Psychologička radí: Zabojujte proti depresii s týmito tipmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-24 07:00:00 |

Možno to poznáte aj vy. Stačí, že sa nakopia problémy v práci či v rodinnom kruhu a psychické zdravie je behom niekoľkých dní oslabené. Viete, ako sa brániť proti depresii? (Aktualizované 27.3 o 12:10).

Každý v živote zažil situácie, keď cítil, že je to na neho priveľa. Mnoho kníh aj portálov radí, aby človek skúsil pozitívne myslenie. Čo však robiť v prípade, ak táto metóda vôbec nepomáha? 

„Osobne najviac odporúčam písanie denníka, ktorý pomáha vypísať všetky (pozitívne aj negatívne) emócie na papier, čím ich dostane von. Verbalizujete ich a tým pádom si zároveň utrieďujete myšlienky. Táto technika je vhodná ako pre introvertov, tak aj extrovertov. Zároveň je prepojená s druhou radou a to niekedy sa odpojiť od okolitého sveta a zostať osamote. Samota môže znamenať aj odpojenie sa od sociálnych sietí, mobilu, okolitých správ, spojenie s prírodou, relaxácia či meditácia," poznamenala Ivana Čergeťová, ktorá je nielen psychologičkou, ale aj NLP koučkou, ďalej kariérnou poradkyňou a akacemickou výskumníčkou.

 

Zároveň dodala, že je následne vhodné si zvoliť čas na relax. Podotkla, že je úplne v poriadku, ak si človek nájde aj čas sám na seba a nebude premýšľať o tom, čo ešte musí vybaviť či uvažovať o tom, akú pozícu vo svojom živote aktuálne zastáva. Napríklad, či je rodičom, kamarátom a pod.

 

Komunikáciou proti depresii?

Zdôraznila, že je veľmi podstatné si oddýchnuť. Povedala, že je potrebné venovať pozornosť aj tomu, aby sme si overili to, čo cítime cez rozhovor s inými ľuďmi. Podľa jej slov je nutné si objasniť, či sme si získané informácie interpretovali správne. Ako? Napríklad prostredníctvom spätnej väzby od iných ľudí.

 

Tipy: Takto zabojujete proti depresii

Zažívate ťažké dni, trápite sa, prípadne sa utápate v depresii? Myslite na to, že:

  • · Vaše pocity nie sú bezcenné 

Spomínaná psychologička podotkla, že je jedno či cítite pozitívne alebo negatívne pocity. Je prirodzené ich cítiť, pretože emócie k prežívaniu človeka patria a záleží na nich.

  • · Ste hodnotný človek

Je v poriadku pocítiť, že nikam nepatríte alebo, že nikomu na vás nezáleží. Podstatné je požiadať o pomoc, keď sa vám to vymyká spod kontroly.

  • Je v poriadku nájsť si čas na relax

    Čergeťová tiež uvádza, že je vhodné vykonávať nejakú pohybovú činnosť. Napríklad ísť do prírody. ,,Určite však nie je náhradou za psychoterapiu alebo farmakoterapiu. Výrazne podporuje kvalitu života a zlepšuje naše návyky," uviedla k tomu. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia