PORADÍME VÁM Môj syn si obhrýza nechty! Ako ho to odučiť?

PORADÍME VÁM Môj syn
Zdroj: Getty Images
Zdroj: gettyimages.com
2024-01-26 11:00:00 |

Odkedy syn nastúpil do prvej triedy, nevieme ho zbaviť zvyku obhrýzať si nechty. Nechty si obhrýza až do krvi, čo nielen zle vyzerá, ale bojím sa, aby si nezavliekol do raniek nejakú infekciu. Nič mu nepomáha s odvykaním, krik, upozorňovanie ani prosby.

Mama mi radila namáčať mu ruky do octu alebo dať rukavice, ale ja sa chcem týmto babičkovským metódam vyhnúť. Ako mu pomôcť s odvykaním od obhrýzania?

Obhrýzanie nechtov je zlozvyk, ktorý trápi veľké množstvo detí aj dospelých. Čo tolerujeme mladším, už u dospelých nepôsobí práve najlepšie. Aj preto skúsim pomôcť vlastným príkladom.

Obhrýzanie nechtov u mňa začalo v predškolskom veku a bojovala som s ním až do druhého ročníka na strednej škole. Tých príčin bolo niekoľko. Patrila som medzi deti, ktoré sa ťažšie koncentrovali, a pri riešení napríklad ťažších úloh z matematiky, pri čítaní kníh alebo iných povinnostiach som sa potrebovala sústrediť doslova celým telom a celou mysľou.

Mozog akoby si potreboval túto záťaž vyvážiť nejakým fyzickým prejavom, a ja som si začala obhrýzať nechty. Nielen ohrýzaním nechtov, ale aj celkovo chýbajúcimi vitamínmi som mala nechty krehkejšie a jemnejšie. Ak som ich práve neobhrýzala, lámali sa samé. Tohto zlozvyku som sa dlho nevedela zbaviť.

Pokiaľ som sa sústredila na to, aby som si prestala obhrýzať nechty, prešiel môj zlozvyk na novú zábavku - nakrúcala som si vlasy na prst. Počas strednej školy som si uvedomila, že som ako dieťa mala dva problémy.

Ako malá som bola zvyknutá veľa sa hýbať a svoju neposednosť “vybehať”. Sedieť v triede mi nemohlo prospieť, mozgu jednoducho chýbal ventil. Ďalší problém bol, že ma rodičia aj učiteľka pomerne veľa kritizovali - za písmo, za sústredenie, za chyby, dokonca aj za to obhrýzanie nechtov.

Na dieťa, ktoré je v tomto smere zraniteľné, nie je horšej pomoci ako neustála kritika. Samozrejme, môj zlozvyk sa tým ešte zhoršil. Až na strednej škole sa mi cielenou aktivitou podarilo obhrýzania nechtov zbaviť. Spočiatku som pri učení používala farebné fixky, ktoré mi pomohli preniesť pozornosť z nechtov na farebné “zdobenie” stránky.

A čo by mohlo pomôcť vášmu synovi?

  • Nehrešte, nekarhajte. Namiesto kritiky viac chváľte

Váš syn je v prvej triede, má za sebou veľké zmeny. To všetko sa odráža na jeho psychike. Teraz potrebuje najviac vašej podpory. Vyhnite sa preto zbytočnej kritike, ktorá by viedla k tomu, že sa bude ďalej uzatvárať. Práve vnútorné napätie vedie k návykom ako ohrýzanie nechtov. Dieťa, ktoré je vnútorne neisté či vystavené novej situácii, potrebuje naopak podporu, pochvalu a uistenie, že rodiča mu pomôžu zlozvyk prekonať.

  • Úprimný rozhovor

Vysvetlite dieťaťu riziká ohrýzania nechtov. Pokiaľ máte vy alebo niekto v rodine podobnú skúsenosť, povedzte o nej dieťaťu. Nehovorte mu o tom, že zničené nechty vyzerajú zle, skôr zdôraznite, že pri takomto zlozvyku je vyššie riziko infekcie a chorôb. Rôzne zápaly nechtových lôžok môžu byť bolestivé a nepríjemné.

  • Vymyslite si tajný signál

Ak vidíte, že si dieťa obhrýza nechty, naznačte mu, že sa opäť vracia k starému zlozvyku, ktorý si možno ani neuvedomuje. Dohodnite si nenápadný signál, napríklad poklopanie po rameni, zamávanie prstami či niečo humorné. Dieťa si uvedomí, čo robí bez toho, aby ste ho pred súrodencami či priateľmi kritizovali.

  • Venujte sa cielenému pohybu, ktorý uvoľňuje nervozitu

Relaxačné cvičenie, večerná prechádzka či rozvoj motorických zručností pri skupinovom športe preukázateľne znižujú napätie v človeku. Cielený pohyb môže pomôcť aj vášmu dieťaťu uvoľniť sa a zlepšiť sústredenie mysle. Pravidelný pohyb prospieva tiež celkovému fyzickému vývinu a vnútornej spokojnosti.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia