Slovenské mamy radia: Tieto TIPY im pomáhajú zvládnuť domácnosť s detičkami

Slovenské mamy radia: Tieto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-24 15:00:00 |

Ranné vstávanie, upratovanie a starostlivosť o deti. Mnohé mamičky sa zhodujú na tom, že si želajú, aby mal deň viac hodín, prípadne, aby mali menej povinností. Toto im pomáha v domácnosti.

Keďže nie vždy je možné starosti odložiť bokom a zabudnúť na ne, je vhodné sa naučiť, ako sa čo najefektívnejšie postarať o svoju domácnosť. 

Monika väčšinou vymyslí synovi zábavnú hru, kým upratuje

„Slovenské mamy nepoznajú víkend," zažartovala 27-ročná mamička Monika, ktorá má 18- mesačného synčeka. Dodala, že aj na základe skúsenosti iných žien vie, že keď sa stanú matkami, tak ich čaká akýsi kolobeh povinností, ktoré sa jednoducho nekončia, ani keď je dieťa staršie.

„Čo sa týka domácnosti a zvládania prác, tak asi každá mamina mi dá za pravdu, že najlepšie sa to zvláda vtedy, keď na dieťa alebo deti dohliada či už ocino, alebo babka a mamina si v pokoji porobí všetko, čo treba. Samozrejme, nie vždy je to možné. A preto sa snažím v závislosti od náročnosti prác ich rozdeliť. Niekedy si ich nechávam radšej keď mi syn zaspí (či už doobeda alebo večer). Prípadne sa ho snažím zapájať do pomoci. Napríklad pri pečení koláča si ho postavím do učiacej veže a ukazujem mu, ako môže miešať, napríklad sypké suroviny na cesto, prípadne mu nachystám suroviny aby mi ich nosil," uviedla mamička Monika. 

Dodala, že sa usiluje o to, aby synčeka zapájala do domácich prác, ako je vysávanie, zametanie a podobne. Takto mu pomáha oboznámiť sa s povinnosťami prostredníctvom zábavnej formy učenia sa. Napríklad vešanie bielizne si rozvrhujem tak, že to spojím rovno s jeho hraním sa na dvore, kedy stíham aj smeti vysypať, prípadne všetky činnosti spojené s vonkom. Naopak, ak potrebujem ožehliť a nespí, tak radšej volím "uľahčenie" práce a zapnem mu obľúbenú rozprávku, aby som mala istotu, že sa mi nebude hrať pri žehličke," spomenula Monika.

Keď bol jej synček mladší, tak to skúsila cez kýbeľ a lavór. Nabrala si vodu priamo do kýbľa, kde mala taktiež napustený aj prípravok na čistenie podlahy. Synčeka uložila do druhého kýbľa, aby sa zahral a posadila ho v chodbe v kýbliku na dlažbe. Monika si zatiaľ poumývala podlahy a jej synček sa v druhom vedierku s čistou vodou zatiaľ zahral, keďže prezradila, že vodu má veľmi rád.

 

Michaela si radšej ráno privstane 

24-ročná Michaela, ktorá je matkou 1,8 ročného synčeka prezradila, že jej tajomstvom zvládania starostlivosti o domácnosť je to, že si ráno privstane. Zatiaľ, čo dieťa raňajkuje, ona si poupratuje. Rovnako využije čas na domáce práce, aj keď dieťa obeduje. Prezradila, že veľké upratovanie robí tak 2x za týždeň. Za vhodný čas na upratovanie považuje aj to, keď jej synček zaspí. Prezradila, že jej pomáha aj robotický vysávač a snaží sa synčeka i partnera zapojiť do jednoduchších domácich prác.

 

Tatiana redukuje počet hračiek pre deti v jej domácnosti

27-ročná mamička Tatiana, ktorá má dve detičky vo veku štyroch a jedného roka prezradila, že si pomáha cez "SUV" - používa sušičku, umývačku a tyčový vysávač. Dodala, že jej veľmi pomáha práve ten tyčový vysávač, aby nemusela vyťahovať stále šnúru. V domácnosti znížila veľký počet hračiek, majú cca štyri krabice hračiek doma. Dodala, že podľa nej deti nepotrebujú mať veľa hračiek. Tiež jej veľmi pomáha, ak detičky dá postrážiť, kým si poupratuje a spomenula, že sa naučila mať minimalistický prístup. V domácnosti podľa vlastných slov nepotrebuje mať veľa vecí.

 

Ivana nedá dopustiť na používanie spotrebičov

37- ročná Ivana,  ktorá má ročné a 6-ročné dieťa prezradila, že rovnako ako Tatiana, nedá dopustiť na domáce spotrebiče. Spomenula, že jej veľmi pomáha parný mixér a ručný akumulátorový vysávač. Detičky sa usiluje zabaviť, nájsť im nejaké hry, prípadne im pustí televízor, aby mala čas na upratovanie. Okrem televízie si jej deti obľúbili aj rôzne skladačky. „Keď si zúfalá a unavená matka povie, že už má všetkého dosť, nevládze a nestíha, ale zároveň sa nemôže dívať na ten bordel okolo seba a neumyte okná... V tom prípade pomôže už len jedno - pani na upratovanie, ktorá príde domov, uprace, umyje všetko potrebné a ty "len" zaplatíš," spomenula Ivana. 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia