Podporujte zdravý vzťah súrodencov

Podporujte zdravý vzťah súrodencov
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-01-28 12:01:43 |

Je to údel mladších ratolestí. Rodičia im nemôžu venovať toľko pozornosti, koľko si jej užili staršie deti. Vykompenzuje to však zdravý vzťah s veľkými súrodencami.

Kanadskí vedci z torontskej univerzity sa pri svojich zisteniach opierali o existujúce výskumy, podľa ktorých mladšie deti z väčších rodín často mávajú horšiu slovnú zásobu či IQ než ich starší súrodenci. Autorka štúdie Jennifer Jenkins pritom upozorňuje, že tieto odchýlky sú veľmi malé. Napriek tomu sa rozhodla skúmať, či drobcom dokážu nedostatok rodičovskej pozornosti vynahradiť starší bratia či sestry.

Starší súrodenci podnecujú mladších

Jenkins zistila, že deti, ktorým sa viac venovali starší súrodenci, zväčša dosahovali lepšie výsledky než tie, o ktoré sa súrodenci zaujímali menej. Tím vedcov pod jej taktovkou by teraz chcel výskum rozšíriť a v testovacom programe podnecovať staršie deti, aby sa o súrodencov a ich život zaujímali viac. Dokázali by tak jednoznačnejšie potvrdiť, či takáto spolupráca mladším prospieva. „Predovšetkými by som však chcela, aby sa ľudia viac zamysleli nad vzťahmi svojich detí a nad tým, ako ich vylepšiť,“ dodala.


Foto: flickr.com
Zdroj: theglobeandmail.com

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia