Štvrtý trimester: Áno, naozaj existuje!

Štvrtý trimester: Áno, naozaj
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-06-24 14:00:56 |

O troch trimestroch tehotenstva sa píše neustále, ako bábätko rastie, ako sa cíti mama. No o „štvrtom trimestri“ sa píše pomenej. Existuje vôbec?

„Štvrtý trimester“ je v znamení koliky u novorodenca. Kolikové bolesti začínajú obvykle v dvoch týždňoch veku, vrcholia pri konci šestonedelia  a okolo tretieho a štvrtého mesiaca zvyčajne pozvoľna slabnú (aj tu samozrejme existujú výnimky). Kolika sa zvyčajne zhorší neskoro popoludní a večer. Dieťatko sa krúti, prehýba sa, tlačí, červenie a veľmi prenikavo plače. 

Populárny americký pediater a autor niekoľkých kníh o vývoji detí, Harvey Karp, je známym zástancom, tzv. štvrtého (chýbajúceho) trimestra. Čo tým slávny psychológ myslí? Štvrtým trimestrom nazýva trojmesačné obdobie po pôrode dieťatka. „Prečo tieto deti plačú? Čo sa dá urobiť, aby sme im a ich rodinám pomohli? Tieto otázky zostali tajomstvom už tisíce rokov,“ hovorí. Bol ohromený, keď sa dozvedel, že deti z kmeňa Kung San z Južnej Afriky sú "bez koliky". Dvadsať rokov sa snažil zistiť ako je možné, že tamojší rodičia behom niekoľkých sekúnd dokážu dieťa upokojiť. V roku 2002 zverejnil výsledky svojho výskumu v knihe Najšťastnejšie dieťa na bloku (Bantam Books) a video s rovnakým názvom. Prezentuje hypotézu na vysvetlenie koliky (čo nazýva chýbajúci štvrtý trimester).

Karpova teória

Znie veľmi zaujímavo. Podľa neho sa deti rodia skôr, než sú na to neurologicky pripravené a preto sú nastavené na „štvrtý trimester“ v maminom brušku. Anatomicky to síce možné nie je, pretože také veľké bábo by mama nedokázala porodiť, ale rodičia by mali bábätku aspoň nasimulovať podmienky, aké malo v maternici. Aké? Baliť dieťatko napevno – do šatky, deky, perinky alebo špeciálnej tenkej zavinovačky, z ktorej mu vytŕča len hlávka, ruky sú pevne zviazané pri tele. „Ššš-kajte“ mu priamo do uška, alebo zapnite rozladené rádio či fén. Bábätkám to má pripomínať šumenie maminej krvi a zvuky, ktoré v maternici poznali. A nezabudnite neustále kolísať, pripomína to vnútromaternicové obdobie a neustále prítomný pohyb.

Trik je podľa Karpa v tom, aby rodičia splnili tieto podmienky všetky naraz! Len tak dokážu dieťaťu „zapnúť“ samoupokojujúci reflex a ono prestane plakať.

Po ukončení tohto „štvrtého“ trimestra sa z bezbranného tvora "vymrští" rozkošné komunikatívne bábätko, ktoré už vie veľa vecí a jeho nervová sústava, imunitný aj tráviaci systém sú zrelšie a odolnejšie.

Prečítajte si tiež:

Najkurióznejšie tehotenské chúťky: Aj yv ste slintali po omietke?

6 vecí, ktoré môžete čakať v 9, mesiaci tehotenstva

 

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: healthyway.com, drdefranca.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia