. Tieto deti zvyknú testovať rodičovské hranice, pokúšajú sa ich posunúť, majú časté záchvaty temperamentu a vám sa zdá, že neustále s vami súperia kto z koho. Z roka na rok ich vôľa rastie, len s tým rozdielom, že už vedia rozprávať, používajú slová na to, aby vyjadrili, čo chcú a menej kričia. Hm, niekedy menej kričia.

Byť rodičom takýchto detí nie je jednoduché. Stačí, že ich požiadate, aby urobili niečo relatívne jednoduché, čo však oni nechcú robiť a oheň je na streche. Takisto ich vie rozzúriť, keď im poviete, že podľa vás niečo nedokážu. Potrebujú, aby ste im dôverovali a hneď sú z nich iné deti. Výber voľby u nich neexistuje. Vyberú si to, čo chcú a nie to, čo im ponúkate vy.

7 vecí, ktoré potrebuje dieťa s pevnou vôľou

1. Fyzická aktivita

Ak máte dieťa so silnou vôľou, je pravdepodobné, že potrebujú fyzickú aktivitu, na vybitie  energie. Ak majú nedostatok pohybu, nahromadenú silu a energiu pretavia do záchvatov zlosti, hnevu, nájdu si milión argumentov, prečo niečo neurobia. Ak momentálne nenavštevujú žiaden športový krúžok, vezmite ich von. Choďte do prírody, na bicykel či korčule. Nechajte ich behať, liezť po stromoch, sami budete prekvapení, aké budú šťastné.

2. Výzvy

Tieto deti milujú výzvy. Keď si už neviete rady, skúste im povedať, že nemôžu niečo urobiť. Verte, urobia všetko, čo je v ich silách, aby dokázali, že ste sa zle rozhodli. Ak ste dosť kreatívni, môžete to využiť vo svoj prospech. Môžete ich požiadať stokrát, aby sa obliekli, neurobia to. Ak však skúsite výzvu: „Stavím sa, že sa nestihneš obliecť do jednej minúty,“ alebo „Určite sa neoblečieš rýchlejšie ako tvoj brat, alebo sestra,“ budú oblečení okamžite.

3. Nezávislosť

Túžia po nezávislosti. Tieto deti nemajú rady, ak im iní hovoria, čo majú robiť. Urobíte lepšie, ak ich necháte vyšplhať sa po rebríku, aby samy odtrhli jablko, ako im povedať, že to urobíte vy, lebo ony sú malé a nedokážu to. Radšej im to dovoľte a istite ich zozadu, ak by sa niečo stalo. Čím budú väčšie, nebudú potrebovať toľkú vašej ostražitosti.

4. Práca na projektoch

Tieto deti nevedia len sedieť, musia niečo robiť. Ak sa chcete vyhnúť tomu, aby viseli na mobile, i pade či počítači, majte po ruke vždy námet na projekt, na ktorom  by mohli pracovať. Samozrejme, mal by byť na tému, ktorá ich zaujíma a nadchne ich. Malé varovanie! Vyberajte projekty, ktoré nevyžadujú príliš veľa detailov a trpezlivosti. S ňou sa tieto deti veľmi nekamarátia.

5. Čas a pozornosť

Dieťa so silne vyvinutou pevnou vôľou potrebuje, aby ste mu venovali čas a pozornosť. Nájdite si chvíľu, keď nebudete robiť nič iné, len sa s ním rozprávať, hrať sa, počúvať o veciach, ktoré sú pre neho dôležité. Ak nedosiahnu vašu pozitívnu pozornosť, po ktorej tak túžia, budú sa veľmi hnevať a predvedú nepeknú scénku.

6. Chvála a povzbudenie

Ich cieľom sú dobré výsledky. Nevzdávajú sa, kým ich nedosiahnu. Ale zároveň túžia po povzbudení a chvále. Namiesto toho, že sa neprítomne pozriete na jeho kresbu a sucho poznamenáte, že je veľmi pekná, dôkladne ju preskúmajte. Povedzte mu, čo potrebuje počuť - ako sa vám páčia farby, ktoré použil, aké prepracované auto nakreslil....

7. Nájdite spôsob, ako povedať áno

Tieto deti nemajú rady, ak im hovoríte nie. Idú si za svojim cieľom a keď im poviete nie, nezastaví ich to a budú sa snažiť prekročiť hranice, ktoré ste stanovili. Hoci je pre vás ako rodiča dôležité, aby dodržiavali pravidlá a neprekračovali hranice, je rovnako dôležité, nezastaviť ich od dosiahnutia cieľov. Ak hovoríte nie len preto, že je to pre vás nepohodlné, tak to je nie dostačujúci dôvod. Nájdite spôsoby, ako povedať áno. Zvážte svoje možnosti a povedzte áno, ak je to možné. Nechce sa vám na ihrisko? Premôžte sa a povedzte: "Áno, môžeme ísť na ihrisko, ale najskôr si urobíš úlohy.“

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia