Európa má prvé bábätko z laboratória

Európa má prvé bábätko
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-04-04 00:30:31 |

Vo Veľkej Británii sa narodilo prvé dieťa, ktoré je výsledkom nového postupu pri oplodnení in vitro. Lekári laboratórne odstránili gény náchylné k výskytu genetických chorôb.

Trojmesačný Lucas Neagu je rumunského pôvodu a na svet prišiel v laboratóriu vo Veľkej Británii. Prečo sa rodičia rozhodli výbavu chlapčeka geneticky upraviť?  Jeho 26-ročná mama Carmen totiž zdedila po otcovi neurologické ochorenie zvané Charcot-Marie-Tooth pomenované podľa troch lekárov, ktorí ho ako prví identifikovali. Ide o zriedkavú vrodenú motorickú a senzorickú neuropatiu, pri ktorej postupne slabnú svaly nôh a rúk, až úplne stratia silu.
 

Len zdravé embryá

Aj keď u Carmen sú prejavy veľmi mierne, obávala sa, že jej potomkovia túto krutú chorobu zdedia. „Bolo mi povedané, že je 50-percentná šanca prenosu na dieťa a choroba sa môže prejaviť úplne inak ako u mňa. Sú deti, ktoré dystrofia pripútala už v 11 rokoch na invalidný vozík,“ hovorí Carmen, ktorá sa rozhodla takémuto osudu svojho synčeka zabrániť. Lekári jej preto navrhli použiť in vitro fertilizáciu s tým, že „chybné“ vajíčka odstránia. Na pohľad to vyzerá celkom jednoducho - oplodnené vajíčka podrobili lekári biopsii na identifikáciu genetických porúch. Mutantné embryá odstránili a do Carmeninej maternice implantovali zdravé embryo. Vďaka tomu o deväť mesiacov porodila úplne zdravého synčeka.

 

Zdravie dieťaťa nie je etickou dilemou

Celý proces trval niečo vyše roka. Kým tradičné skúšobné postupy trvajú mesiace, v prípade Carmen použili lekári nový spôsob, tzv. karyomapping, ktorý trval menej ako 14 dní. Ide o extrémne drahú záležitosť a možno ho použiť iba v prípade zabránenia genetickej mutácie. „Lucas je zdravý a veselý chlapček. Zachránili sme ho, aby sa vyhol vážnemu ochoreniu. Ak sa rozhodnete mať zdravé dieťa a dopomôžete k tomu, nemožno hovoriť o etickej dileme,“ hovorí Carmen.


 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: bihon.ro

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia