RADÍME VÁM Rozvod a dve deti k tomu! Ako to prežiť?

RADÍME VÁM Rozvod a
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettimages.com
2024-02-14 11:00:00 |

Manžel sa už pred časom odsťahoval, teraz dal žiadosť o rozvod. Máme spolu dve malé deti, ani tie ho neobmäkčili. Ja som bola donedávna doma na materskej. Mám obrovský strach, ako to celé prežijem. Bojím sa, že neviem byť sama.

Málokto z nás má na začiatku manželstva víziu, že jedného dňa bude baliť partnerovi kufre, vyhadzovať darčeky z prvej dovolenky a na oslavách vysvetľovať, že ste singe + dve deti. Rozvod patrí medzi najstresujúcejšie udalosti, s akými sa v živote stretnete. Radiť, čo v takej chvíli robiť, je o to ťažšie, že presne nevieme, v akej fáze smútenia za vzťahom sa nachádzate.

 

Od popierania k prijatiu

Možno ste už počuli o tom, že pacienti s vážnymi zdravotnými diagnózami prechádzali 5 fázami vyrovnávania sa so situáciou. Rovnako je to aj u tých, ktorí sa zo dňa na deň dozvedeli o tom, že partner nie je šťastný, a nechce zotrvať v spoločnej domácnosti.

1. Odmietnutie

2. Hnev

3. Vyjednávanie

4. Depresia

5. Prijatie

Na začiatku to je vždy šok, prekvapenie a odmietnutie situácie. Nechápeme,č o sa stalo, ani čo sme tomu druhému urobili. Odmietame prijať realitu, je neuchopiteľná a príliš strašná. Postupne prichádzajú návaly hnevu a agresie, sebaľútosti, sklamania.

Ďalšou fázou je vyjednávanie. Veríme, že sa nám manželstvo podarí zachrániť, že pomôže terapia, dovolenka, odpustenie. V tejto fáze pochopiteľne vôbec nie sme pripravení na návrat a zvyčajne končí naším sklamaním.

Vo fáze depresie máme pocit vyčerpania, únavy, smútku, hlbokého žiaľu, ktorý sa postupne vyčerpáva. Ak sa nám podarí vyplaviť všetky bolestivé pocity, prichádza posledná fáza, prijatie. Začíname sa rozhliadať okolo seba a postupne sa nám otvárajú, nové možnosti. Potrebujeme sa vracať do života a robiť v ňom rôzne zmeny. Návrat partnera už nevyzerá ako nevyhnutná súčasť nášho šťastia.

Náš pohľad na bývalý vzťah začína “triezvieť”, vnímame partnerove chyby aj jeho podiel na rozchode. V tejto fáze začínate stavať svoj život od začiatku a prvý raz pocítite radosť a hrdosť na to, čo ste dokázali.

 

Ako sa dopracovať až k prijatiu?

Je to cesta, ktorá bude trvať rok až dva. Dajte si čas a nepokúšajte sa partnerovi pomstiť novým vzťahom, ublížili by ste akurát sama sebe. Pre takýto prípad slúži záchranná sieť, ktorá je tu pre vás pripravená, ak podobná situácia nastane. Pokiaľ ste si ju nevytvorili a teraz vám chýba, dobre si túto situáciu zapamätajte! Investícia do vzťahov je nevyhnutná, preto na nej v čase, keď neprechádzate krízou, pracujte. 

Starajte sa o seba. Dajte si čas aj sebapodporu. Venujte sa pohybu, aj keď sa vám nechce. Zacvičte si, zabehajte, choďte sa prejsť. Je to dôležité pokiaľ sa chcete cítiť lepšie, udržať fyzickú kondíciu a nedať priestor depresívnym myšlienkam.

Dajte si denne úlohu až dve, ktoré musíte splniť. Napríklad denne navarte zdravé jedlo, vyperte jednu práčku, umyte topánky, upracte jednu policu. Tieto úlohy vám pomôžu udržať sa aj v prípade, že budete inak celý deň v posteli. Píšte svoje pocitu na papier, nie do správ, mailov či na sociálne siete.

Je množstvo vecí, ktoré môžete robiť. Mnohé z nich nájdete zhrnuté aj v knihe Keď partner odchádza, výbornej príručke pre ženy v období rozvodu. Je pochopiteľné, že spočiatku sa budete cítiť zle.

Založte si preto denník a poctivo si zapisujte aj najmenšiu drobnosť, ktorá vám prináša radosť. Takto si postupne budete budovať návyk starostlivosti o seba a svoju psychiku. Hrajte sa s deťmi, prechádzajte sa, pečte spolu a vedome vytvárajte rodinné teplo, z ktorého budete spoločne čerpať.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia