Kofeín: Má vplyv na vašu plodnosť?

Kofeín: Má vplyv na
Ilustračné foto
2013-12-09 12:01:47 |

Túžite po bábätku a nedarí sa vám otehotnieť? Ak ste milovníčka kávy, čiernych čajov či iných nápojov obsahujúcich kofeín, možno aj v ich pití bude pes zakopaný.

Výsledky niektorých štúdií ukazujú, že kofeín môže brániť správnemu dozrievaniu vajíčka, ktoré následne nie je možné oplodniť a to znižuje šance na otehotnenie. S istotou to však tvrdiť nemožno, lebo zatiaľ sú známe iba skúsenosti so zvieratami. „Neznamená to, že rovnaké výsledky by boli aj u ľudí, ale ak máte problém s otehotnením, asi by bolo rozumné príjem kofeínu obmedziť,“ nabáda americké Národné združenie pre neplodnosť Resolve.  

Dve šálky instantnej kávy denne sú dovolené

Odborníci sa zhodujú, že mierne množstvo kofeínu, menej ako 300 mg denne, by vplyv na ženskú plodnosť mať nemalo. Ak si teda doprajete dve šálky instantnej kávy či čierneho čaju za deň, nemusíte si robiť výčitky, že znižujete svoje šance na otehotnenie. Podľa jednej štúdie však viac ako 200 mg kofeínu denne zvyšuje riziko potratu, čo by mohlo byť dôvodom na obmedzenie pitia kofeínových nápojov čo najskôr.  

Ktoré potraviny a nápoje obsahujú kofeín ?

Samozrejme, na prvom mieste je káva. Množstvo kofeínu v jednej porcii sa líši v závislosti od toho, o aké kávové zrno ide, ako je upravované a ako sa pripraví. Ak sa rozhodnete spotrebu kofeínu obmedziť, nezabudnite ani na čaje, rôzne nealkoholické a energetické nápoje, čokoládu, ale aj zmrzlinu. Kofeín je tiež súčasťou rôznych bylinkových produktov a liekov, napríklad na utíšenie bolesti hlavy, prechladnutie či alergie. Pozorne si preto pred ich užívaním prečítajte vždy priložené informácie.  

Ako obmedziť príjem kofeínu?

Choďte na to pomaly, aby ste predišli takým abstinenčným príznakom akými sú bolesti hlavy a únava. Skúste začať tým, že si urobíte slabšiu kávu a čaj necháte lúhovať iba na chvíľočku. Pozor, treba dbať na celkové množstvo kofeínu denne. Ak vypijete namiesto štyroch káv dve, no pridáte nejaký ten čaj, nealko, prípadne energetický drink, tým spotrebu kofeínu určite neobmedzíte. Uvidíte, keď si na život s malou dávkou kofeínu, prípadne úplne bez neho zvyknete, objavíte možno čaro čerstvých ovocných štiav či mlieka. Vápnik, ktorý telu dodáva, vám urobí len dobre. 


Foto: photl.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia