6 vecí, ktoré môžete čakať v 9. mesiaci tehotenstva

6 vecí, ktoré môžete
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2019-01-08 15:30:00 |

Blahoželáme!. Predsa ste sa dočkali. Končíte tretí trimester a čaká vás posledný 9. mesiac tehotenstva. Váš drobec rozhodne ani v tomto mesiaci tehotenstva s rastom nezaháľa.

Drobček pokračuje s priberaním rýchlosťou zhruba štvrť kila za týždeň. V 37. týždni tehotenstva sa ale tento rast zastaví, pretože v tomto bode už je plod dostatočne pripravený na cestu na svet. Bežné dieťatko má pri pôrode dĺžku zhruba 51 centimetrov a váži asi 3,4 kila, aj keď tieto čísla sú dosť individuálne.

Bude to najťažší no zároveň najkrajší mesiac, pretože spoznáte svoju životnú lásku, ktorá vám pred vaším stretnutím dá poriadne zabrať. Teda, čo vás čaká v deviatom mesiaci tehotenstva?

Nebudeme vám klamať! Deviaty mesiac nie je pre vás veľmi komfortný. Drobec sa čochvíľa vypýta na svet a spôsobuje ťažkosti vášmu telu. Už to ale budete musieť vydržať.

1. Kolostrum

V posledných týždňoch tehotenstva začne z prsníkov vytekať mledzivo zvané kolostrum. Mledzivo je úplne to prvé materské mliečko a obsahuje množstvo živín. Zatiaľ čo u väčšiny žien kolostrum nastúpi v posledných týždňoch tehotenstva, iné si jeho tvorbu všimli už skôr. Ak vám mledzivo vyteká, vložte si do podprsenky vatový tampón, ktorý zabráni presakovaniu.  

2. Braxton Hicks alebo falošné kontrakcie

V deviatom mesiaci Braxton Hicks alebo falošné kontrakcie zvyšujú svoju intenzitu a sú častejšie ako kedykoľvek predtým. Hoci nie sú také silné ako skutočné kontrakcie, dajú vám zabrať. Braxton Hicks sú bežnou súčasťou tehotenstva. Ak však vaše kontrakcie sprevádzajú obrovské bolesti vychádzajúce z dolnej časti chrbta smerom k panve alebo cítite vaginálne sťahy, okamžite kontaktujte svojho lekára. 


TIP: Týchto 8 vecí môžete očakávať v 8, mesiaci tehotenstva


3. Úľava od pálenia záhy

Niekoľko týždňov pred pôrodom môžete cítiť výraznú úľavu od príznakov, ako je pálenie záhy či dýchavičnosť. Stáva sa to vtedy, keď dieťa nadobudne pôrodnú polohu a poklesne nižšie do panvovej oblasti. Obzvlášť to platí pre mamičky, ktoré už rodili, pretože majú panvové svaly dostatočne natiahnuté. Hoci pocítite úľavu od pálenia záhy, ďalšie nepríjemné príznaky, ako sú bolesti chrbta či zápcha, sa ešte zintenzívnia. Pokles vášho drobca v brušku je znamením, že pôrod sa blíži.

4. Časté návštevy toalety

Keď vaše bábätko zostúpi do oblasti panvy, začne tlačiť na močový mechúr a tak na toalete budete takmer stále. 

5. Prasknutie plodovej vody

Toto je jeden z najčastejších signálov, že pôrod je tu. Prasknutie plodovej vody na verejnosti, nebodaj na oslave, je strašiakom azda pre všetky tehotné ženy. Buďte pokojná. Toto sa stáva asi tak u 15% budúcich mám. V ideálnom prípade by plodová voda mala byť bezfarebná a bez zápachu. 

6. Ste zbalená?

Nezabudnite si včas zbaliť veci do pôrodnice. Oblečenie, hygienické potreby ale aj oblečenie pre vášho drobca.

Prečítajte si tiež:

Konzumácia placenty po pôrode: Kontroverzný hit alebo zdravotné benefity?

Pôrodná asistentka netušila, že žena čaká dvojčatá

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: kch

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia