Toto sú TOP potraviny, ktoré (nielen) v zime napomáhajú zdravému vývoju bábätka

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-01-24 18:00:00 |

Mnoho budúcich mamičiek sa usiluje urobiť všetko, aby sa im narodilo zdravé dieťatko. Pozrite sa, ktoré potraviny by v tehotenstve nemali chýbať v jedálničku budúcej matky (nielen) počas zimy.

Okrem genetickej predispozície je pre správny vývoj dieťatka, dôležitá bohatá strava na vitamíny a zdraviu-prospešné látky. Toto sú potraviny, ktoré napomôžu v tehotenstve tomu, aby sa dieťatko vyvíjalo správne, uvádza timesofindia-indiatimes.com.

Ani počas tehotenstva nie je zaručene chybou, dodržiať diétu.  Teda v prípade, že viete ako to urobiť správne a tak, aby ste zbytočne neohrozili zdravie dieťatka. Práve počas zimného obdobia je vhodné počas tehotenstva konzumovať dostatočný príjem ovocia a zeleniny, no odporúča sa sústrediť najmä na toto. Dr. Patil, ktorý pôsobí v zahraničí poznamenal, že je vhodné konzumovať ryby, pričom nezáleží na tom či sú grilované alebo pripravené tak, že sú ,,obalené" v peste.

Podstatné je, že obsahujú omega - 3 mastné kyseliny, ktoré podporujú rôzne dôležité činnosti, akým je vývoj mozgu, zdravie očí a podobne. Taktiež je vhodné konzumovať zelený hrášok, pričom si ho môžete dopriať taktiež buď ako súčasť pripraveného vareného jedla či ho zjesť bez varenej prípravy, avšak umytý vodou. Práve zelený hrášok prispieva k tvorbe kvalitného mlieka v tele matky. Následne je podstatné konzumovať aj potraviny, akým je: „šošovica, hrach, fazuľa, cícer, sójové bôby a arašidy. Sú súčasťou tejto skupiny potravín a tvoria širokú škálu chutných ingrediencií," uvádza sa na spomínanom onlinovom magazíne - timesofindia-indiatimes.com. Tieto spomínané potraviny obsahujú množstvo potrebných živín.

Veľmi podstatným vitamínom je kyselina listová, inak nazývaná ako vitamín B9, ktorú je podstatné konzumovať práve vtedy, keď sa tehotenstvo ženy nachádza najmä v prvom trimestri, avšak nielen vtedy. Nie je vhodné zabúdať ani na jedenie sladkých zemiakov. „Konzumácia sladkých zemiakov môže byť v tehotenstve prospešná, pretože je zdrojom komplexných uhľohydrátov, ktoré môžu poskytnúť trvalú energiu a môžu vám tiež pomôcť udržať hladinu cukru v krvi," poznamenal Dr. Rohini Platil, MBBS, ktorý pôsobí v zahraničí ako odborník na výživu. Zároveň dodal, že obsahujú tiež vitamín A, ktorý je pre zdravie dieťatka aj vo vývoji veľmi prospešný.

Budúce mamičky by sa počas tehotenstva mali tiež zamerať na to, aby konzumovali dostatočné množstvo vápnika, ktorý je dôležitý pre zdravé kosti. Vhodný zdrojom je dodávanie v podobe jogurtov, ktoré sú taktiež pre telo ženy prospešné aj z dôvodu, že napomáhajú pôsobiť proti kvasinkovým infekciám či ťažkostiam, ktoré sú typické pre tehotenstvo - nevoľnosti.

V prípade, že uvažujete čo dobrého a zároveň si dať po zub, keď pozeráte napríklad televíziu, skúste siahnuť po vlašských orechoch. Sú vhodným zdrojom pre posilnenie imunity, čo znamená, že sú nápomocné v boji proti zvyčajným ochoreniam ako je chrípka a prechladnutie. Rovnako ako ryby, obsahujú omega-3 mastné kyseliny. Je vhodné pouvažovať aj o tom, či si počas tehotenstva dopriať aj listy senovky gréckej. Keďže obsahujú železo, sú vhodným zdrojom v boji proti anémii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia