RADÍME VÁM Dospievajúca dcéra sa od nás vzďaľuje! Ako s ňou tráviť spoločný čas, aby sa nám otvorila?

RADÍME VÁM Dospievajúca dcéra
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2024-02-05 11:00:00 |

Máte problém vo výchove či vo vzťahoch a potrebujete poradiť, či získať odstup a iný pohľad? Napíšte nám a naša redaktorka a študujúca terapeutka vám poradí.

Pred časom sme sa presťahovali a pätnásťročná dcéra stratila spolužiakov a kamarátov, ktorých mala veľmi rada. Prestala sa usmievať, trávi čas sama v izbe, nechce sa jej športovať, baviť, vytvárať nové väzby. Vzdialila sa však aj nám rodičom, čo ma veľmi trápi. Dcéra bola vždy milá a otvorená, mali sme kopu pekných zážitkov. Ako s ňou spoločne tráviť doma čas, aby sa náš vzťah opäť otvoril?

 

Ochladnutie vzťahov je súčasť dospievania

Je vidieť, že si o dcéru robíte veľké starosti. Avšak takéto správanie nemusí byť nevyhnutne len dôsledkom životnej zmeny. Určite k nemu prispela aj zmena bývania, no pätnásťročné dievčatá prechádzajú v tomto období veľkými vnútornými výzvami. mení sa ich svet, názory, myslenie a pripravujú sa na osamostatnenie od rodičov.

Ich centrom záujmu sú predovšetkým mladí ľudia okolo nich a rodičia sú často na druhej koľaji. Isté ochladnutie vzťahov si preto nevyčítajte, ale prijímajte ho ako súčasť jej dospievania a samostatnosti. Strata priateľov v tomto veku bolí, o to viac, že čím sme starší, tým horšie sa vytvárajú bezprostredné vzťahy a kamarátstva.

Týmto novým územím si vaša dcéra musí prejsť sama. Je potrebné, aby cítila vašu dôveru a podporu, mala doma svoje pevné zázemie. No nezabúdajte, že dcéra je vývojovom štádiu, kedy si začína uvedomovať chyby a nedostatky svojich rodičov.

V tomto období nás deti vidia veľakrát oveľa kritickejšie, než si zaslúžime. Našťastie to nie je nekonečný vzťah a ak rodič nestratí nervy a bude si opakovať je to len obdobie, budeme si po čase môcť užívať ešte hlbší, no zrelší vzťah.

Záujmy, ktoré spájajú

Pokiaľ sa vám zdá, že dcéra potrebuje vytrhnúť z určitého uzavretia, pristupujte k nej s láskou, no tvorivo. Ak momentálne nemá veľa priateľov a chýba jej blízkosť, možno je čas oživiť domácnosť domácim miláčikom. O tom, že psi majú doslova zázračné účinky, a zbližujú celú rodinu, sa nedá pochybovať.

No potešiť by ju mohlo aj mačiatko, králik či obyčajné rybky. Výber zvieratka a starostlivosť oňho vám dá množstvo nových podnetov, tém na rozhovor a priestor tráviť spolu čas.

Ak máte nové bývanie, možno je čas vytvoriť jej priestor, v ktorom sa bude cítiť dobre. Nechajte ju vymyslieť si detskú izbu a postupne jej predstavu realizovať. Možno to bude väčšia investícia, ale pomáhate tým dcére začať od začiatku v novom priestore, upratať si vo veciach a v myšlienkach a opäť - získavate priestor na spoločnú komunikáciu v dôležitej téme.

Niekedy však pomôže rodine aj trocha spontánnosti. Vyberte sa na pár dní na výlet tam, kde by ste to nečakali. Napríklad vyrazte v zime k moru, skúste sa postaviť na korčule alebo spoznávajte niečo nové. Každý nový zážitok, hoci aj nenákladný, spúšťa množstvo pocitov, dojmov a zbližuje rodinnú partiu.

Základom trávenie spoločného času s dospievajúcou dcérou je predovšetkým hľadanie toho, čo nás spája. Pokiaľ by sa však dcérin smútok prehlboval a ostávala by uzatvorená, nebojte sa vyhľadať odbornú pomoc. Rovnako aj dcére zdôraznite, že prežívať obdobia smútku a osamelosti patrí k životu, no zostávať v nich pridlho jej môže zbytočne ublížiť.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia