Stop sabotovaniu detského spánku! Ako na to?

Stop sabotovaniu detského spánku!
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-11-16 00:30:33 |

Ak sú vaše noci nekonečným cyklom vstávanie k dieťaťu, robíte niečo zle. Skúste tieto vychytávky pre dojčatá, batoľatá a predškolákov.

Kým niektorí rodičia nemajú so spánkom detí ani najmenšie problémy, iní sa riadne potrápia. Najčastejším dôvodom je to, že sa nevedia vyvarovať určitých chýb. Poradíme vám, ako to možno zmeniť.

Bábätká

1. Nehojdajte ich pri uspávaní príliš dlho

Rodičia majú tendenciu tráviť príliš veľa času hojdaním bábätka v náručí pri uspávaní. V dôsledku toho sa dieťa naučí zaspávať s touto pomocou a potom, keď sa prebudí v noci, nedokáže samo zaspať. Do tretieho mesiaca života môžete drobčeka nosiť v náručí aj nonstop, no od začiatku štvrtého začnite dbať na to, aby ste ho učili zaspávať bez neustáleho hojdania.

2. Vyhýbajte sa pravidelnému uspávaniu bábätka v kočíku

Vždy, keď je to možné, uložte dieťatko na zdriemnutie do postieľky. Keď ho často budete uspávať v kočíku, spánok sa mu bude spájať s pohybom a opäť nastáva problém s tým, že v postieľke nezaspí. „Snažte sa, aby bábätko v 50 až 75 percentách zaspávalo v postieľke a nie v kočíku,“ radí  rodičovská poradkyňa Jodi Mindell zo spánkového centra detskej nemocnice vo Filadelfii.

3. Neurobte z dojčenia uspávací rituál

Ak naučíte bábätko na to, že tesne pred spánkom dostane mliečko, bude ho vyžadovať vždy, keď sa uprostred noci prebudí. Nie je výnimočné, ak niekoľkonásobné nočné dojčenie trvá aj do prvých narodenín. Vyhnite sa tomu tak, že drobčeka nebudete dojčiť úplne tesne pred zaspávaním a tiež sa snažte kŕmiť ho v inej miestnosti, než v spálni.

4. Používajte na uspávanie jednu techniku

Keď ste pripravení naučiť dieťa samostatne zaspávať (nie skôr ako v 4. mesiaci), rozhodnite sa pre jednu z viacerých techník. Ak budete skúšať v krátkom čase viaceré, dieťa bude zmätené. Dôležité je vytvoriť spánkové rituály, ktoré v bábätku evokujú prípravu na spánok.

5. Dovoľte bábätku trochu poplakať si

Nebežte za drobčekom hneď, keď začujete, že mrnká alebo poplakáva. Dajte mu šancu pracovať na tom, aby dokázal  sám zaspať. Možno vás to prekvapí, ale plač nemusí trvať dlho a bábätko zaspinká. Keď priskočíte k postieľke vždy, keď začujete plač, vyrobíte z bábätka „spánkové monštrum“. Samozrejme, keď plače veľmi, treba mu pomôcť.

 

Batoľatá

1. Zrušte jeden denný spánok

Väčšina detí prechádza z dvoch denných zdriemnutí na jedno medzi 15 až 18 mesiacmi. Ak doprajete batoľaťu cez deň príliš veľa spánku, nestihne sa pred spaním unaviť a dobre spať. Obmedzte celkovú dobu denného spánku nie na viac ako 3 hodiny.

2. Dajte zdriemnuť batoľa cez deň skôr

Dávajte si pozor, aby ste neukladali dieťa na popoludňajší spánok príliš neskoro, lebo bude preň o to ťažšie zaspať a kvalitne si pospať v noci. Spať by malo ísť najneskôr o 14.00. Ak máte program a nestihnete ho dovtedy uložiť, radšej mu pripravte program a dajte ho skôr spať večer. Dávajte si pozor na to, aby dieťa spávalo každý deň zhruba v tom istom čase. Ak občas tento rituál porušíte, nestane sa nič vážne, ale malo by to byť naozaj iba občas!  Batoľa by malo zaspávať v svojej posteli, nie na pohovke, na vašej posteli alebo na zemi.

3. Nechajte batoľa ešte v postieľke

Veľa rodičov zruší postieľku okolo druhého roku dieťaťa, no podľa spánkových odborníkov je to zbytočne skoro. Zoberiete mu tým bezpečné útočisko. Okrem toho, batoľatá ešte nemajú takú kontrolu nad sebou a z klasickej postele môžu spadnúť. Ak vaše dieťa nevylieza pravidelne z postieľky samo, počkajte aj do tretích narodenín.  

4. Odstráňte vzrušenie

Hodina pred spánkom by mala byť úplne pokojná a upokojujúca. Snažte sa o také aktivity, ktoré dieťa nerozrušia a nerozbláznia. Ak si pôjde líhať rozbláznené, o to ťažšie sa mu bude zaspávať. Večerný režim by sa mal skladať z troch alebo štyroch relaxačných aktivít ako je čítanie, spev, rozprávanie sa či tiché hry.

5. Stanovte pravidlá

Zaspávanie u detí by malo mať jasné pravidlá. Jedným, ktoré sa veľmi osvedčilo u mnohých rodičov je to, že dieťa musí zostať v svojej posteli. Ak niečo potrebuje, zavolá na vás. Dbajte na to, aby sa dieťa napilo a vycikalo, lebo tieto dve požiadavky sú po uložení do postele najčastejšie. I keď ešte nosí plienky, vždy sa mu príjemnejšie spí v suchej ako v ocikanej už začiatkom noci. Ak dieťa predsa len z postele vyjde, skontrolujte, či nemá teplotu alebo ho niečo nebolí a bez odkladu ho uložte späť do jeho postele.


TIP: TOP 10 chýb, ktoré robíme pri uspávaní


 

Predškoláci

1. Vytvorte pokojnú atmosféru

Hodinu pred spaním vypnite televíziu, počítač, tablet aj mobil. Modré svetlo, ktoré vyžarujú, potláča sekréciu melatonínu, čo sťažuje zaspávanie.  Používanie týchto zariadení v posteli môže byť pre mozog dieťaťa doslova mätúce.

2. Neležte s dieťaťom v posteli, až kým nezaspí

Cítiť vôňu dieťaťa, sledovať jeho dych a držať ho za ruku je nádherné. Po čase však zistíte, že vám to berie kopu času a dieťa zaspáva čoraz dlhšie. Vhodnejšie je, keď spočiatku sedíte na kraji postele, po nejakom čase sa presuniete na stoličku ďalej od postele, ďalším krokom je postáť chvíľu pri dverách a nakoniec iba nechať otvorené dvere do detskej izbičky a robiť si svoje. Deti majú rady, ak sa vo vedľajšej izbe napríklad svieti.

3. Nerobte tragédiu z toho, keď sa predškolák pociká

Aj keď to môže byť frustrujúce, keď sa predškolák prebudí uprostred noci mokrý, nerobte z toho  veľký problém. Zrelosť močového mechúra u detí je rozličná, niektorým sa „nehoda“ pritrafí aj v 7 rokoch. Keď teda nájdete ocikanú posteľ, riešte to ticho – požiadajte dieťa, aby sa prezlieklo do suchého, zatiaľ čo vy prevlečiete posteľnú bielizeň. Ak sa to deje častejšie, dajte na matrac podložku.

4. Motivujte dieťa k spánku

Ak váš predškolák neustále odmieta spánok, vyhnite sa hrozbám a kriku. Namiesto toho vyskúšajte pozitívnu motiváciu. Dajte alebo dovoľte dieťaťu niečo, na čo sa môže tešiť. Napríklad mu dovoľte pohrať sa 5 – 10 minút s najobľúbenejšou hračkou alebo nejakú aktivitu, ktorú obľubuje.

5. Nedovoľte dieťaťu časté spoločné spanie

Nezáleží na tom, ako ste unavení, ale ak ste sa rozhodli, že predškolák má spávať vo svojej posteli vo svojej izbe, nenechajte ho často prekĺznuť v noci do vašej postele. Odveďte ho späť do postele. Skúste vymyslieť motiváciu pre to, aby v svojej posteli vydržal – napríklad za každú noc, ktorú v nej prespí, môže dostať peknú samolepku alebo červený bod do tabuľky a keď ich bude určitý počet, môže sa tešiť na odmenu.

6. Ustriehnite popoludňajší spánok

Predškoláci si často potrebujú ešte cez deň zdriemnuť. Tento spánok by nemal trvať dlhšie ako jednu, maximálne jeden a pol hodiny. Niektoré deti však zdriemnutie cez deň nepotrebujú a je zbytočné ich k tomu nútiť – vhodné je nechať dieťa hrať sa pokojne zhruba hodinku na lôžku – žiadne tablety a mobily, ale napríklad prezeranie knižiek, stavanie kociek a podobne.

7. Držte sa plánu

Rodičia často okolo piatych narodenín prestanú na spánkové návyky dieťaťa dbať. Je v poriadku, ak upustíte od popoludňajšieho spánku, keď ho dieťa odmieta, no určité rituály by mali zostať. Napriek tomu, že dieťa sa vám už zdá veľké, pamätajte na to, že potrebuje určitú pravidelnosť, ktorá mu pomáha aj pri večernom zaspávaní. 

Prečítajte si tiež:

DOJČATÁ: Dokedy by mali spať v izbe s rodičmi?

Deti, ktoré chodia spať skôr, sú zdravšie

 

 

 

Fotogaléria

foto
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia