dTest: Takto dopadli v testoch batoľacie mlieka

dTest: Takto dopadli v
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-19 18:30:20 |

Spotrebiteľský časopis dTest skúmal prítomnosť rizikových látok v batoľacích mliekach. Niektoré podľa výsledkov môžu prekračovať dennú dávku nežiadúcich zlúčenín.

Laboratórne skúšky, ktoré dal urobiť spotrebiteľský časopie dTest odhalili, že konzumáciou niektorých batoľacích mliek je možné prekročit tolerovateľnú dennú dávku nežiadúcich zlúčenín monochlorpropandiolov (MCPD).

Cieľom dTestu bolo posúdenie batoľacích výživ z pohľadu prítomnosti nežiadúcich látok, nie ich výživovej vhodnosti. „Nakúpili sme v drogériách celkom 11 sušených zmesí a zisťovali napríklad, či obsahujú monochlorpropandioly, kadmium alebo olovo. Bohužiaľ, nie všetky testované výrobky by za určitých podmienok vyhoveli odporučeným hodnotám na maximálny obsah MCPD, ktoré môžu vznikať pri výrobe a spracovaní rastlinných olejov,“ hovorí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Monochlorpropandioly sú považované za karcinogény a Európsky úrad pre kontrolu potravín prišiel vlani s vedeckým stanoviskom, podľa kterého je tolerovateľná denná dávka MCPD 0,8 mikrogramu na kilogram telesnej hmotnosti. „Ich obsah sme nechali zmerať v tuku suchého prášku a hodnoty sme potom prepočítali na dennú dávku výživy pre deväťkilové batoľa podľa odporučenia na obale. V tejto skúške prepadli výživy Bebivita Kindermilch 1 a Hero Sunar Complex 3, pretože pri ich odporučenom dennom dávkovaní by u takého dieťaťa prišlo k prekročeniu tolerovateľnej dennej dávky MCPD. Rodičom môžeme odporučiť, aby zvážili, či je nutné batoľatám sušenú výživu pravidelne podávať,“ komentuje výsledky Hoffmannová.

Na rozdiel od odporúčacieho charakteru obmedzenia pre denný príjem MCPD, existujú pre obsah olova a kadmia v potravinách maximálne limity dané európskym nariadením č. 1881/2006. Dobrou správou je, že množstvo kadmia bolo u všetkých sušených výživ nižšie než je zákonný limit. Pri olove  boli nálezy vyššie než nulové, ale s prekročením legislatívneho limitu nemal problém žiadny z výrobkov.

Prehľad testovaných batoliacich výživ nájdete na www.dtest.cz. Kompletné výsledky sú zverejnené v okóbrovom vydaní časopisu dTest.

Spoločnosti Hero a Bebivita si za svojimi mliekami stoja

"V prvom rade by sme Vás radi uistili, že v spoločnosti Hero každá dojčenská a batoľacia výživa spĺňa najprísnejšie legislatívne požiadavky na vysokú kvalitu a zdravotnú nezávadnosť. Produkty značky Sunar tak patria k najbezpečnejšej kategórií potravín," zareagovala na zverejnené výsledky spoločnosť Hero. Zdôrazňuje, že prítomnosť MCPD vo všetkých batoľacích mliekach je v rámci spoločnosti tak na Slovensku, ako aj v zahraničí sledovaná a príslušné produkty sa podrobili radu testov v certifikovaných laboratóriách. 

Hodnotenie detskej výživy v dTeste a jeho interpretáciu možno považovať za rozširovanie zavádzajúcich informácií a neopodstatnené znepokojovanie rodičov dojčiat a malých detí, reaguje na výsledky dTestu spoločnosť Bebivita. Ako v reakcii zdôrazňuje, podľa súčasnej legislatívy a vedeckých poznatkov je mliečna výživa Bebivita úplne bezpečná a zdravotne vyhovujúca. Konštatuje, že mliečne výživy Bebevita obsahujú rastlinné oleje, tak aby sa dosiahlo optimálne zloženie mastných kyselín a nutričného účinku, t.j., aby sa tuková zložka čo najviac podobala tuku materského mlieka. Rastlinné oleje musia byť technologicky upravené,, čím sa zabraňuje tvorbe nežiaducich a nepríjemných sprievodných zložiek ako sú alergény, arómy alebo aromatické látky. Počas procesu vzniká stopové množstvo MCDP esterov mastných kyselín.

V časopise dTest tak bolo podľa spoločnosti nevhodne naložené s výsledkami na obsah MPCD v batoľacej výžive. Prítomnosť tejto látky v mliečnej výžive je u nás aj v zahraničí známa roky a produkty boli veľakrát testované tak u nás, ako aj v celej Európe. Dôležité je podľa zástupcov spoločnosti to, že pre dojčatá a batoľatá mliečna výživa s minimálnym obsahom MPCD nepredstavuje žiadne zdravotné riziko, čo explicitne potvrdzujú medzinárodné autority vykonávajúce dohľad nad špeciálnou výživou.

Túto skutočnosť potvrdzuje podľa nich aj Nemecký spolkový Inštitút pre hodnotenie rizika. Vo svojom stanovisku zo 6. júna 2016 uvádza, že v súčasnosti neexistujú žiadne dôkazy o zdravotných problémoch spôsobených MCPD tukmi v mliečnych formulách.

Hodnotenie zdravotného a bezpečnostného rizika MCPD nie je ešte ukončené a neexistujú teda platné limity, zdôrazňujú ďalej v reakcii. Problematika MCPD je v súčasnosti prejednávaná aj v rámci odborných spoločností EFSA1 a JECFA2, ktoré sa doteraz nezhodli na tzv. tolerovanej dennej dávke (TDI; EFSA 0,8 mcg/ kg telesnej hmotnosti/deň, JECFA 4,0 mcg/ kg telesnej hmotnosti/deň), preto EÚ Komisia odporučila Asociácii EFSA opäť prehodnotiť odporučenú dennú dávku. Dôvodom bolo aj to, že nie sú zjednotené metódy pre stanovenie presného obsahu týchto látok v mliečnej výžive. Metodika analytického stanovenia je veľmi  komplikovaná, mliečna výživa v prášku obsahuje až 50 rôznych látok, pričom rastlinné oleje sa na obsahu podieľajú iba zhruba jedným percentom. 

Prečítajte si tiež:

Liek na zápal prsníka? Vibrátor!

Mama rekordérka vyprodukuje denne 7 litrov mlieka

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia