Pomôžte deťom zbaviť sa strašidiel

Pomôžte deťom zbaviť sa
Ilustračné foto
Zdroj: pixabay.com
2015-03-11 00:30:51 |

Rôzne zvuky a situácie v živote, ktoré sú pre nás bežné, môžu byť pre malé deti desivé. Zbavte ich strachu a doprajte im pocit bezpečia.

Tendenciu mať z čohokoľvek strach majú najmä mladšie batoľatá. Cítia sa ohrozené v tme, pri počutí rôznych zvukov – napríklad pri brechote psa alebo motore veľkého auta, motorky či pri húkaní sirény. Tieto obavy často zmiznú, keď dieťa získa väčšie sebavedomie a nezávislosť, no v čase, keď začne naplno pracovať detská fantázia, sa objavia nové.

„Aj keď je lákavé chrániť dieťa pred všetkými strašidlami, nemali by ste to robiť. Tým mu len ukazujete, že takýmto veciam sa treba vyhýbať. Pomôžte mu postupne strachu čeliť,“ radí riaditeľka Centra pre liečbu detskej a dorastovej úzkosti a strachu z bostonskej univerzity Donna B. Pincus.

 

Búrka

Hlasný a nepredvídaný silný zvuk hromu môže batoľa riadne šokovať. Upokojte ho a vysvetlite mu, že búrky sú normálne (máme slnečné dni, zamračené dni aj daždivé dni s búrkami) a sledovať blesky, ktoré sú so zvukom spojené, je dokonca vzrušujúce. Ukážte mu, že ste vnútri a v bezpečí.

Na ďalšiu búrku dieťa pripravte tak, že si vyrobíte doma „tanec hromov“, aby sa mu to spájalo s hravosťou a zábavou skôr než s úzkosťou. Môžete dupať po zemi, tancovať, búchať varechami či lyžičkami na panvicu alebo pokrievku. Keď príde skutočná búrka, upokojte dieťa v lone a potom sa pomaly priblížte k oknu, aby mohlo blesky sledovať z bezpečia vášho náručia.

 

Psy


Je pochopiteľné, že sa batoľa zľakne, keď k nemu pribehne susedov labrador. Psy môžu deti vystrašiť nielen svojou veľkosťou, ale aj hlasným štekaním, olizovaním rúk či tváre, skákaním, šibaním chvostom a podobne. Vysvetlite drobčekovi, že väčšina psov je priateľských a ak napríklad susedovho psa poznáte, nechajte dieťa pohladkať ho.

Ak chcete, aby sa dieťa psov nebálo, musíte dovoliť, aby chlpáč aj vám olízal ruku, pohlaďte ho, nechajte, nech vás „preskúma“. Hladkajte ho a pobádajte dieťa, aby to tiež vyskúšalo. Za každý malý krok smerom k psovi ho pochváľte. Niektorým drobcom trvá veľmi dlho, než sa v prítomnosti psa cítia pohodlne alebo ich nevystraší každé zabrechanie.

 

Kúpanie

Veľa batoliat má strach z kúpania sa vo vani, lebo majú nepríjemný pocit z vody. Ideálne je naplniť vaňu len tak, aby voda pokrývala dno, nechať dieťa kľačať pri okraji a hrať sa s hračkami do vody. Pridajte sa k hre aj vy a postupne jemne pridávajte vodu.

Niekedy nemusí mať dieťa obavy z vody, ale skôr zo šampónu, ktorý mu je nepríjemný na oči. Vtedy vám nezostáva nič iné, iba byť pri umývaní vlasov opatrnejší. Pri zžívaní sa detí s kúpeľom pomáhajú rôzne peny, zmývateľné farbičky alebo nepremokavé knihy. Vtedy, keď dieťa robí niečo kreatívne, odvádza to podľa odborníkov pozornosť od strachu, čo sa dá využiť v rôznych, pre dieťa stresových, situáciách.

 

Karnevalové kostýmy


Možno ste sa tešili, ako si váš drobček užije svoj prvý karneval v živote, zohnali ste parádny kostým a jediným výsledkom bol neutíchajúci plač. Káčer Donald, Spiderman či nejaké zviera alebo rozprávková postava v životnej veľkosti vedia dieťa riadne vystrašiť. „Výrazy tváre sa nemenia, čo môže byť pre malé dieťa mätúce a stresujúce,“ hovorí Pincus. Ak mu chcete pomôcť pochopiť, čo to je a na čo kostým slúži, podržte si na chvíľu pred tvárou masku a potom ju odložte, aby ste mu ukázali, čo sa pod ňou skrýva. Prípadne využite nejaký kostým, do ktorého sa pred dieťaťom oblečiete.

S rôznymi maskami a maskotmi sa deti stretnú aj v zábavných parkoch, zoologických záhradách či v obchodných centrách. Stále sa im vyhýbať nedokážete.

 

Strašidlá

Nebuďte prekvapení, ak sa váš doteraz dobrý spáč začne pred spaním vzpierať, lebo sa bojí sám v tmavej miestnosti. Rôzne tiene, zapraskania parkiet alebo parapiet v izbe vzbudzuje v deťoch hrôzu. Duchovia a príšery sú podľa nich reálnymi bytosťami a v tme ich vidia.  

Dieťa sa cíti istejšie, ak môže spať pri nočnom osvetlení, s obľúbeným plyšákom alebo prikrývkou. Veľmi pomáhajú aj upokojujúce rituály nočnej rutiny, ktoré zahŕňajú maznanie, čítanie, spev, škrabkanie, masáž, hladkanie a podobne. Dieťa sa pri zaspávaní cíti istejšie, ak necháte pootvorené dvere do vedľajšej miestnosti, v ktorej sa nachádzate.
 

Začať zbavovať dieťa strachu z nočných netvorov je najlepšie cez deň. Presvedčiť ho o tom, že všetky monštrá a príšery sú len výplodom jeho fantázie, je chodením po tenkom ľade. Pomáhajú pri tom hry, v ktorých si rozdelíte rôzne roly. Nechajte ho predstavovať strašidelné zviera ako prvé, aby pred vami utekalo. Keď ho chytíte, smejte sa a premeňte sa na zviera zase vy. Snažte sa byť zábavné  zvieratko, ktoré je ťarbavé a dieťa ho ľahko chytí. Kreslite si spolu obrázky kadejakých strašidiel, ktorým namiesto desivých výrazov prikreslíte úsmevy.  

 

Uspite dieťatko pri upokojujúcej hudbe oceánu a zároveň hračke>>

 

Fotogaléria


Foto:pixabay.com
Zdroj: az, parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia