Po akom čase od potratu sa znovu pokúsiť o bábätko?

Po akom čase od
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2016-01-13 13:45:26 |

Potrat je bolestivou skúsenosťou, no neznamená to, že by páry mali túžbu po bábätku vzdať. Odborníci radia snažiť sa o ďalšie čo najskôr. Vtedy je šanca znovu otehotnieť najvyššia.

Ak sa pokúsite o bábätko po troch mesiacoch od potratu, je až 71-percentná pravdepodobnosť, že sa vám podarí otehotnieť! Vyplýva to z výsledkov najnovšej štúdie, ktorá si všímala 1000 párov, ktoré mali skúsenosť s potratom. Ako sa v nej uvádza, zo 765 párov, ktoré sa nezľakli a o bábätko sa začali pokúšať už v období do troch mesiacov od potratu, sa až 77 percentám žien podarilo otehotnieť a porodiť dieťa. Z 233 párov, ktoré čakali dlhšie, sa z radostnej novinky tešilo iba 23 percent.


Otehotniete pri rannom sexe skôr?


Pre páry, ktoré sa pasujú so zármutkom po potrate, je snaha čo najskôr otehotnieť veľmi osobným rozhodnutím. Lekári môžu ponúknuť odborný pohľad, no jednotlivec sa musí rozhodnúť podľa svojho vlastného rozpoloženia. Párom, ktoré sú emočne pripravené, odborníci odkazujú, aby sa o bábätko pokúsili čo najskôr.


Snažíte sa otehotnieť? Máme pre vás zopár tipov


Výsledky štúdie potvrdzuje aj expert Enrique Schisterman z Národného ústavu detského zdravia a vývoja, ktorý hovorí: „Naše dáta ukazujú, že páry, ktoré sa opäť snažia o bábätko do troch mesiacov od potratu, otehotnejú rovnako rýchlo alebo aj rýchlejšie než tie, ktoré čakajú minimálne tri mesiace“. Samozrejme, ak vám gynekológ pre zdravotný stav vyslovene odporučí, aby ste počkali dlhšie, je to iná situácia. Vo všeobecnosti však nevidia odborníci žiadny vážny dôvod pre to, aby ste si dávali čas na zregenerovanie. „Naopak, po potrate je organizmus ženy na prijatie spermií a ich spojenie s vajíčkom priam dokonale pripravený. Predstavte si to ako pohnojenú záhradku, do ktorej zasadíte semienka,“ dodáva gynekológ.

Prečítajte si tiež:

10 najčastejších chýb, ktoré robíme pri snahe otehotnieť

Aký čas je potrebný na otehotnenie?


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia