Prvá zima novorodeniatka: Ako ho chrániť pred chladným počasím?

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-11-08 11:00:00 |

Pomaly ale isto sa blíži zimné obdobie. Ako dopomôcť k tomu, aby u bábätka nedošlo k omrzlinám či prehriatiu?

Samozrejme, neodporúčame, aby ste počas prvej zimy svoje bábätko nechávali celý čas doma. Veď je pre zdravie prospešné nadýchať sa čerstvého vdzuchu. No jeho pokožka môže byť citlivejšia na chlad, ako tá vaša, preto je potrebné nezabudnúť sa chrániť, uvádza Parents.com. „Pokiaľ nie je nebezpečne chladno, pobyt vonku pomáha dojčatám aklimatizovať sa na ročné obdobia, na cyklus dňa a noci a často to upokojuje nervozitu," povedala newyorská pediatrička menom Erika Landau, MD. Táto pediatrička je taktiež spoluautorkou knihy zaoberajúcou sa starostlivosťou o bábätko počas jeho prvého roka života. Žena menom Molly Broder, MD, ktorá pôsobí ako pediatrička v detskej nemocnici v Bronxe poznamenala, že je vhodné dieťa obliekať do zimy cez niekoľko vrstiev obliečenia. 

Podotkla, že najspodnejšia vrtsva by mohla byť skutočne priliehavou, môže ísť napríklad o tielka, legíny, či body. Následne je potrebné na toto oblečenie vrtstviť aj ďalšie, teda obliecť si nohavice, tričko alebo košeľu, ktorá samozrejme už má dlhé rukávy. Následne môžete pridať sveter alebo mikinu. Poslednú vrstvu by mohla tvoriť bunda, čiapka, rukavice a samozrejme aj dobré topánky. Vyberte si priedušné látky, ako je bavlna a mušelín, aby ste si mohli oblečenie obliecť a vyzliecť podľa potreby," poznamenala pediatrička M. Broder. 

I keď je vonku chladnejšie počasie a vraciate sa s bábätkom, napríklad naspäť do auta, nezabudnite ho do autosedačky uložiť bez kabáta bundy alebo kombinézy. Z dôvodu, žeby to mohlo byť pre zdravie dieťatka skutočne nebezpečné. Napríklad vtedy, ak sa medzi jeho bundou a popruhmi atuosedačky nachádza mnoho materiálu. Následne by mohlo dôjsť k situácii, že sa materiál pri nehode stlačí a dieťatku popruh nebude správne tesniť. Potrebné je teda najprv dieťa pripevniť v autosedačke, a až následne mu začať obliekať budnu. V tejto súvislosti spomínaná pediatrička Broder tvrdí: „Ak používate poťah na autosedačku, mali by ste si kúpiť taký, ktorý sa nedostane medzi dieťa a autosedačku – mal by byť cez spodnú časť dieťaťa ako prikrývka.“ 

V prípade, že vonku nastali mínusové teploty alebo je síce niečo nad nulou, no vonku prší a fúka vietor, je skôr vhodné, aby ste novorodeniatko nechali doma. Samozrejme, netvrdíme, že práve vtedy máte podnikať siahodlhé výlety, no ide o prechádzky za sychravého počasia. V tomto počasí je skôr vhodné novorodeniatko len presunúť, ak je to potrebné, napríklad do auta. Ďalším spôsobom, ako je možné udržať dieťatko v teple a zároveň ho bezpečnejšie prepraviť sú napríklad nosiče. Dr. Montague podotkol, že je potrebné, aby dieťatko malo vždy nielen hlavu, ale aj nohy uložené v teple. 

Možno uvažujete nad tým, že jednoduchým a rýchlym spôsobom, ako zabezpečiť dieťatku teplo je to, že cez nosič alebo kočík prehodíte deku. To, však nemusí byť zrovna najšťastnejšie riešenie. Dr Montague poznamenal, že to nie je veľmi vhodné, práve z dôvodu, žeby sa tým mohlo obmedziť prúdenie vzduchu a dieťatko by mohlo mať problémy s dýchaním. Nie je však vhodné zachádzať ani do opačného extrému. Teda takého, že sa dieťatko vplyvom obrovského množstva oblečenia či prikrývok, napríklad prehreje.

Všímajte si, ako dieťatko reaguje. V prípade, že má bábätko červené končatiny a začne sa triasť, prípadne je studené a zbledlo, je potrebné ísť s ním do vnútra, hneď ako len to bude možné. Práve z dôvodu, že môže byť náchylnejšie na omrzliny a podchladenie. Dbajte na to, aby sa vyhli nasledovnej chybe. A to takej, že keď vidíte, že mu je zima a začnete jeho studenú pokožku šúchať v snahe zahriať tieto miesta. Prečo sa tomu vyhnúť? Dôvodom je to, žeby ste týmto mohli spôsobiť, že pokožku novorodenca by ste mohli poškodiť, podotkla pediatrička Broder. Čo teda urobiť v prípade, že dieťatko chcete zahriať?  Vhodným riešením je priložiť na tieto studené miesta, napríklad teplé utierky a následne mu obliecť obelčenie, ktoré ho viac zahreje. V prípade, že vidíte, že to nepomáha ani po bežnom časovom období, neváhajte vyhľadať lekára. 

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia