Štyri super výhody zimného tehotenstva

Štyri super výhody zimného2013-12-01 00:01:22 |

Byť tehotnou v zime vyzerá na prvý pohľad ako nepohodlné, no v skutočnosti to vôbec nie je až také hrozné. Naopak, existujú minimálne štyri dôvody, ktoré hovoria práve pre zimné tehotenstvo.

Prvá nepríjemnosť, na ktorú budúce mamičky myslia je to, že vonku bude veľká zima. Dobrá správa znie - tehotenstvo funguje ako váš vnútorný termostat a kým ostatní okolo vás sa budú klepať od zimy, vám bude tak akurát, dokonca aj teplo. Tehotná žena totiž spaľuje viac kalórií, čím sa generuje viac tepla a organizmus sa zahrieva, okrem toho svoje zohrávajú aj hormonálne zmeny a krv navyše.

Kalifornčanka Jennifer Baldwin hovorí, že jej zimné tehotenstvo so synom Lukom bolo oveľa pohodlnejšie, než jej predchádzajúce letné tehotenstvo . „ Chladné počasie bolo obrovským plusom. Najmä úplne na konci, keď som bola veľká a nebola som stále prehriata,“ konštatuje. Okrem toho si pochvaľuje aj to, že sa jej spávalo omnoho lepšie než v lete.

Druhou nepríjemnosťou spojenou so zimným tehotenstvom je nervozita z ponorkovej choroby, keďže von sa dá ísť omnoho menej ako v ktoromkoľvek inom ročnom období. Pravdou je, že zima a sneh vás síce udržia vnútri častejšie, ale na druhej strane si môžete dať do poriadku veľa vecí, na ktoré v peknom počasí nemáte čas ani chuť. „Počas zimného tehotenstva som porobila doma veľa vecí. Pretriedila som oblečenie, navarila som viac jedla a dala zamraziť, aby som sa po pôrode nemusela motať toľko v kuchyni a tiež som konečne urobila poriadok vo fotkách,“ vyratúva Jenny Ingram z Washingtonu. Tým, že máte viac času, môžete sa kvalitnejšie pripraviť na príchod bábätka a potom to budete mať omnoho jednoduchšie.

Okrem príprav na príchod nového človiečika si môžete konečne prečítať knihy, ktoré ležali doteraz nepovšimnuté na nočnom stolíku, venovať sa ručným prácam, oddychovať alebo sa venovať návštevám blízkych a kamarátov. Každú ženu určite poteší potulovanie sa po nákupných centrách, na ktoré budete mať zrazu tiež dostatok času. Okrem toho, netreba sa nechať zimným počasím úplne odradiť a keď je to možné, vyjsť si na vychádzku.

Treťou klasickou starosťou tehotných žien sú obavy z výzoru. Dobrá správa pre zimné tehuľky je, že konečne môžu bez obáv vytiahnuť beztvaré mikiny svojho manžela ukryté doteraz v zadnej časti šatníka. „Bolo to také príjemné, že som nemusela vystavovať svoje ochabnuté paže,“ spomína na jednu z výhod zimného tehotenstva Susan Baker z Virgínie. Pre väčšinu tehotných žien, ktorých sexi krivky sa počas tehotenstva zväčšujú je príjemné, že si môžu dať na seba pohodlnejšie a univerzálnejšie kusy oblečenia než v lete. „Zimné tehotenské oblečenie je omnoho zhovievavejšie,“ pripomína Susan.

Štvrtou nepríjemnosťou, ktorá budúce mamičky v zime straší, je nemožnosť venovať sa svojim obľúbeným aktivitám vonku. Samozrejme je pravdou, že zjazdovému lyžovaniu by sa tehotné ženy venovať nemali, lebo môžu spadnúť na brucho, no je veľa iných vhodných športov. Beh na lyžiach či výlet na snežniciach je úplne v poriadku. Pri výbere činností stačí iba zapojiť zdravý rozum. „Vyhýbajte sa aktivitám, pri ktorých hrozia pády. Ak si nie ste istá, čo je alebo nie je vhodné, spýtajte sa svojho lekára,“ radí  Marjorie Greenfield, ktorá je autorkou Tehotenskej knihy pre pracujúce ženy.

Ako konštatuje, dennú dávku fyzickej aktivity si možno dopriať aj doma pri cvičení podľa videa alebo si zájsť do posilňovne, kde sa môžu tehuľky rozhýbať na bežeckom páse alebo stacionárnom bicykli. „Cvičenie vám pomôže udržať si zdravú váhu a cítiť sa lepšie, vďaka čomu budete plná energie,“ radí. Zároveň však varuje, aby ste si v tehotenstve dávali na seba veľký pozor a napríklad také odpratávanie snehu z príjazdovej cesty pred domom prenechali na manžela či iného člena rodiny.

Existuje ešte veľa dôvodov , prečo sa môžete tešiť zo zimného tehotenstva. Ale jednou z najväčších výhod je výsledok – bábätko, ktoré príde na svet. 


Foto: photl.com
Zdroj: parents.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia