Neklamte deťom, urobíte z nich klamárov

Neklamte deťom, urobíte z
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-03-21 12:01:43 |

Priznajme si, deťom občas klameme. Je to jednoduchšie, než mrhať časom na dlhé vysvetlenia, ktoré zrejme aj tak nepochopia. Deti tak však nevedomky učíme klamať tiež.

K takýmto výsledkom dospeli vedci na Kalifornskej univerzite v americkom San Diegu. So skúmanými deťmi si zahrali rafinovanú hru na pravdu. Výskumníčka pred vstupom do testovacej miestnosti vždy dieťaťu buď zaklamala a hneď to aj odvolala, alebo povedala pravdu. Potom púšťala ľahko identifikovateľné zvuky z obľúbených rozprávok a podľa nich kázala dieťaťu uhádnuť postavičku schovanú za plentou. Keď však zaznel úryvok z Beethovenovej symfónie Pre Elišku, vedkyňa sa ospravedlnila, že musí na chvíľu odísť a povedala dieťaťu, aby sa na schovanú postavičku nedívalo.

 

Štúdia ukázala, že asi 60 percent detí, ktorým vedkyňa pred testom neklamala, sa na ukrytú hračku pozrelo aj tak. Z nich približne 60 percent po návrate vedca klamalo a tvrdilo, že nič nevideli. Oveľa horšie však dopadli deti, ktorým vedkyňa pred testom klamala. Na schovanú postavičku sa pozrelo až 80 percent detí a z nich takmer 90 percent sa k tomu nepriznalo.

 

„Tento experiment potvrdzuje náš predpoklad, že klamstvá dospelého ovplyvňujú úprimnosť dieťaťa,“ hovorí spoluautorka štúdie Leslie Carver. Jej tím teraz skúma príčiny tohto javu. Jednou z možností však je, že deti skrátka napodobňujú správanie dospelých alebo necítia zodpovednosť byť úplne úprimné k človeku, ktorý im predtým klamal.


Foto: wikimedia commons.com
Zdroj: webpronews.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia