Vylievate vodu, v ktorej ste varili zemiaky? CHYBA, je užitočnejšia, ako si myslíte!

Varené zemiaky
Varené zemiaky
Zdroj: YouTube/ Idaho Potatoes
2024-01-07 15:00:00 |

Aj dnes ste možno doma varili zemiaky a potom vodu vyliali do umývadla. Odteraz to však už robiť nebudete. Ukážeme vám hneď niekoľko spôsobov, ako ju ďalej využiť.

Väčšina gazdiniek varí zemiaky v osolenej vode a keď sú hotové, vodu vyleje. To je však veľká škoda. Táto tekutina je totiž doslova vitamínovou bombou. Pri varení sa zo zemiakov uvoľňujú látky, ako vitamín C, draslík, zinok, fosfor, horčík, vápnik, ale aj menší podiel medi a železa.

Osolená voda vám poslúži ako skvelý základ akejkoľvek polievky. A keďže zemiaky obsahujú škrob, voda z nich je ideálna aj na zahusťovanie omáčok či prívarkov. Navyše, pre ľudí, ktorí sú alergickí na bežnú múku alebo kukuričný škrob, ide o dokonalú alternatívu. A je omnoho lacnejšia, ako napríklad bezgluténová múka. Zemiakovou vodou môžete dokonca nahradiť aj mlieko v zemiakovom pyré, ktoré bude vďaka nej ľahké a nadýchané.

Zemiakovú vodu nemusíte využiť iba pri varení

Ak vodu nemáte kde využiť hneď, pokojne si ju odlejte do nádoby alebo fľaše a odložte si ju do chladničky. Zíde sa vám aj inde ako iba pri varení. Môžete ňou umyť pripálené hrnce, namočiť do nej na niekoľko minút príbory a následne ich krásne vyleštiť alebo si ju nechať do zálohy po prehýrenej noci. Vďaka svojmu obsahu minerálov pôsobí doslova ako liek na opicu. A ak budete zemiaky variť s rascou, ešte lepšie!

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/S

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia