Alternatívne metódy tíšenia pôrodných bolestí

Tehotenstvo
Tehotenstvo
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-09-26 08:24:40 |

V súčasnosti sa čoraz viac preferuje prirodzený pôrod. Ak sa prikláňate k prírode, stavte na bylinky, homeopatiká, prípadne využite na zmiernenie pôrodných bolestí masáž či teplú vodu.

Hojdajte sa na fit lopte

Nájdete ju vo väčšine slovenských pôrodníc. Hojdanie zlepšuje schopnosť sústrediť sa na správne dýchanie, ktoré zmierni pôrodné bolesti. Sadnite si na loptu a nohy dajte mierne od seba, aby ste získali stabilnú polohu. Hojdajte sa len jemne, aby ste bábätku neznemožnili vchod do panvy.

 

Užívajte homeopatiká

Homeopatické prípravky dnes dostanete bežne v každej lekárni. Sú účinné a oveľa menej zaťažujú organizmus. Pri pôrode pomôžu na tíšenie bolesti, pri nervovom rozrušení, nedostatočných kontrakciách. Zabudnite však na to, že bolesti úplne zmiznú.

Homeopatiká sú vyrábané väčšinou vo forme tabliet alebo granúl. Tabletku neprehltnite, ale nechajte ju voľne rozpustiť pod jazykom. Liek sa vstrebáva cez ústnu sliznicu. Aby sa nenarušil účinok lieku, minimálne 15 minút pred a po jeho užití nič nejedzte a neumývajte si zuby.

 

Pite bylinkové čaje

Vylúhujte čaj z listov ostružiny malinovej a pite ho od 34. týždňa tehotenstva. Jeho úlohou je pripraviť maternicu a pôrodné cesty na veľkú záťaž počas pôrodu.

Na posilnenie maternice pred pôrodom sa odporúča typická ženská bylinka alchemilka žltozelená. Pite ho od 35. týždňa tehotenstva.

Jedzte aspoň mesiac pred pôrodom ľanové semienka. Zaistia zvýšenú tvorbu pošvového hlienu. Bábätko potom rýchlejšie a ľahšie vykĺzne.

 

Počúvajte zvuky prírody

Relaxačná hudba dokáže ovplyvniť vašu náladu.  Púšťajte si ju potichu. Odporúča sa počúvať zvuky prírody, ktoré vám pomôžu uvoľniť sa a relaxovať. Ich monotónnosť využívajú na liečbu aj psychoterapeuti. Prečo to nevyužiť aj pri pôrode?

 

Využite masáž a teplú vodu

Ak vás pri pôrode sprevádza váš partner, požiadajte ho, aby vám urobil masáž krížov či chodidiel. Výborným pomocníkom počas bolestivých kontrakcií vám bude teplá sprcha, ktorú nájdete v každej pôrodnici.

 

Dôležitá je psychická pohoda

Bolesti zhoršuje stres a vnútorné napätie. Dosiahnutie lepšej psychickej pohody pri pôrode vám pomôže:

  • predpôrodná príprava – naučíte sa efektívne dýchať,
  • prehliadka pôrodnice pred dňom „D“ – zbaví vás stresu z neznámeho prostredia,
  • prítomnosť vášho partnera – môže vám pomôcť odvrátiť vašu pozornosť od bolesti.


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia