Zabíja ma strach a výčitky: Bojím sa, že skončím v blázinci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-03-23 07:00:00 |

Nikdy som nebola taká precitlivená ako v posledných mesiacoch. Myslím si ale, že všetko sa to začalo covidom. Bola som mesiace zatvorená doma, priateľov a kolegov som videla len na obrazovke počítača.

Ani na rande sa veľmi nedalo ísť... Potom sa to všetko síce uvoľnilo a zlepšilo, ale až teraz si uvedomujem, aké dôsledky to na mne zanechalo. Mám strach skoro zo všetkého. Aj do práce chodím so stiahnutým žalúdkom, čo všetko nezvládnem. Bojím sa ísť k zubárke aj na daňový úrad...

K tomu všetkému sa ešte pridružili výčitky svedomia. Za to, že som oklamala kamošku, s ktorou som sa nechcela stretnúť a vyhovorila som sa na hnačku. Za to, že som skritizovala kolegyňu, že som v hádke svojej mame povedala veci, ktoré doteraz ľutujem.

Mám pocit, že žijem v permanentnom strachu a strese a neviem sa týchto pocitov zbaviť. Obávam sa, že keď to bude takto pokračovať, skončím v blázinci.

„Výčitky svedomia sú zdrojom jedného z najväčších stresov. Najhoršie je, že sú plazivé, máme ich neustále pod kožou a ovplyvňujú naše sebavnímanie,“ hovorí psychiatrička MUDr. Lucia Vašková.

„Rýchly návod, ako z toho von, nie je, ale čo môže pomôcť je, aby ste skúsili zmeniť postoj k svojim chybám. Vždy je cesta, ako to nabudúce urobiť inak, napraviť. Každý robíme chyby, nikdy nemôžeme druhým vyhovieť, vždy bude niekto, komu sa nebude páčiť, čo hovoríte alebo robíte. Každý sme jednoducho iný a nemôžeme sa všetkým zavďačiť. Ďalšia možnosť môže byť, že tie svoje chyby máte iba vo svojej hlave a druhí to vôbec neriešia.

Pokiaľ ide o váš strach, je dobré si pomenovať čoho presne sa bojíte? A potom je potrebné urobiť si plán, ako nepríjemnú situáciu zmierniť. Ja sa napríklad u zubára bojím väčšinou bolesti. Tak som s mojou zubárkou dohodnutá, že keď bude riziko nejakej bolesti, dá mi injekciu proti bolesti, aby som netrpela.

Dobré je si aj písať, z čoho presne máte strach. Normálne taký denník. Z toho potom môžete vidieť, ako premýšľate, aké myšlienky a postoje sa vám opakujú a to by vám mohlo pomôcť sa viac spoznať a zvedomiť si, kedy a z čoho ten strach pramení.

Neustály strach, pocity viny a stres môžu naozaj viesť aj k psychickým chorobám. Nie sme totiž stavaní na neustálu záťaž a záprah. Potrebujeme vedieť aj relaxovať, dobiť baterky, inak sa naše telo vyčerpá a dostane do nerovnováhy. Často sú na začiatku prítomné iba nešpecifické príznaky - zvýšená únava, horší spánok, podráždenosť, vnútorné napätie, bolesť hlavy, chrbta, úzkosť. Ja by som tieto príznaky brala ako varovanie, že sa treba zastaviť a niečo zmeniť. Niekedy stačí len zmena postoja k danej situácii, niekedy sú potrebné väčšie zmeny - zmena priorít, zmena režimu dňa atď... Ak človek niečo nezmení, môže to viesť aj k väčším problémom.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia