PORADÍME VÁM Dcéra prežíva prvú lásku! Mám jej nechať slobodu alebo byť ešte dôslednejšia?

PORADÍME VÁM Dcéra prežíva
Zdroj: Getty Images
Zdroj: Getty Images
2024-01-28 11:00:00 |

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, ako sa mám ako matka zachovať, keď si moja dcéra našla prvého priateľa. Má 15 rokov a doteraz sme nemali väčšie výchovné  problémy. Jej priateľ je však starší, má 17 a veľmi ho nepoznáme.

Mám jej nechať slobodu, aby prežívala všetko prirodzene, alebo sa mám dôsledne pýtať a stanoviť pravidlá? Chcem jej dopriať, aby mala na svoju prvú lásku krásne spomienky, no zároveň, aby si neublížila, a nevznikli zbytočné problémy.

Vaša dcéra prežíva prvú lásku, a to je obrovská zmena a výzva aj pre vás ako pre mamu.  Doteraz ste ako rodič zastávali v živote svojej dcéry to najdôležitejšie miesto. Tvorili ste podstatnú časť jej sveta, formovali názory, poskytovali bezpečie, vytvárali spomienky.

Otvorené vzťahové dvere prinášajú zmeny

S prvou láskou prichádza v tomto smere veľký zlom a vy sa o svoju dcérku začnete deliť s niekým iným. Mnoho rodičov sa vnútri obáva práve toho, že z niektorých chvíľ, situácii a pocitov svojho dieťaťa budú vylúčení. Nebudú to už vždy oni, kto dcére poradí a podporí ju.

Zároveň tu bude niekto, kto bude v jej živote dôležitý, čo mu dáva priestor aj na to, aby ju zranil. Či už dcéra v tomto vzťahu zostane, alebo si neskôr nájde niekoho iného, vzťahové dvere sú otvorené a zostanú dôležitou časťou jej života. To všetko sú nové situácie a pocity, s ktorými sa my ako rodičia musíme vyrovnať.

Ako sa zachovať a prežiť toľko nového s čistou hlavou? Na to ste si už čiastočne odpovedali sama. Ernest Hemingway raz povedal: “Najlepší spôsob, ako stratiť úctu mladých, je dávať im nekonečné rady.” Vaša dcéra má pätnásť rokov, a je stále vašou zodpovednosťou sa o ňu postarať. Pokiaľ ste si vybudovali úprimný a láskyplný vzťah, práve teraz z neho môžete čerpať.

Aj rodičia potrebujú pravidlá

Dajte jej pocítiť svoju dôveru, ale zostaňte otvorená, aby za vami mohla prísť, ak niečo nebude tak, ako ste sa dohodli. Stanovte si pravidlá, ktoré budú jasné, stručné a priame. Či už ide o to, že sa ne úkor spoločného času nebude zanedbávať škola a krúžky, kde budú mladí tráviť spoločný čas a ďalšie, vyjasnite si svoje predstavy.

Dcéru nemusíte strašiť, určite už sama počula množstvo historiek od kamarátok. Nechajte ju, aby tiež sama stanovila pravidlá, ktoré budete rešpektovať. Mnoho rodičov porušuje aj základný priestor medzi mladými a čítajú ich spoločnú komunikáciu v správach v telefóne či na sociálnych sieťach.

Možno dcéra bude vyžadovať, aby ste sa jej priveľa nepýtali, alebo ju nekontrovali neustále, keď bude s novým priateľom. Ak máte stanovené pravidlá a veríte si navzájom, je čas, aby ste si novú rolu mamy zaľúbenej dcéry užívali trochu aj vy.

Doprajte si babský čas

Doprajte si spoločný čas, babské večery, kaviareň, kozmetiku či čokoľvek, kde sa budete cítiť dobré, a kde bude príjemné otvoriť tému. Zaujímajte sa, pýtajte na názory a prejavte ochotu priateľa spoznať bližšie. Na záver nezabúdajte, že v dobrom aj v zlom je základným príkladom pre každý vzťah dieťaťa partnerský vzťah rodičov.

Ak chceme, aby sa naše dieťa správalo vo vzťahu zodpovedne, buďme v manželstve zodpovední. Ak chceme, aby rešpektovalo a bolo rešpektované, vyžadujme v partnerstve obojstranný rešpekt. Ak nechceme, aby tolerovalo zneužívanie a ubližovanie, nepusťme ho ani do svojho života.

Takto zabezpečíme, že naše dieťa bude mať v živote pevný morálny základ, o ktorý sa bude môcť oprieť, nielen s prvou láskou, ale v každom ďalšom vzťahu.

Prinieslo vám rodičovstvo či partnerský vzťah situáciu, s ktorou si neviete poradiť? Napíšte nám na spuntik@spuntik.sk a my vám radi poradíme.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia