Pomoc! Moja dcérka skoro nerozpráva, psychologička poradila toto

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-12-02 17:00:00 |

Mamička vidí ako problém to, že jej dcérka v škôlke nechce toľko rozprávať. Je vôbec potrebné to riešiť alebo to nechať na dievčatko? Pozrela sa na to psychologička.

Moja šesťročná Anička jednoducho mlčí. To, že takmer nerozprávala v škôlke, som ešte dokázala preglgnúť. V triede ich bolo len dvanásť, učiteľka bola trpezlivá a deti poznala tak, že sa vlastne dohovorili aj bez slov. Tajne som dúfala, že sa Anička v škole rozrozpráva. Ale ani po troch mesiacoch nenastala žiadna zmena...

Teda, nie že by mala moja dcéra nejakú poruchu, alebo že by rozprávať nedokázala. To nie! Len sa jej zrejme rozprávať nechce. V škole normálne na otázky učiteľky odpovedá, aj so spolužiakmi prehodí nejakú tú vetu, ale to je tak všetko.

Anička je ale v škole spokojná, vyzerá to, že má aj kamarátov. Pýtala som sa aj jej učiteľky, či je všetko v poriadku a ona sa tiež na nič nesťažovala.

Mne však prekáža, že napríklad nikoho nepozdraví, že nehovorí o tom, čo bolo v škole, ani to, či ju niečo trápi. Už som rozmýšľala aj nad tým, že ju musím z toho nerozprávania nejako prebrať, alebo navštíviť nejakého odborníka... jednoducho si s touto situáciou neviem rady.

„A prečo si myslíte, že by Anička mala viac rozprávať?“ pýta sa psychologička Katarína Filasová. „Rodičia často majú predstavu o tom, čo by ich dieťa malo alebo nemalo robiť, čo by už malo vedieť, ako by sa malo správať. Potom vyvíjajú na svoje dieťa veľký tlak, s ktorým si nemusí vedieť poradiť, zatvrdí sa a nedokáže sa nikam pohnúť. Vyvíjať na dieťa ešte väčší tlak rozhodne neodporúčam.

Možno totiž vaša dcéra nemá potrebu riešiť to, či jej málovravnosť je naozaj problém, keďže to za ňu riešite vy. Verte mi, že postupne sama príde na to, že keď nebude rozprávať, tak nebude mať také vzťahy, aké by chcela a rozprávať začne. Len by ste to mali nechať na ňu.

Podobne je to aj v prípadoch, že dieťa musí samé zistiť, že keď si nebude robiť úlohy a nebude sa učiť, dostane zlú známku a po čase ho to začne štvať a učiť sa pravdepodobne začne.

Pokiaľ ide o to, že sa vám nepáči, že vaša dcéra nezdraví, tak jej skúste vysvetliť, že vám sa tiež nepáči, keď vás niekto nepozdraví, alebo pozdraví len na polovicu úst. Potom nemáte dôvod vytvoriť si s takým človekom vzťah, nemáte chuť sa s ním rozprávať, byť k nemu bližšie. Možno sa práve toto Aničky dotkne a zdraviť začne.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia