Tajomstvo výchovy šikovných detí: Treba robiť toto

Tajomstvo výchovy šikovných detí:
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2021-02-08 13:30:00 |

Menej je niekedy viac. Platí to aj v prípade výchovy detí. Rodičia, ktorí ich zahŕňajú až príliš veľkou pozornosťou, potláčajú ich samostatnosť a logické myslenie.

Rozmýšľate ako by ste vyplnili voľný čas vášho batoľaťa, aby sa čo najlepšie rozvíjalo a malo veľa záujmov? Zadržte. Ak chcete, aby z vášho rozkošného dieťatka vyrástol šikovný a sebavedomý dospelák, nechajte mu viac voľnosti. Malé deti vôbec nepotrebujú mať denne rôzne aktivity a neustálu pozornosť. Viac pre ne urobíte, ak im necháte dostatok priestoru na samostatnosť.

Deti by mali dostať šancu robiť chyby a učiť sa ich samostatne naprávať. Ak rodičia vyriešia každý problém za nich a neustále im pripravujú program, potláčajú ich autonómiu. Experti rodičom odporúčajú, aby od malička viedli deti k samostatnosti tým, že nebudú riešiť úlohy za nich, len ich navedú na správne riešenie a povzbudia ich pozitívnym tónom hlasu. Z výskumov vyplýva, že takéto ratolesti sú omnoho flexibilnejšie, vynaliezavejšie aj intelektuálne vyspelejšie ako deti, ktoré sú zvyknuté čakať na pomoc dospelých.

Podporujte, no neriešte!

Podpora samostatnosti u batoľaťa neznamená, že ho pošleme do izby hrať sa a viac sa oň nezaujímame, ale interakciu na jeho úrovni. Zúčastňujte sa na jeho hrách a rozprávajte sa o nich, no tiež ho na nejaký čas nechajte zabávať sa samostatne. Je dôležité, aby si dieťa dokázalo nájsť činnosť. Ak mu budete vždy vymýšľať program a hry vy, naučí sa iba pasívne prijímať ich.

Nároky prispôsobte dieťaťu

Od samostatnej hry veďte dieťa postupne k zapájaniu sa do činností rodiny. Dajte pozor na to, aby ste ho poverovali iba takými úlohami, ktoré dokáže samostatne zvládnuť. Neprimerané nároky potlačia jeho iniciatívu. Za každý úspech, ktoré dieťa dosiahne samostatne, ho pohváľte. Pre vás bude odmenou za trpezlivosť, ktorú si výchova k samostatnosti vyžaduje, šikovná a sebavedomá ratolesť.

Prečítajte si tiež:

Voľná výchova: Vychovávame egoistickú generáciu?

3 veci, ktoré každé dieťa potrebuje pred raňajkami

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia