Túto chybu nerobte: Tablet nie je cumeľ!

Túto chybu nerobte: Tablet
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-02 00:30:27 |

To je ale prekvapenie! Najhoršie sa správajú deti, ktorým rodičia dovolia hrať sa s tabletom či mobilom, keď si to vynucujú. Tejto chybe sa vyhnite.

Bývali časy, keď rodičia uplakané bábätko upokojili cumlíkom a staršie nahnevané dieťa poslali „vytrucovať sa“ do vedľajšej izby. Dnes omnoho častejšie na upokojenie ratolestí používame miniaplikácie v tabletoch a mobiloch. Odborníci však varujú, že deti, ktoré si od rodičov pravidelne „vydupú“ elektroniku, sa nenaučia ovládať svoje emócie a raz sa táto pohodlnejšia výchovná cesta rodičom vráti ako bumerang. Potom už bude neskoro začínať s výchovou...

Na to, že elektroniku používajú stále menšie a menšie deti, sme si už zvykli. Odborníci však stále varujú, že pre deti do dvoch rokov by mala byť veľkou neznámou tak televízia, ako aj ostatné technológie. Väčšie deti by mali pri elektronike tráviť limitovaný čas. Keď ho rodičia dokážu regulovať a nastaviť jasné pravidlá, odborníci nevidia v používaní technológií väčšími deťmi významný problém.


Tablety "neohlupujú" deti tak ako televízia


S prekvapivým záverom prišla nedávna štúdia vedcov z fakultnej nemocnice v írskom Corku. Tí tvrdia, že čas strávený na dotykových zariadeniach môže dokonca slúžiť k rozvoju motorických aj kognitívnych funkcií u detí. Vzhľadom k tomu, že tieto zariadenia vyžadujú dotyk a určitú citlivosť, prebúdzajú podľa ich zistení podobné schopnosti ako tradičné hračky. Autori tejto štúdie, ktorá bola uverejnená v časopise Archives of Disease in Childhood v decembri, hovoria: „Interaktívne dotykové aplikácie ponúkajú takú úroveň zapojenia, akú neponúkali doteraz žiadne iné formy médií a môžeme skonštatovať, že sa najviac približujú tradičnej hre.“



Napriek tejto pozitívnej správe pre malých milovníkov dotykových zariadení psychológovia v tom majú jasno – čím problematickejšie dieťa, tým je väčšia pravdepodobnosť, že rodičia sa spoliehajú na moderné technológie. Ako pripomína autorka štúdie zameranej na vplyv elektroniky na správanie detí Jenny Radesky, táto oblasť doteraz nie je dobre preskúmaná, no technológie jednoznačne nahrádzajú množstvo času, počas ktorého by mohli byť deti zapojené do priamej interakcie človeka s človekom. „Zistili sme, že časté používanie týchto zariadení v detstve môže spôsobiť problémy s vývojom empatie a sociálnych zručností,“ konštatuje.

Ešte väčším problémom je to, keď ich rodičia pravidelne používajú na upokojenie dieťaťa. Psychológovia dôrazne varujú, že keď dieťaťu dovolíte iPad vždy, keď oň požiada, nikdy sa nenaučí ovládať svoje emócie! Vyhýbajte sa používaniu technológií ako upokojujúceho nástroja na zachovanie pokoja a pohody. Tiež by ste mali mať pod kontrolou to, aby dieťa nezaspávalo pravidelne s tabletom či mobilom v ruke, nemalo by sa stať pravidlom používanie miniaplikácií na to, aby sa najedlo a rovnako je lepšie zapojiť ho aspoň sčasti do domácich prác, než pustiť sa do nich bez dieťaťa, ktoré sa zatiaľ niekde v izbe hrá s elektronikou.


Elektroniku z detskej izby dajte preč, kradne spánok


Zistili sme, že čím väčšiu frustráciu cítia rodičia zo správania svojich detí, tým je pravdepodobnejšie, že sa spoliehajú stále viac a viac na mobilné technológie, ktorými ich upokojujú. Je to začarovaný kruh, z ktorého je stále ťažšie dostať sa von,“ zdôrazňuje Radensky. Ako sa však hovorí, nikdy nie je neskoro. Ak máte pocit, že to u vás zašlo už priďaleko, verte, že vždy je možnosť to zmeniť. Nestačí tablet či mobil zamknúť, ale nájdite si na dieťa čas – rozprávajte sa, hrajte sa spolu, prečítajte si knihu. Vypočujte si od dieťaťa aj to, aké hry rado hráva, čo sa mu na nich páči a podobne. Dajte mu pocítiť, že vás zaujíma jeho svet! Ak si však nedokážete poradiť sami, vyhľadajte psychológa. Prílišná závislosť na technológiách môže mať na svedomí úteky z domu či dokonca aj samovraždy.

Prečítajte si tiež:

Doprajte potomkom detstvo ako za vašich mladých čias

Používanie tabletu môže poškodiť vývoj jazyka

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia