Chronický stres a choroby! Zbavte sa vnútorného TLAKU, je to lepšie ako preventívka

Chronický stres a choroby!
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2023-12-15 11:00:00 |

Negatívne vzťahy v rodine, rozvod, smrť partnera, problémy v práci, trauma z detstva, ktorá sa preniesla do dospelosti. To všetko môže byť dôvodom, prečo sa váš organizmus nachádza v neustálom strese, hoci si ho mnohokrát ani neuvedomujeme.

Ak sa telo naučí žiť pod dlhodobým tlakom, skôr či neskôr nám náš imunitný systém dá najavo, že niečo nie je v poriadku. Aj odborníci ako psychiater Gabor Mate, ktorí sa roky venujú hľadaniu súvislostí medzi ochorením ako rakovina a nespracovanou traumou, na príklade svojich pacientov poukazujú na to, že chronický stres je často dôsledkom vzniku najrôznejších ochorení.

 

Trpíte chronickým stresom?

Urobte si osobnú revíziu a nechajte si čas popremýšľať, čo vás v živote trápi a znepokojuje. Otvorene zlé vzťahy v zamestnaní, kde sa nachádzate roky sú dôvodom, prečo napríklad zmeniť pracovnú pozíciu. Manželstvo plné hádok a ubližovania môže byť reálnym dôvodom na rozchod alebo aspoň návštevu poradne.

Premlčané krivdy a traumy z detstva je dobré otvoriť a uzdraviť, ak nie priamo s členmi rodiny, tak aspoň s odborníkom. Pokiaľ za niekoho večne dokončujete prácu, pomáhate mu žiť jeho život a na seba zabúdate, možno je čas dopriať si zmenu alebo aspoň vážny rozhovor.

 

Ako sa zbaviť chronického stresu?

Bežný stres je súčasťou nášho každodenného života. Platenie účtov, starostlivosť o deti, termíny a partnerské nezhody sú problémy, ktoré vznikajú denne a rovnako sa aj priebežne riešia. Ako sa však zbaviť chronického stresu, ktorý nás ničí celé roky?

 

  • Naučte sa pomenúvať veci pravdivo. Pokiaľ ste doma zažívali nepriateľské prostredie, rodičia umelo vzbudzovali súťaživosť, alebo vám od mamy chýbala láska a starostlivosť, povedzte to nahlas. Na začiatku môžeme mať pocit hanby, strachu, menejcennosti či pocitu, že niekoho sklameme. To je však zbytočné. Prvý krok k liečeniu chronického stresu je pomenovať priamo naše zlé zážitky, aby ich mozog mohol spracovať. Jedine tak sa postupne oslobodíme od krívd. Ak máte pocit, že pred ľuďmi o svojich zlých zážitkoch nedokážete hovoriť, skúste ich pomenovať napríklad v duchu, neskôr sami pred sebou pred zrkadlom.
  • Venujte sa strečingu či pomalému relaxačnému cvičeniu. Chronický stres vyvoláva pocit, že sme zahnaní do kúta, že nemáme na výber. Aj preto nedokážeme niekedy vidieť riešenia, ktoré máme priamo pred očami. Zhlboka sa nadýchnite a naplno sa koncentrujte na jednoduchý pohyb. Mozog získava pocit, že má telo pod kontrolou a uvoľňuje a upokojuje sa.
  • Učte sa prijímať straty. Strata zamestnania, partnera, financií otvára neistoty, v ktorých sa nikto z nás nechce ocitnúť. Máme pocit, že život nás trestá a musíme začínať od nuly, kým iným sa darí, budujú svoj život a zlepšujú sa. Strata je však bežnou súčasťou života a hoci sa nám dokonalý svet sociálnych sietí snaží presvedčiť o inom, strata a sklamanie patria do života. Prijmite stratu ako nový začiatok, nikam sa neponáhľajte a nechajte k sebe prichádzať nové veci namiesto lipnutia na starých.
  • Pracujte na sebe krok za krokom. Nechcite okamžité zlepšenie situácia ihneď. Rovnako sa ani bezhlavo nevrhajte do všetkého okolo seba, či už by to boli nové vzťahy, zamestnanie alebo zážitky. Doprajte si čas užiť si nové začiatky a prv, ako sa pre nejaký krok rozhodnete, dajte si čas na premyslenie. Iba tak nepustíte do života žiadny nový stres.

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia