Ovulácia a následné otehotnenie? Nie vždy je to také jednoduché

Ovulácia a následné otehotnenie?
Ilustračné foto
Zdroj: PR článok
2019-07-23 09:00:08 |

Všeobecne platí presvedčenie, že počas ovulácie sa s vysokou pravdepodobnosťou podarí páru počať dieťa. Avšak, nie je samozrejmosťou, že to vyjde. Ovulácia je len prvým z množstva predpokladov, ktoré to ovplyvňujú.

Mnoho žien si starostlivo sleduje, kedy práve ovuluje. Početná skupina z nás však ani len netuší, kedy má ovuláciu. „Môže za to aj fakt, že ju vôbec nemusíte spoznať, avšak ak máte mierne pobolievanie v podbrušku, občas spojenú so spottingom 2 až 3 dni, a je to uprostred cyklu, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o spomínanú ovuláciu,“ upresňuje gynekológ MUDr. Jozef Španka. Ak si chcete ale byť istejšia, môžete si ju jednoducho vypočítať – pri pravidelnom 28-dňovom cykle je to okolo 14. dňa cyklu, resp. lekári hovoria aj o období ovulačného optima, ktoré sa pohybuje u zdravých žien medzi 6. a 19. dňom cyklu. Ovulácia sa dá presnejšie zistiť aj z ovulačného testu.

Absencia ovulácie aj u mladých žien - Nepravidelná ovulácia sa netýka iba starších žien. Tento problém je aj u mladých a zdravých žien, u ktorých môže dôjsť k absencii ovulácie až 2-krát ročne, čo sa manifestuje predĺžením cyklu. MUDr. Španka upresňuje aké sú dôvody, prečo žena prestane ovulovať: „Napríklad vyššie spomínaný fyziologický vek, nádory vaječníka, endometrióza, silný emočný stres a v súčasnosti veľmi často vyskytujúci sa problém – polycystický vaječník, čo je metabolické ochorenie spôsobujúce zhrubnutie obalov vaječníkov a ovuláciu bez hormonálneho efektu.“

Okrem ovulácie sú dôležité aj iné faktory - Veľa párom sa napriek ovulácii nepodarí otehotnieť, pretože ovulácia je len jedným z úspešných predpokladov. „Okrem neho musí byť priechodný vajcovod a vhodné podmienky na výstelke dutiny maternice a samozrejme fyziologický spermiogram. Myo-inozitol – nehormonálna, telu prirodzená látka, prispieva ku skvapalňovaniu cervikálneho hlienu i semennej tekutiny a tým uľahčuje putovanie spermií za vajíčkom. Myo-inozitol vďaka svojím antioxidačným vlastnostiam chráni spermie pred pôsobením reaktívnych foriem kyslíka bežne vyskytujúcich v pošvovom prostredí,“  radí gynekológ.

Náš tip pre páry snažiace sa otehotnieť - Myo-inozitol obsahuje aj zdravotnícka pomôcka v podobe 3 vaginálnych čapíkov MYOovunelle. Jeho vaginálne použitie vytvára optimálne podmienky pre oplodnenie vajíčka, pomáha vytvárať optimálne pH prostredia pre životaschopnosť spermií a vyvažuje stupeň kyslosti pošvového prostredia. V klinickej štúdii, ktorej sa zúčastnilo 50 párov snažiacich sa o počatie, kde muži mali chybný spermiogram,  bolo preukázané, že pokiaľ si ženy aplikovali myo-inozitolové vaginálne čapíky počas 1 cyklu v období ovulácie, došlo k výraznému zlepšeniu pohyblivosti spermií ich partnerov. Zároveň u 5 párov došlo aj k otehotneniu.

Ďalšie informácie, ktoré by vás mohli zaujímať, nájdete na www.akootehotniet.sk.


Foto: pixabay.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: PR článok

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia