Glukózový tolerančný test: Možno ho odmietnuť?

Glukózový tolerančný test: Možno
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-06-27 00:01:15 |

Máte po tragédii z Česka, kde po glukózovom teste zomrela mladá žena, z toho vyšetrenia strach? Môžete ho odmietnuť, no odborníci to neodporúčajú.

Nešťastie, ktoré sa stalo prednedávnom v Česku, vystrašilo mnoho budúcich mamín, ktoré sa chystajú na glukózový tolerančný test. Príčinou tejto tragédie však nebol test ako taký, ale veľký omyl, keď jej namiesto roztoku glukózy dali v ordinácii vypiť dezinfekciu a ešte ju aj poslali domov namiesto toho, aby do ďalšieho odberu krvi, ktorý je súčasťou vyšetrenia, zostala sedieť v čakárni.

Medzi tehotnými ženami tragédia rozpútala debatu o tom, či musia test absolvovať a čo sa môže stať, ak ho odmietnu. Požiadali sme o stanovisko tých najkompetentnejších – ministerstvo zdravotníctva. Ako to teda na Slovensku funguje?

Podľa hovorkyne rezortu Martiny Šoltésovej má každá tehotná žena právo glukózový tolerančný test odmietnuť a nie sú z toho vyvodzované žiadne sankcie. „V zmysle § 6 zákona číslo 576/2004 Zbierky zákonov o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov je súčasťou informovaného súhlasu aj príslušné poučenie. Tehotná žena môže odmietnuť vyšetrenie orálneho glukózového tolerančného testu písomným vyjadrením svojho negatívneho postoja pri podpisovaní informovaného súhlasu,“ priblížila podrobnosti postupu pri odmietnutí tohto vyšetrenia. Ako ďalej informovala, ošetrujúci lekár poskytne tehotnej žene poučenie a vysvetlí možné komplikácie, ak nebude gestačný diabetes včas zachytený a správne liečený.

Odborníci odmietanie testu neodporúčajú

„Pri neliečenej gestačnej cukrovke sú možné komplikácie zo strany dieťaťa a to orgánové poškodenia, veľký plod a s tým súvisiace problémy počas pôrodu, zlá popôrodná adaptácia novorodenca, prípadne aj jeho smrť, hypoglykémia (nízka hladina cukru v krvi) a s tým súvisiace ďalšie problémy,“ upozorňuje Šoltésová. Komplikácie však môžu nastať aj u budúcej maminy. Prejavia sa buď vysokým krvným tlakom, eklampsiou až bezvedomím, sťaženým pôrodom pre veľký plod, hrozí jej tiež vyššie riziko infekcií a ďalšie zdravotné problémy.

Ako znížiť riziko tragickej výmeny tekutiny?

Ak máte z glukózového tolerančného testu strach, no aj tak ste sa rozhodli, že ho absolvujete, na pokoji vám možno pridá to, ak budete prítomná pri príprave roztoku. „Nie je problémom, ak tehotná žena požiada, aby mohla sledovať prípravu roztoku, ktorý má vypiť. Ak bude dodržaný postup pri príprave roztoku s použitím originálneho balenia glukózy za súčasnej kontroly tehotnej, predíde sa prípadnej zámene roztoku alebo inému omylu,“ odporúča Šoltésová. Okrem toho, v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku sa podľa nej čoraz častejšie používa na vyšetrenie v lekárni kúpený originálny roztok glukózy pripravený podľa zásad správnej lekárenskej praxe. V tomto prípade by malo byť riziko nulové.

Na čo slúži glukózový tolerančný test?

Orálnym glukózovým tolerančným testom sa u tehotných žien zisťuje tehotenská cukrovka, tzv. gestačný diabetes mellitus, ktorá sa môže vyvinúť po 20. týždni tehotenstva a po pôrode zvyčajne ustúpi. Súvisí s produkciou antiinzulárne pôsobiacich placentárnych  hormónov a prejavuje sa zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vyšetrenie sa robí medzi 24. a 28. týždňom tehotenstva. Ak sú u tehotnej prítomné rizikové faktory (zistená zvýšená hladina cukru, obezita alebo rodinná záťaž), má sa urobiť skríning gestačného diabetu hneď po zistení tehotenstva a v prípade jeho negatívneho výsledku ho medzi 24. a 28. týždňom zopakovať.

Čo glukózový tolerančný test obnáša?

Mamičky ho hodnotia často ako nepríjemný, no nie je to nič strašného. Robí sa nalačno po tom, ako 12 hodín nejedli. Povolené sú len nesladené tekutiny. Najprv tehotnej žene zoberú krv, potom vypije 250 až 300 ml roztoku s glukózou, o hodinu ju čaká druhý odber a o ďalšiu hodinu ešte tretí. Niekedy sa robia iba dva odbery. Jedlo a pitie prichádza na rad až potom. Ak má žena obavy, že toľko „sladkej vody“ vypiť nedokáže, môže si ju dochutiť šťavou z polky citróna. Zvyčajne nespôsobí žiadne žalúdočné problémy, no citlivejšie budúce maminy tvrdia, že sladký roztok nedokázali v žalúdku udržať. Pri dodržaní všetkých zaužívaných postupov by žena mala celý čas zostať v čakárni u lekára a neodchádzať, ako sa to stalo v Česku. Ideálne je pribaliť si do kabele knihu alebo časopis a čas medzi odbermi tráviť pokojne, bez fyzickej námahy.

Nalačno sú normálne hodnoty glykémie do 5,5 mmol/l, hodinu po vypití roztoku do 8,8 mmol/l a dve hodiny po vypití do 7,6 mmol/l.  Ak je niektorá z týchto hodnôt vyššia, lekár naordinuje tehotnej žene racionálnu životosprávu s diabetickou diétou a bude navštevovať diabetologickú poradňu pre tehotné. U menšieho percenta žien musí byť podávaný inzulín. Odporúčaná je aj fyzická aktivita vhodná pre tehotné. Podávanie liekov na cukrovku – perorálne antidiabetiká sú počas tehotenstva kontraindikované.

Pozor - tehotenská cukrovka sa nemusí nijako prejavovať

Nebezpečenstvo tehotenskej cukrovky je v tom, že si ju tehotná žena nemusí vôbec uvedomovať. Obvykle je to ochorenie bez príznakov, preto má glukózový tolerančný test opodstatnenie. Môže sa cítiť o niečo unavenejšia, prekvapia bude ju viac smädiť či častejšie močiť. Ani jeden z týchto príznakov nie je typicky „diabetický,“ stretávajú sa s nimi aj ženy, u ktorých sa cukrovka nevyvinula.


Foto: profimedia.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia