Možnosti tíšenia pôrodných bolestí liekmi

Tíšenie pôrodných bolestí
Tíšenie pôrodných bolestí
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-09-26 08:19:38 |

Blíži sa termín vášho pôrodu? Bojíte sa, že bolesť bude neznesiteľná? V súčasnosti je mnoho prostriedkov na tíšenie bolesti. Môžete požiadať o epidurálnu analgéziu alebo iné lieky na znecitlivenie.

Epidurálna analgézia (tzv. PEDA)

Lekár (anesteziológ) vám zavedie tenučkú cievku k nervom v bedrovej oblasti. Cez ňu sa podávajú látky na znecitlivenie alebo v látky na tíšenie bolesti. Bolesti ustúpia v priebehu 10 minút. Kontrakcie prebiehajú ďalej, ale už nie sú bolestivé. Schopnosť tlačenia v druhej dobe pôrodnej by nemala byť obmedzená, rodička teda môže s pôrodníkom aktívne spolupracovať.

PEDU vám lekári nepodajú, ak máte zlú zrážanlivosť krvi alebo ste alergická na lokálne anestetiká.

Pred pôrodom musíte absolvovať poučenie na Anesteticko-resuscitačnom oddelení, následne podpísať informovaný súhlas a zákrok si vopred zaplatiť (stojí cca 150 €). Ak prídete do nemocnice s pokročilým pôrodným nálezom, môže sa stať, že PEDA vám nebude podaná. V tom prípade si na oddlení šestonedelia vyžiadajte od sestričiek potvrdenie o jej nepodaní, a zaplatený poplatok vám bude vrátený.

 

Spinálna anestéza

Medzi dvomi driekovými stavcami sa urobí punkcia tenkou ihlou a vstrekne sa prípravok proti bolesti. Rodička počas zákroku sedí a urobí guľatý chrbát. Lekár najskôr prehmatá miesto vpichu, potom ho vydezinfikuje a vykoná punkciu. V priebehu pár minút dôjde k znecitliveniu dolných končatín a brucha. Vykonáva sa pred cisárskym rezom.

 

Pôrodnícky gél

Po jeho aplikácii sa na stenách pošvy vytvorí priľnavá vrstva, ktorá znižuje trenie pri prechode dieťaťa pôrodným kanálom. Zabezpečuje kratší a menej bolestivý vaginálny pôrod. Skracuje vypudzovaciu fázu pôrodu a tiež celkovú dĺžku pôrodu. Chráni panvové dno a pošvu, potom je menšie riziko prirodzeného natrhnutia hrádze.

 

Obstrek pošvy a hrádze

Aplikuje sa pred zašívaním popôrodných poranení po prirozdenom natrhnutí alebo po nástrihu (tzv. epiziotómii). Čiastočne tlmí bolesti počas zákroku.


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia