POZOR! Za úzkosťou a depresiou u detí môže byť aj TOTO

POZOR! Za úzkosťou a
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-10-03 10:00:00 |

V súčasnej spoločnosti sa napriek dôkladnej starostlivosti rodičov stane, že deti utrpia psychické ťažkosti. Dá sa tomu predísť alebo s tým bojovať? Prečítajte si rady od psychiatričky.

Všetci chceme, aby bolo naše dieťa šťastné. Robíme všetko pre to, aby sme im na to vytvorili všetky podmienky. Vychovávame ich s láskou, ochraňujeme ich a potom sme v šoku, keď sa naše dieťa trebárs pokúsi o samovraždu. Dokážeme si vôbec všimnúť, že má naše dieťa problémy, ktoré sú preň naozaj vážne?

„Súčasná doba je definovaná kultom šťastného dieťaťa. Neučíme svoje deti, že život je plný prekážok a diskomfortných situácií, že je normálne, keď sa niečo nedarí. Chránime ich pred neúspechom, neukazujeme im, že prekážku je možné prekonať a neúspech prepísať na úspech,“ popisuje časté problémy svojich klientov, ktoré sumarizuje ako nedostatočnú odolnosť, detská psychiatrička MUDr. Lucia Vašková.

„Deti, samozrejme, vnímajú, že život je náročný, ale chýbajú im nástroje, ako sa s tým vysporiadať,“ dodáva psychiatrička Vašková. Potrebné kompetencie sa podľa nej nenaučia ani v škole. „Tam rozoberajú atómy, ale nevedia, čo sú emócie, čo sa v nich samých deje, ani ako sa to volá,“ tvrdí.

S úzkosťou a depresiou zápasí pätina matiek, rodina ani zdravotníci ich často nevidia. Kompetencie zvládať medzné situácie sa podľa psychiatričky skladajú z drobností. „Z toho, že dôjde sám do školy, že je niekedy vystavené nepohodliu alebo nebezpečenstvu a učí sa ho zvládať. Z toho, že dostane od rodičov dôveru, že to zvládne. Trebárs v rodinách, kde hrajú doskové hry, je táto komunikácia úplne iná. Zažívajú spoločne neúspech, náhodu, pád aj následné povstanie,“ hovorí Lucia Vašková a dodáva, že s tým súvisí aj zodpovednosť za svoje veci a svoj život, ktorú je možné deťom ukladať už od raného veku.

Duševná porucha sa dá podľa psychiatričky rozoznať u detí okolo troch rokov, u porúch autistického spektra je to už v osemnástich mesiacoch. „Väčšinou sa to prejaví v kolektíve. Keď sa dieťa nezvláda zaradiť alebo keď dlhodobo nezvláda separáciu od rodičov,“ hovorí Vašková. „Je dobré premýšľať o tom, čo je to za správu pre rodičov. Tieto symptómy sa prejavujú aj vo chvíľach, kde je veľká nepohoda v rodine, napríklad rozvod, a dieťa je pritom úplne zdravé.“

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia