Choroba špinavých rúk: Takto pred ňou chráňte deti

Choroba špinavých rúk: Takto
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2017-10-10 13:30:35 |

Máte doma malé dieťa, ktoré nie je zaočkované proti hepatitíde typu A? Dbajte ešte viac ako doteraz na dodržiavanie hygieny. Najmä na pravidelné a sorávne umývanie rúk.

Hepatitída typu A alebo tzv. choroba špinavých rúk sa prenáša neumytými rukami do tráviaceho traktu a krvou nakazeného do jeho pečene. Odborníci varujú, že v Bratislavskom kraji výskyt tohto ochorenia stúpol. Vlani zaznamenali 70 prípadov, tento rok doteraz 93. Najviac - 22 ich bolo v mestskej časti Rača. Najčastejšie ochoreli mladí ľudia vo veku 22 až 29 rokov. Nie sú teda medzi nimi malé deti, ale vo všeobecnosti žltačka ohrozuje práve tie.

„Ide o biologický cyklus vírusu hepatitídy prebiehajúci vo štvor- až sedemročných intervaloch v neimúnnej populácii," vysvetlil regionálny hygienik Otakar Fitz. Najdôležitejším preventívnym opatrením s dôrazom na deti v školských a predškolských zariadeniach je spomínané dodržiavanie zásad osobnej hygieny. „To znamená, dôkladné umývanie rúk teplou vodou, následné osušenie rúk jednorazovými papierovými utierkami, pričom ruky je nutné dôkladne umývať vždy po použití toalety a pred každým jedlom," prízvukuje Fitz.

Ak si myslíte, že žltačka sa týka len oblastí s nízkym hygienickým štandardom, mýlite sa. Týmto infekčným ochorením sa možno nakaziť i napriek dodržiavaniu všetkých hygienických štandardov. Aj z tohto dôvodu odborníci odporúčajú predchádzať nákaze očkovaním, povinné však nie je. Ľudia, ktorí sa v Bratislavskom kraji nakazili, očkovaní podľa epidemiológov neboli.


Choroba špinavých rúk: Očkovať či neočkovať?


I keď sa hepatitída A prenáša primárne znečistenými rukami, môže sa preniesť aj kontaminovanou potravou. Tento typ je epidemický a ohrozuje najmä detské vekové skupiny. Inkubačná doba ochorenia je 15 až 50 dní. Aj napriek tomu, že si človek dáva pozor, môže sa veľmi ľahko nakaziť.

Prečítajte si tiež:

Toto dodržiavajte a váš škôlkar bude zdravý ako repa

Odborníci odporúčajú očkovať deti proti žltačke typu A

Nepovinné očkovania: Prínosy a riziká (1. časť)

Nepovinné očkovania: prínosy a riziká (2. časť)

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia