Zúfalá mama prosí o RADU: Jej 16-ročný syn fajčí marihuanu a vysmieva sa jej do tváre

Zúfalá mama prosí o
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-25 18:00:00 |

Nešťastná žena požiadala na sociálnej sieti o radu. Veľmi ju trápi to, že jej syn sa dal na takéto chodníčky. Spýtali sme sa na názor klinického psychológa. Toto povedal (Aktualizované 12.5.2023 o 11:35).

Istá žena na sociálnej sieti prezradila, že si nevie poradiť s tým, že jej 16-ročný syn fajčí marihuanu.

 

Dobrý večer. Neviem, či mi tu dokáže niekto poradiť ale skúsim to. Môj 16 ročný syn fajčí marihuanu a neviem, už ako...

Posted by Priznania žien on Wednesday, March 15, 2023

 

„Už to zašlo do takého štádia, že každý deň príde domov pod vplyvom tejto omamnej látky. Bol vždy slušný, nemala som s ním nikdy väčšie problémy, ale posledný rok to je, horšie a horšie. Snažila som sa mu dohovoriť, že nedopadne dobre, keď bude s týmto pokračovať a on sa mi vyškiera. Áno spočiatku som nevedela, čo robí, až keď som si ho začala všímať, tak sa mi to potvrdilo. Nedá sa s ním už vôbec komunikovať," popísala svoje trápenie anonymná mamička v skupine Priznania žien na sociálnej sieti Facebook.

Dodala, že so synom mali veľmi pekný vzťah, avšak už pociťuje, že citová väzba medzi nimi úplne ochladla. Zdá sa jej, akoby sa jej syn vzďaľoval a akoby pre neho matkou už vôbec nebola. Spomenula, že sa kvôli tomu veľmi trápi a domnieva sa, že za to asi môže to, že v minulosti robila v jeho výchove priveľa ústupkov.

,,Je pre mňa všetkým, ale ničí ma, keď sa musím prizerať na to, ako si môj syn kazí život. Keď mu poviem, že pôjdeme k nejakému odborníkovi, že to budeme riešiť, smeje sa mi, že on nie je závislý. Ale ja si svojho syna poznám," dodala spomínaná matka ďalej v popise svojej aktuálnej rodinnej situácie. Zároveň priznala obavy z toho, že by sa jej syn mohol uchýliť aj ku krádeži v obchodoch a podobne.

Užívanie drog - existuje pomoc?

Užívanie drog môže mať na človeka nepriaznivý až katastrofálny dopad. Nie je žiadnou novinkou, že niektorí ľudia sa kvôli závislosti na drogách dostali do vážnych životných problémov či dokonca prišli o život. 

„Musíme rozlíšiť medzi experimentovaním s marihuanou a pravidelným užívaním. Oba prípady môžu byť problémom. V pozícii rodiča je najefektívnejšie si všímať správanie dieťaťa a adekvátne naň reagovať. V prípade podozrenia na užívanie marihuany odporúčame rodičom kontrolu, toxikologické vyšetrenie moču na prítomnosť drog. Možné je použiť domáci test (zakúpite ho v každej lekárni), avšak ideálne je navštíviť zdravotnícke zariadenie, ktoré sa venuje liečbe závislostí, kde je možné testy vykonať a následne si ich výsledky odkonzultovať s odborníkmi," povedal Marián Huštaty, ktorý pôsobí ako klinický psychológ.

V tejto súvislosti dodal nasledovné: Osobne zastávam názor, že prevencia v prípade užívania drog (či akéhokoľvek rizikového správania) by sa mala realizovať hlavne v rodinách. Pômôcť svojmu dieťaťu viete aj tým, že o neho prejavujete záujem, otvorene komunikujete, podporujete ho v jeho osobnostnom raste a pod."  Klinický psychológ Marián Huštaty zároveň zdôraznil, že je veľmi dôležité, aby rodič išiel svojmu dieťaťu príkladom. Predostrel aj modelovú situáciu, kedy sa napríklad rodič usiluje vyriešiť to, že jeho dieťa má problém s pitím alkoholu a to aj napriek tomu, že si tiež rád alkohol dopraje.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia