PORADÍME VÁM Dcéra má moletnejšiu postavu! Spolužiaci sa jej smejú, že je tučná

PORADÍME VÁM Dcéra má
Zdroj: thinkstock.com
Zdroj: thinkstock.com
2024-01-24 11:00:00 |

Moja jedenásťročná dcéra si v škole prechádza zlým obdobím. Má prirodzene bacuľatú postavu, a keďže ide do puberty, pribrala. Deti v škole sa jej za to začali posmievať. Predovšetkým dievčatá majú zraňujúce poznámky. Občas jej povedia, že by nemala nosiť sukne, lebo nemá štíhle nohy, alebo sa jej pýtajú, koľko váži. Dcéra je z toho nešťastná.

Vaša dcéra prechádza obdobím, ktoré vo vnútri či navonok prežíva obrovské množstvo detí. Pre dievčatá, ktoré sú viac tlačené do toho, aby boli krásne a spĺňali určitý ideál, patrí obdobie dospievania medzi emocionálne najnáročnejšie.

Ubezpečte dcéru, že v tom nie je sama

Práve v tomto veku zároveň dokážu byť spolužiaci krutí a nepríjemní. Veľmi ma mrzí, čím prechádza vaša dcéra, pretože v tomto veku je sebavedomie a sebadôvera obzvlášť zraniteľná. Zároveň však platí, že ak jej pomôže prejsť si týmto vekom múdro, pomôže jej to získať zdravú sebaúctu, ktorá bude postavená na iných základoch, ako na vzhľade.

Ubezpečte dcéru, že so svojím problémom a neistotami nie je sama. To v žiadnom prípade. Má okolo seba milujúcu rodinu, ktorá ju prijíma takú, aká je, bezpodmienečne a s láskou. Ak je vybudovaný vo vašom vzťahu tento základ, môže sa oň dcéra kedykoľvek oprieť. Jej spolužiaci sa správajú necitlivo, čo treba vždy odsúdiť, a nehľadať v ich poznámkach nič, na čom by dcéra pri vnímaní seba samej mala stavať. Nakoniec, deti vždy podvedome vylučujú z kolektívov drobné odlišnosti.

Pokiaľ sa dcéry poznámky dotýkajú, kontaktujte jej triednu učiteľku. Je dôležité, aby to bola ona, kto bude s triedou komunikovať a vysvetľovať im, že zraňujúca a ponižujúca komunikácia neubližuje len jednému človeku, ale ničí celý kolektív. Ako rodič s dcérou čo najviac komunikujte. Pýtajte sa jej, ako sa cíti, ako prežíva problém, a v prípade, že si nie ste istá, ako ďalej, kontaktujte detského psychológa alebo poradňu, ktorá sa nachádza v každom okresnom meste.

Motivácia k chudnutiu nie je nutná

Vaša dcéra bude potrebovať začať pracovať so svojím sebavedomím, preto je dôležité, aby ho mohla stavať v zdravom prostredí. Uistite sa, že po kontaktovaní triednej učiteľky sa urobí všetko preto, aby sa dcéra nemusela vracať do školy s úzkosťou a strachom. Keď sa vyčistí atmosféra, môžete začať pomáhať dcére, aby sa nanovo otvorila a obnovila svoje sebavedomie. Nie je nutné, aby ste ju motivovali k chudnutiu.

Pomáhajte jej však predovšetkým vlastným príkladom k pohybu, napríklad k prechádzkam, návštevám plavárne či turistike, teda k niečomu, čo ju bude baviť a nebude vnímať ako nátlak. Podporte každú jej starostlivosť o seba od pekného oblečenia až po kvalitný šampón či prvý pleťový krém.

Zároveň sa vyhnite doma zbytočnej kritike. Dcéru veľa chváľte, podporujte, počúvajte a pýtajte sa jej, čo má na sebe rada, na čo je hrdá. Ak prejaví záujem o chudnutie, buďte doma opatrní.

Všetky dievčatá cítia neistotu

Cielené chudnutie by malo byť len pod dohľadom odborníka, napríklad detského pediatra. Ak si vysloví želanie upraviť životný štýl, ubezpečte ju, že na prvom mieste má byť zdravie, nie dokonale štíhla postava. Drobná úprava stravy, potný režim, pravidelný pohyb sú všetko vhodné veci, nemal by sa však zamieňať za úmorné, technicky nesprávne cvičenie, a nedostatočnú výživu.

Aj preto by sa podobný problém mal riešiť s lekárom, ktorý vám môže pomôcť. Ubezpečte dcéru, že takmer každá mladá žena prežíva podvedome neistotu, úzkosť, niekedy dokonca až nezdravý strach a obavy pri vnímaní svojho tela. Obáva sa, že sa nebude páčiť iným, alebo že jej vzhľad nebude dostatočný.

To vedie mladé dievčatá, ktoré vystupujú navonok sebavedome, aby sa k iným vo svojom okolí správali necitlivo a posmievali sa im. Aj tá najštíhlejšia spolužiačka sa môže doma cítiť zabudnutá a nemilovaná, a práve to ju  vedie k tomu, aby zraňovala iných.

Prinieslo vám rodičovstvo či partnerský vzťah situáciu, s ktorou si neviete poradiť? Napíšte nám na spuntik@spuntik.sk a my vám radi poradíme.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia