Týchto 10 pravidiel by sme mali dodržiavať pri návšteve novorodenca

Týchto 10 pravidiel by
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-02-13 14:30:02 |

Mamina aj bábätko by mali prvých šesť týždňov prežiť v pohodlí s minimom návštev. Potom nám však už nič nebráni ísť to voňavé klbko pozrieť. Na čo by sme pri tom mali myslieť?

Čo dodržať, čoho sa vyvarovať a kedy vôbec novorodenca navštíviť a privítať ho na svete? Tu je 10 pravidiel, ktoré by ste mali dodržiavať.

               

1. Pred návštevou sa vždy ohlásiť

Chcete prísť pozrieť malého drobčeka? Kedy je ten najlepší čas? A čo priniesť? Nikdy nechoďte na návštevu bez ohlásenia. Neviete, či práve vtedy, keď zazvoníte, novopečená mamička nedojčí. Ohláste sa aspoň deň vopred, aby ste sa mohli dohodnúť na čase návštevy. A čo poteší novopečených rodičov? Či už to budú plienky, utierky, hračky, ktoré deti tak milujú...  

2. Ste chorý, ostaňte doma

Necítite sa dobre? Máte zvýšenú teplotu alebo čo i len herpes a chcete privítať malého drobca? V takomto prípade platí pre vás karanténa a zostaňte doma! Herpes je vírusové ochorenie, ktoré môže mať pre novorodenca fatálne následky.

3. Krátke návštevy sú tie najlepšie návštevy

Prijímať návštevy je fajn, no ak máte doma dvojtýždňového drobca, každá mama je rada, ak je ich čo najmenej a trvajú krátko. Ak ste z bližšej rodiny alebo to neviete vydržať do konca šestonedelia, zablahoželajte rodičom, obdarujte  ich, zdržte sa potom ešte asi tak desať minút a poberte sa domov. Rodičia sú určite unavení a snažia sa nájsť režim s novým členom rodiny, či už ide o ich prvé alebo piate dieťa.

4. Hromadné návštevy? Ani vo sne

Babka, dedo, krstní rodičia, prarodičia a ešte k tomu bratanci z druhého kolena? Určite týchto blízkych obaja rodičia radi uvidia, ale nie naraz. Hromadné návštevy sú stresujúce nielen pre rodičov, no najmä pre tých najmenších. Dohodnite sa medzi sebou kto a kedy pôjde nazerať.

5. Akceptujte želania rodičov

Áno, vo všeobecnosti je človek tvor zvedavý. Zvedavosť je prirodzená vlastnosť, no netreba to preháňať. Ste zvedavý, ako bude ten maličký drobec vyzerať, na koho sa bude podobať, koľko „lajkov“ dostane tento drobček na sociálnych sieťach. Aj keď ste zvedavý, vždy rešpektujte želania rodičov. Ak si rodičia želajú, aby ste neprišli na návštevu do nemocnice, akceptujte to. Ak vás jasne poprosia, aby ste počas prvých šiestich týždňov nechodili na návštevy, rešpektujte to.

6. Pochváliť sa s malým drobčekom? Len so súhlasom rodičov

Ste tým malým človiečikom nadšený a chcete sa na sociálnych sieťach pochváliť? Pokojne, len sa pred zdieľaním fotografie toho malého stvorenia vždy spýtajte rodičov, či im to neprekáža. Neuverejňujte fotky bez ich súhlasu. Nie všetci zdieľajú každý okamih svojho života na sociálnych sieťach a radšej si tieto okamihy nechajú len pre seba.

7. Presnosť je výsadou kráľov

Ak ste niečo sľúbili rodičom či ich deťom, dodržte to. Keď vám do toho niečo príde, samozrejme, stať sa môže, no dajte to včas vedieť, aby si vedeli deň prispôsobiť.

8. Umyte si ruky

Že ste si umyli ruky pri odchode z domu? Irelevantné. Pri príchode na návštevu by mala vaša prvá cesta smerovať do kúpeľne. Nedotýkajte sa bábätka, kým nebudete mať čisté ruky.

9. Neraďte a neklaďte zvedavé otázky

Aj keď ste už skúsený rodič, svoje bohaté skúsenosti ponúknite iba vtedy, ak sa vás novopečená mamička konkrétne na niečo spýta. V opačnom prípade nechajte ústa zamknuté na tisíc zámkov. A vyčkajte aj s otázkami okolo pôrodu a nejakých menej príjemných vecí. Ak vám čerstvá mamina o tom sama nepovie, nepýtajte sa. Niektoré príbehy o pôrode sú traumatizujúce  a verte, že ich vlastne ani nechcete počuť.

10. Starší súrodenci sú rovnako dôležití

Nikdy nezabúdajte na „veľkého“ bračeka či sestričku. Ukážte im, že aj keď prišiel do rodiny nový člen, nič sa nezmenilo. Ostávajú ľúbení. 

Prečítajte si tiež:

Päť spôsobov, ako vám bábätko hovorí: "Milujem ťa"

7 vedeckých dôkazov, čo dokážu bábätká

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia