Nechce sa vášmu drobcovi rozprávať? Takto mu rozviažete jazyk

Nechce sa vášmu drobcovi
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2019-06-19 13:45:22 |

Rozprávanie je pre nás prirodzené, ale malé dieťa sa ho musí naučiť. S tým ako rastie, začína chápať, že slová sú prostriedkomk komunikácie medzi ľuďmi, a postupne začne hovoriť.

Dieťa spočiatku komunikuje v jednoduchých slabikách, potom prichádzajú jednotlivé slovíčka, krátke spojenie slov, až sa naučí hovoriť úplne zrozumiteľne a vo vetách.

Detská reč je rozkošná. No príde čas, keď s ňou treba skončiť. Deti sa spoliehajú na to, že čokoľvek chcú spraviť, podať či povedať, rodičia tomu rozumejú. Áno, rodičia možno, ale že im bude rozumieť aj okolie a kamaráti, to už také isté nie je. Vo všeobecnosti o niečo skôr rozprávajú dievčatá, nie je to však pravidlom. Ak práve vaše dieťa patrí k tým, ktorým sa rozprávať veľmi nechce, nemusí to vôbec nič znamenať. Ak sa však nerozrozpráva ani do tretích narodenín, určite by bolo vhodné navštíviť odborníka. Obvykle je vek okolo 2 rokov tým, kedy sa väčšine detí rozviaže jazyk. 

Vedci zistili, že sa deti učia nové slová najlepšie od iných, troška starších detí. Majú za to, že drobci sú viac naladení na hlasy, ktoré znejú ako ich vlastné a preto sa rýchlejšie učia hovoriť.

„Veľa z toho, čo o svete vieme, sme sa naučili od iných ľudí a u detí to platí dvojnásobne,“ povedal Yuanyuan Wang z Ohio State University (OSU). V štúdii, ktorá bola prezentovaná na 177 zasadnutiach, výskumníci z OSU a Purdue University vytvorili dva experimenty, aby zistili, ako sú 2-ročné deti ovplyvnené rečou svojho okolia.

V prvom experimente drobci počúvali cez reproduktor iné deti vo veku od 8 do 10 rokovv druhom experimente počúvali cez reproduktory dospelých ľudí rôzneho veku a pohlavia. Ich úlohou bolo zopakovať to, čo počuli z reproduktorov. A výsledok? Z výskumov vyplynulo, že sa 2-ročné deti najlepšie učia rozprávať od iných detí.

„Je to fascinujúce, že sa deti lepšie učia výslovnosť od iných detí, ako od dospelých,“ povedal Wang. Takže ak sa vášmu drobcovi nerozviazal jazýček, zožeňte mu strašieho kamaráta a možno budete prekvapení pokrokmi, ktoré vďaka nemu urobí. ,

Prečítajte si tiež:

Logopéd radí: 8 tipov, ako dieťaťu rozviazať jazyk

Prečo druhorodené deti rozprávajú neskôr


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia