Manžel má radšej svoju mamu ako mňa. Strašne ma to štve!

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-05-29 14:00:00 |

S Mirom sme spolu už desať rokov, máme dve super deti a myslím si, že vedieme taký normálny, pohodový život. Nemôžem povedať, že by Miro mňa alebo naše deti nejako zanedbával, ale štve ma, že sa s oveľa väčšou láskou stará o to, aby sa mali dobre jeho rodičia.

Vidím iskričky v jeho očiach, keď zbadá nový mobil a povie, že práve ten by sa zišiel jeho otcovi, alebo keď prezerá katalóg a vymýšľa, akú dovolenku dáme jeho rodičom pod stromček. Vtedy svojim svokrovcom závidím. Závidím práve tie iskričky v Mirových očiach. Nikdy sa totiž neobjavili, keď vyberal dovolenku pre nás, ani keď som vybaľovala hodinky so Swarovského kryštálmi. A s tým sa celé tie roky neviem zmieriť.

„Keďže vzťah k rodičom je v našom živote kľúčový, nemalo by nás prekvapovať, že sa naši partneri často k svojim rodičom správajú pre nás nepochopiteľne,“ hovorí psychiatrička MUDr. Lucia Pacherová.

„Veľa problémov si ale spôsobujeme tým, že lásku svojho muža porovnávame s láskou k jeho matke. To sa totiž porovnávať nedá! Aj keď vzťah s matkou radikálne ovplyvňuje vzťah muža k žene, oba vzťahy stoja na úplne iných základoch. Pozornosť, ktorú syn venuje svojej matke, stojí na iných motiváciách ako pozornosť venovaná manželke.

Veľa žien vníma muža, akoby mal jeden ´balík´ lásky a z neho rozdeľuje jednotlivým ľuďom. A keď si žena začne nárokovať na to, aby bola pre svojho muža dôležitejšia ako matka, rozpútava tým hru, ktorá nikdy nebude mať šťastný koniec.

Nielen pre mužov, ale aj pre nás, ženy, zohrávajú matky nezastupiteľnú úlohu. Deväť mesiacov v maternici a celé rané detstvo máme hlboko vryté v našom podvedomí. Toto puto ťažko pochopíme, ale každý ho cítime. A skutočnosť, že sa náš muž snaží byť vzorný a vďačný syn, nemá nič spoločné s jeho láskou k nám.

O čo viac má muž pocit, že je dobrý syn, ktorý nezlyháva a je schopný matke oplatiť celú jej starostlivosť, o to viac sa môže cítiť dobre a spokojne. Veľmi často sa my, ako deti svojich rodičov, cítime dobre, keď sú rodičia s nami spokojní. Samozrejme, vzorné dieťa svojich rodičov poslúcha, neprotirečí im, prispôsobuje sa. A tak sa stáva, že mnoho dospelých detí sa k rodičom správa, ako keby boli stále malí (a rodičia, naopak, ako keby ich dospelé deti boli stále malými bytosťami závislými na ich prijatí. Takže kvôli potrebe byť vzorným synom alebo dcérou rodičom nestaviame

hranice, nedovolíme si s nimi nesúhlasiť a snažíme sa všetko podriadiť ich pravidlám. Lebo, keď sme boli malí, neprijatie od rodičov znamenalo veľké ohrozenie – keby sme ich stratili, kto by nás, živil, šatil a poskytol pocit bezpečia?

Pre zrelý rovnovážny vzťah s rodičmi v dospelom veku si teba uvedomiť, že sme už naozaj dospelí a nesúhlasiť s rodičmi neznamená, že si ich nevážime alebo nemáme dostatočne radi, ale znamená to len, že máme na určité veci iný názor. Nič viac a nič menej.

A to, že má váš manžel k svojim rodičom iný vzťah, než aký máte k svojim rodičom vy, je úplne normálne a treba to jednoducho rešpektovať.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia