Nevyhrážajte sa svojim deťom: naučte ich rozpoznať prirodzený dôsledok

Nevyhrážajte sa svojim deťom:
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-12-01 20:00:00 |

Spomienky na vyhrážky rodičov, keď ste sa nechceli podvoliť ich vôli, môžu byť desivé. Psychologička objasnila, čo s tým. (Aktualizované 30.12 o 16:10)

Keď som bola malá, moja babička sa mi vyhrážala, že keď nebudem poslúchať, príde si po mňa čert. Pamätám sa, ako som zaspávala a v rohu izby som tých čertov videla. Boli síce ako z rozprávky, ani neboli veľmi strašidelní, ale aj tak som sa bála, že ma zoberú so sebou do pekla, tam, kde nebude ani mama, ani ocko, ani babka...

Vtedy som si povedala, že ja svoje deti nikdy strašiť nebudem, ale, priznám sa, často som mala už namále, keď na mojich synov nič neplatilo – ani vysvetľovanie, ani snaha o to dohovoriť sa, ani všelijaké zákazy. Tak niekedy rozmýšľam nad tým, či by predsa len tie vyhrážky nepomohli.

„Ja by som vyhrážky rozhodne neodporúčala,“ hovorí odborná koučka Soňa Faková. „Dôvody sú hneď dva. Ten podľa mňa dôležitejší je, že s detskými strachmi sa neradno zahrávať. Napokon, máte svoju vlastnú skúsenosť a určite aj skúsenosť so svojimi synmi, keď mali zlé sny po nejakom strašidelnom filme.

Druhý dôvod je, že vyhrážku nemôžete vo väčšine prípadov naplniť. Akokoľvek sa dieťaťu budete vyhrážať, že ho odnesie čert alebo mu nedáte jesť, je jasné, že sa to nikdy nestane. Ale rodič už v ňom vzbudil strach, s ktorým si dieťa nevie rady. A to mu skutočne môže narušiť psychiku.

Navyše, deti časom prídu na to, že ich čert nikam neodnesie a že ich rodičia vlastne podviedli. Naštrbí sa dôvera k rodičom a to sa potom len ťažko napráva.

Chcem ešte pripomenúť rozdiel medzi vyhrážkami a prirodzeným dôsledkom. Prirodzený dôsledok totiž nastane vždy. Zabudneš si napísať úlohu – dostaneš pätorku, nedáš si mikinu - bude ti zima, nepomôžeš s upratovaním – nebudeš môcť byť v ten deň na tablete. Prirodzené dôsledky sú, na rozdiel od vyhrážok, účinným výchovným nástrojom. Ale, ako všetky nástroje, aj tento sa musíme naučiť používať.“

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia