Ako zamedziť nočným návštevám detí v spálni?

Ako zamedziť nočným návštevám
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-04-11 00:01:17 |

Prečo práve moje dieťa nedokáže prespať celú noc? Táto otázka trápi mnohých rodičov, ktorí sa ráno čo ráno zobúdzajú so zakaleným očami po nočných návštevách ratolestí v spálni.

Nočné prebúdzanie je bežnou súčasťou spánkového cyklu, no obvykle si to ani neuvedomíme a po krátkom precitnutí sa opäť odoberieme do ríše snov. U detí sú však obdobia, keď nedokážu bez pomoci znovu zaspať a pomoc hľadajú práve v rodičovskej spálni. Aj keď sa vaša ratolesť už dávnejšie naučila spávať v svojej izbe vo vlastnej posteli, môže sa stať, že po určitom čase sa začne dožadovať vašej nočnej pozornosti. Veľmi často sa to deje najmä u malých školákov. Čo sa dá vtedy robiť? Možno vás inšpiruje zopár rád autorky knihy Nočný spánok Jodi Mindellovej.

Detský nočný spánok môže narušiť čokoľvek. Stačí, že spolužiak nepozve vašu ratolesť na oslavu narodenín, má obavy z písomky alebo si spomenie na nepríjemnú scénu, ktorú zahliadla v televízii. Deti začnú prenasledovať nočné mory, ktoré majú za následok ich výlety do spálne. Spánok ovplyvňujú aj situácie vymykajúce sa bežnej rutine – dovolenka, choroba či malá zmena pred uložením na spánok.

Ako sa vysporiadať s neskorými nočnými návštevami v spálni?

Sú tri hodiny v noci, tvrdo spíte a zrazu máte pocit, že vás ktosi štuchá. O chvíľu opäť. Pootvoríte oči a príčina je jasné – pri posteli poskakuje vaše dieťa a snaží sa vás zobudiť. Ak sa rozhodnete jeho snahu ignorovať, nočný útok bude pokračovať. Nakoniec vám aj tak nezostane iné, iba otvoriť oči a vypočuť si obligátne: „Nemôžem spať.“ Ak vám neprekáža občasné nočné pomaznanie sa s ratolesťou, nie je na škodu zobrať ju do postele k sebe a upokojiť ju vašou prítomnosťou. Ak sa však nočné návštevy opakujú so železnou pravidelnosťou, zvážte niektorú z nasledujúcich stratégií:

Skúste plyšového kamaráta

Niektoré deti ani po nástupe do školy nedokážu zaspať len tak. Potrebujú pri sebe niekoho cítiť. Pomocou môžu byť milé plyšové zvieratká, ktoré sú mäkké a jemné. Dbajte na to, aby boli čisté a pravidelne ich preperte. Ak plyšáky nezaberú, porozmýšľajte nad inou hračkou, ktorú má vaše dieťa rado. Dôležité je, aby to nebolo niečo nebezpečné, s čím by si mohlo v spánku ublížiť. Pomôcť môže aj úprava izby tak, aby pôsobila útulne a bezpečne.

Naučte dieťa zaspať samo

Expertke radí, aby ste dieťa naučili zaspávať bez vašej prítomnosti. Uložte ho do postele, prečítajte rozprávku, pomaznajte sa a odíďte. Ak totiž zaspí vo vašej prítomnosti a pri nočnom precitnutí vás tam nenájde, preberie sa, lebo bude premýšľať, prečo tam už nie ste. Keď si však zvykne zaspávať bez vás, nebude vás v noci pri sebe hľadať a malo by dokázať jednoduchšie opäť zaspať. Rovnako je to aj so zasvieteným svetlom – okrem toho, že svetlo počas spánku nie je vhodné, ak si naň dieťa pri zaspávaní zvykne, bude mu pri nočnom prebudení chýbať. Lepším riešením je pustiť tichú pokojnú hudbu, ktorá môže hrať aj celú noc.

Buďte dôslední

Vypracujte si plán a držte sa ho. Nie je jednoduché o tretej ráno viesť s dieťaťom dialóg a vysvetľovať mu, že už je veľké na to, aby spalo sa vami v posteli, no ak mu dovolíte pravidelne sa šupnúť k vám, potrvá to dlho. Prekonajte sa, vstaňte, odveďte bez kriku a výčitiek ratolesť do jej postele, prikryte, pohladkajte, pobozkajte a odíďte. Buďte pripravení opakovať túto rutinu znova a znova , až pokým to bude potrebné a ráno si doprajte dvojitú dávku kávy. Výnimku urobte iba vtedy, keď je dieťa choré alebo má napríklad obzvlášť zlý sen. Vtedy je v poriadku, ak prižmúrite oko a dovolíte mu zostať s vami v posteli. Vyvarujte sa však toho, aby sa „táborenie“ v spálni stalo rutinou.

Riešte problém spoločne

Deti vo veku piatich až ôsmich rokov prežívajú veľa úzkostí. Nedokážu ešte úplne odlíšiť realitu od fikcie a tak majú strach zo strašidiel, zvukov, zvierat a podobne. Čím sú staršie, tým majú iracionálne obavy tendenciu slabnúť. Rozprávajte sa s dieťaťom o týchto obavách a snažte sa ich rozptýliť. „Ak dorazí dieťa v noci do vašej postele, „krízové poradenstvo“ ho môže presvedčiť k návratu do vlastnej postele,“ radí Mindellová.

Stimulujte dieťa

Skvelým spôsobom, ako udržať dieťa v noci v jeho posteli, môžu byť odmeny. „Niektorí rodičia s tým nesúhlasia, lebo majú pocit, že ide o podplácanie, ale treba si uvedomiť, že naučiť sa zostať v noci vo svojej posteli je pre deti tvrdá práca a tak je v poriadku, ak ich za úsilie odmeníme,“ je presvedčená Mindellová.

Robte dohody

Porozprávajte sa o pravidlách nočného spánku s dieťaťom a buďte ochotní rokovať. Veľa ich zostane vo svojej izbe, ak vedia, že ráno, keď ešte rodičia ležia vo svojej posteli, sa môžu k nim prísť pritúliť. Môžete sa dohodnúť, že ratolesť musí vydržať vo svojej izbe do 6.30 a potom môže prísť k vám. Ak sa jej to zdá neskoro a najradšej by bola u vás už o piatej, pristúpte na kompromis a dohodnite sa napríklad na 6:00. Ak ešte dieťa nepozná hodiny, pokojne mu večer nastavte budík, aby sa necítilo oklamané. Ak ich pozná, dajte mu hodiny na oči, aby si ráno samo skontrolovalo, či už môže prebehnúť za vami. Ak si zvyknete na takúto rannú rutinu, budete všetci spokojní.

Skúste kompromis

Ak je vaše dieťa neodbytné a vo svojej izbe jednoducho nedokáže v noci vydržať, zvážte kompromis. Dovoľte mu spať v spálni, no nie vo vašej posteli. Povedzte mu, že je vítané a môže v spálni zostať za predpokladu, že sa uloží na zemi v spacáku alebo bude spať na nejakej podložke. Niektorým to podľa odborníčky vydrží pár nocí, tým vytrvalejším aj pár týždňov, ale vlastná mäkká posteľ podľa jej skúseností nakoniec zvíťazí. 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia